TP-Link ile Her Köşede İnternet

TP-Link ile tüm evi baştan aşağı internetle nasıl sarabilirsiniz? Hiç de zor değil!

TP-Link ile her köşede İnternet

İnternet, kuşkusuz çağımızın vazgeçilmez iletişim platformu. Hatta daha ötesinde geçmişimizden bugüne önemli bir kilometre taşı, adeta geleceğimizi şekillendiren bir iletişim aracı. Nesnelerin internetinin konuşulduğu bugünlerde, evde veya ofiste interneti dağıtmak, internetten her odada tam performansla faydalanmak ve interneti nesnelere ulaştırmak ise artık önemli bir gereklilik. Peki, bunu nasıl yapabiliriz? Bugün sizlerle birlikte bu adımları hep birlikte inceleyecek ve TP-Link'in bir evi, internet ile farklı yöntemlerle nasıl sarabildiğini göreceğiz.

TP-Link Archer VR2800

TP-Link Archer VR2800

Evde iyi bir internet altyapısı kurmak için ayrı cihazlar satın almak yerine tek bir çözüm arıyorsanız, o halde şimdi biraz Archer VR2800'den bahsedebiliriz. Zira bu cihaz, hem modem hem router olarak kullanılabiliyor, çift bant ağ teknolojisinden güç alıyor, 802.11ac ile yenilikçi bağlantı imkanı tanıyor ve VDSL2 desteğini sunarken, aynı zamanda Gigabit Ethernet portlarını da üzerinde bulunduruyor.

Temel olarak sıralarsak, VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADSL ile uyumlu olan Archer VR2800 için yani tek başına adeta komple bir internet paketi diyebiliriz. Öte yandan hep bahsedilen 802.11ac desteğinden de bahsetmek gerekirse; bu modemde 802.11ac Wave 2 desteğinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu ne demek?

802.11ac Wave 2 için Wi-Fi'ın şimdilik aktif kullanımda en yeni standartı oluyor diyebiliriz. Bu teknoloji, eş zamanlı veri akışını standart router'lara göre 4 kat daha hızlı sağlayan MU-MIMO teknolojisini içeriyor. Yani bunun Türkçesi, evinizin her yerinde Wi-Fi'ya mı ihtiyacınız var? VR2800, tüm evinizi saracak...

TP-Link Deco M5

TP-Link Deco M5

İnternet erişim problemi, küçük veya büyük hemen her ev tipinde yaşanabiliyor. Taşıyıcı kolonların çokluğu, bina yapımında kullanılan malzemenin etkisi ve diğer sebepler nedeniyle kör noktalar oluşabiliyor ve bunu gidermek içinse gerek powerline gerek menzil arttırıcı cihazlar kullanıyoruz. Bu tip sorunlara en güzel çözüm ise Mesh sistemler oluyor. Deco M5 de, WiFi Mesh teknolojisine sahip bir yönlendirici sistemi.

Kutusundan çıkan üç adet üniteden oluşan Deco M5, toplamda 510 metrakareye kadar kapsama alanı sağlayabiliyor. İster geniş düzlemden oluşan tek kat platformda, ister iki katlı veya üç katlı evlerde kullanın, Deco M5 ile modemin direkt yansımasını alabiliyorsunuz.

802.11ac standardından faydalanan Deco M5, çift bant teknolojisini kullanıyor. Bunlardan 2.4 GHz frekansta 400 Mbps, 5 GHz frekansta ise 867 Mbps teorik hızlar sunan kit, her bir ürününde dahili 4 anten bulunduruyor.

Özellikle evde çok sayıda internete bağlı cihaz bulunduruyorsanız, işinize yarayacak olan Deco M5, WiFi desenini genişletebildiği gibi, her bir ünite üzerinde yer alan çift Gigabit Ethernet portu yoluyla kablolu bağlantı sağlayabilmenizde de önemli bir avantaj oluyor. Deco M5, güvenlik konusunda da yetkin bir ürün. TP-Link HomeCare çözümü içinde yer alan Trend Micro'nun üç yıllık antivirüs yazılımı sayesinde ağın ve cihazların güvenliği de sağlanıyor. Yani sözün özü, evin tüm odalarında internete bağlı kalmak istiyor ve geleneksel router-extender kurulum düzenine daha pratik bir çözüm arıyorsanız, Deco M5 WiFi sistemi tam size göre.

TP-Link RE500

TP-Link RE500

Artık güçlü bir internet bağlantısına sahip olmak yetmiyor; onu evin diğer odalarına yaymak da istiyoruz. Hal böyle olunca elbette zamanla ortaya çok kullanışlı ürünler çıktı. Bunlar arasında çok sayıda seçenek sunmayı başaran TP-Link, elimizdeki RE500 modeliyle de iyi bir örnek sunuyor bizlere.

4 antenli tasarımıyla RE500, kısaca bir menzil genişletici olarak rol alıyor. Fakat gerek performansı gerek kullanım kolaylığıyla bunu çok kullanışlı hale getiren cihaz, özellikleriyle çekici bir model olmayı başarıyor.

