Torrent hızınızı artırmanın 5 yolu!

Torrent indirme hızınızın süründüğünü mü düşünüyorsunuz? İşte onu iyileştirecek ipuçları!

Torrent hızınızı artırın!

Dosya paylaşımında aradığımızı bulmak için en sık kullandığımız araçlardan bir tanesi de BitTorrent. Eşten eşe dosya paylaşımının en popüler yollarından birini sunan torrent'ler, bize eşi benzeri bulunmayan engin bir kaynak sunuyor. Ancak BitTorrent kullanmak, ortaya çıkabilen bazı sorunlar nedeniyle özellikle yeni başlayanlar için bir sıkıntıya dönüşebiliyor.

Eğer sahte dosyalar arasında kaybolduysanız veya bağlantı sorunları yaşıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu makalemizde torrent indirme hızınızı artıracak ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Gerekli portları açın

Gerekli portları açın
Yerel IP adresinizi komut satırından öğrenin

Portları açın

İlk adım olarak diğer eşlere bağlanabildiğinizden emin olmalısınız. uTorrent'in son sürümü bunu sizin için sınayabiliyor. Options'dan Setup Guide'a tıklayın. Eski bir uTorrent sürümüne sahipseniz bu aracı da kullanabilirsiniz.

uTorrent varsayılan olarak birçok derde deva olan uPnP yoluyla otomatik yapılandırma yoluna gidecektir. Router'ınız uyumlu değilse ayarları aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.

Komut satırını açın ve ipconfig yazın. 192.168.x.x ile başlayan IPv4 adresini bulun ve bir yere not edin.

uTorrent'i açın, Options > Preferences > Connection'a gelin. Kendi port numaranızı yazın veya yazılı olanı bir yere not edin. "Randomize port each start" seçeneğini seçmediğinizden emin oldun.

Router'ınızı yapılandırın

Router'ınızı yapılandırın

Router yapılandırma sayfanızı açın ve "Port Forwarding" veya "Port yönlendirme" sayfasını arayın. Bu sayfa router'dan router'a farklılık gösterebilir. Bir yönlendirme kuralı oluşturun, ilk ve son port olarak aynı port numarasını girin. Son olarak kendisine yönlendirilecek IP adresini girin.

Ağınız otomatik adres şeması kullanıyorsa, PC'nizi kapatıp açtığınızda ve yeni adres aldığınızda bu ayarları tekrar yapmanız gerekebilir. Bu nedenle router'dan PC'niz için statik bir IP atamanız doğru bir tercih olacaktır.

İşiniz bittiğinde sınama işlemini tekrar gerçekleştirin. Router'ınızı baştan başlatmanız gerekebilir.

ISS ayarlaması, trafik şekillendirme ve VPN çözümü

ISS ayarlaması, trafik şekillendirme ve VPN çözümü

ISS ayarlaması ve trafik şekillendirme

Eğer herşeye rağmen bir yavaşlık yaşıyorsanız ve internet servis sağlayıcınızın size bir kısıtlama uyguladığından şüpheleniyorsanız, Glasnost tarafından sağlanan bu araç ile durumu açıklığa kavuşturabilirsiniz. Araç, belirli bir porta kısıtlama uygulanıp uygulanmadığını sınıyor.

İkinci seçeneğiniz ise bir VPN kullanarak servis sağlayacınızın ne yaptığınızı görmesini imkansız hale getirmek olabilir. Ancak ücretsiz hizmetler torrent trafiğine izin vermemektedir. vpntunnel.se ve torrentsecurity.com, torrent trafiğine izin veren ücretli VPN hizmetleri arasında bulunuyor.

DHT, özel bir Tracker'lar

DHT, özel bir Tracker'lar

DHT'yi etkinleştirin veya özel bir Tracker'a katılın

Özel tracker'lar size olağanüstü indirme hızları ve yüksek kaliteli torrent'ler sağlayabilir. Ancak özel tracker'ların eş değiş tokuşuna genellikle izin vermediğini ve indirme/gönderme oranını doğru hesaplamak için DHT'nin etkin olması gerektiğini aklanızda bulundurun.

Connections ekranında DHT ve peer exchange özelliklerinin etkinleştirilmiş olması, tracker çalışmasa bile eş bulmanızı sağlayacak ve hızınızı olumlu etileyecektir.

Windows Firewall'u

Windows Firewall'u
Windows Firewall'unda gerekli izinleri uTorrent'e verdiğinizden emin olun. Alternatif olarak firewall'u kapatabilirsiniz.

Windows Firewall'u

Firewall'da uTorrent için izin sağladığınızdan veya Windows firewall'unu tamamen kapattığınızdan emin olun. Bunun uTorrent seçeneklerinden Connections ekranından yapmanız mümkün.

"Leecher" olmayın

Torrent istemcinizin gönderme hızını aşırı bir biçimde kısıtlandırır ve dosyaları "emmmeye" başlarsanız, birçok özel tracker indirme hızınıza kısıtlama getirecektir. Dosya paylaşım topuluğunun yararı için aldıklarınızı geri vermeye çalışın.

Okuyucu Yorumları