Toshiba, bir finansal gruba satış yapmaya karar verdi

Toshiba, önemli bir kolunun bir finansal gruba satışına karar verdi...

Toshiba'dan önemli hamle!

Toshiba'nın flash bellek işi üzerindeki uzun süreli teklif savaşı nihayet sona ermiş gibi gözüküyor ancak kazanan taraf muhtemelen beklediğiniz bir isim değil. Toshiba, NAND bölümünü Bain Capital'e 18 milyar dolar değeri ile satmayı kabul etti. Bu kararın Toshiba'nın ABD'deki ortağı Western Digital'in hoşuna gitmeyeceği rahatlıkla söylenebilir ancak Toshiba, bu anlaşmanın herhangi bir davaya karşı dayanacağını düşünüyor. Asıl soru ise Toshiba'nın bu satış kararının uzun süreçte etkisinin ne olacağı.

18 milyar dolar oldukça yüksek bir miktar olsa da, teknoloji üreticisi Foxconn'un Amazon ve Apple gibi büyük isimlerin desteği ile 28 milyar dolara kadar çıkan teklifler sunduğu söyleniyor ve bu yüzden de bu karardaki asıl etkenin para olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Muhtemelen asıl soru, sahipliğin yabancıların eline geçmesiydi. Bain de Amerikalı olabilir ancak bünyesinde Japon firmaları da bulundurmakta. Bu karar ile önemli bir iş alanı, yabancı teknoloji rakiplerinden korunmuş oluyor.

Bu kararın genel olarak olumlu olup olmadığı ise tamamen farklı bir konu olmakta. Özel sermaye firmaları yatırımlarını hızlı bir şekilde geri kazanmayı tercih etmekteler ve bu da alınacak olan yeni kararların tüketicilerin yararına olmaktansa kısa dönem içerisinde kâr getirme hedefine sahip olma ihtimalini doğurmakta. Firmanın flash bellek fiyatlarını yükseltme ihtimali bulunuyor ve bunun karşılığında da akıllı telefon ve SSD fiyatlarının etkilenmesi söz konusu olabilir. Her ne kadar bu tür bir anlaşma rekabeti hayatta tutsa da, eğer cihazlarınıza çok fazla para harcamak istemeyen çoğunluktan biriyseniz, sizin için ideal bir sonuç olmayabilir...

Okuyucu Yorumları