Tüm evinizde arttırılmış Wi-Fi kapsamı ve hızı sağlayan RE500, çift bant teknolojisini benimsiyor. 2.4 GHz'de 600 Mbps, 5 GHz'de 1300 Mbps olmak üzere bağlantı sağlayan cihaz, geleneksel menzil arttırıcıların aksine birden çok cihaza eş zamanlı veri aktarımı gerçekleştirebiliyor. Geleneksel cihazlarda ise, veri paketleri sırayla gönderiliyor; bu da bağlantı aksamalarına sebep oluyor. TP-Link bu problemi 3x3 MU-MIMO teknolojisi ile çözmüş. Böylece aynı anda eş zamanlı bağlantı kurulabiliyor. Öte yandan Beamforming teknolojisi yoluyla, bireysel cihazlara hedeflenen Wi-Fi sinyali de gönderebilen RE500, bu sayede Wi-Fi desenini şekillendirebiliyor.

RE500 için son olarak özellikle online oyun oynayan, yayın yapan ve HD video akışını oturma odasındaki 4K televizyona iletmek isteyen kullanıcıları memnun edeceğini söyleyebiliriz.

TP-Link TL-WPA7510KIT

TP-Link TL-WPA7510KIT

Bir evi, internet ile farklı yöntemlerle nasıl sarabileceğinizden bahsetmiştik. İşte bunlara TP-Link'ten gelen örnek powerline sistemler oluyor. TP-Link'in bu cihazlarıyla, interneti elektrik tesisatı üzerinden yayabiliyor, yani elektrik sistemini, internet sistemine dönüştürebiliyorsunuz.

TP-Link'in bu ailede çok sayıda ürünü var ancak biz sizin için TL-WPA7510 Kit'i seçtik. TL-WPA7510 KIT, kutu içeriğinde bize iki adaptör olarak sunuyor. Bunlardan birini Ethernet kablosu yoluyla modeminize bağlıyor, bir diğerini ise internetin erişmesini istediğiniz yerdeki prize takıyorsunuz. Her iki ürün üzerinde de yer alan Gigabit Ethernet portu sayesinde, kablolu olarak 1000 Mbps seviyesine kadar yüksek veri aktarım hızı sağlayabiliyor, yine Wi-Fi olarak da çevredeki kablosuz cihazlara güçlü internet desteği yaratabiliyor.

"Tak, eşleştir ve çalıştır" sistemini benimseyen cihaz, kullanıma fazlasıyla kolayca hazırlanabiliyor. Adaptörleri prize takıp, Pair, Wi-Fi Clone ve Wi-Fi Move tuşlarını kullanarak eşleştirdikten sonra cihazlar çalışmaya başlıyor. Bunun ardından artık evinizin arka odalarından da kablolu ve kablosuz yolla iyi bir internet deneyimi almaya başlayabiliyorsunuz. Özellikle kablo karmaşasından uzak kalmak isteyenler için iyi bir çözüm olan Powerline adaptörler, örneğin çocuk odasında, oyun odasında, mutfakta veya evin diğer noktalarında internete erişmek, ancak kablo kirliliği yaratmamak isteyenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

TP-Link NC450

TP-Link NC450

Evet, evin her yerini farklı çözümlerle internetle sardığımıza göre şimdi birkaç farklı akıllı internet cihazından bahsedebiliriz. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi güvenlik noktasında karşımıza çıkan TP-Link NC450 oluyor.

Evinizde veya odanızda ek güvenlik önlemi almak istiyorsanız bu cihaz çok işinize yarayacak. Hatta ev güvenliğini bir kenara bırakın, çocuğunuzu sürekli göz önünde bulundurmak istiyorsanız, bakıcının çocuğunuzla nasıl iletişim kurduğunu merak ediyorsanız, yine bu kamera gerçekten sizin için önemli bir cihaz olacak.

Wi-Fi yoluyla NC450'yi kolayca evinizin internet ağına dahil ediyor, ardından da iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonunuza tpCamera uygulamasını indiriyorsunuz. Kısa bir hesap oluşturma işleminin ardından bağlantı kuruluyor ve artık kamera her nerede olursanız olun, adeta evde sizin gözünüz kulağınız oluyor.

NC450 kamera, 360 derece dönebilen yapıya sahip. Böylece kameranın görüntü açısını mobil cihazınız üzerinden kolayca değiştirebiliyorsunuz; yukarı aşağı veya sağa sola doğru kamerayı döndürebiliyorsunuz. Halihazırda 75 derecelik görüş açısı bulunan kamera, f/2.8 diyafram açıklığına da sahip. Kamera, kızılötesi / düşük ışık moduna da otomatik olarak geçebiliyor. Gece çekiminde size 26 metreye kadar net görüş alanı sunabilen kamera gündüz çekimlerinde zaten kendinden fazlasıyla memnun bırakıyor. Bu arada, son olarak hareket algılama yeteneğinin olduğunu ve görüntünün yanında sesi de size ulaştırabildiğini söyleyelim.

TP-Link HS100

TP-Link HS100

Mutlaka sizin de başınıza gelmiştir: Evden çıktığınızda bazı elektronik cihazlar hakkında "acaba prizde mi bıraktım" endişesi baş gösterir, yine evden çıkmadan önce elektrik faturası kabarmasın çabasıyla tüm cihazların fişini çekme gayreti sergilenir veya tatildeyken gözünüz arkada kalmasın diye lambalardan biri elektrik kurumunun şefkatli kollarına feda edilir. Bu örnekler çoğaltılabilir ve evet, biliyoruz ki siz de bunlardan birini veya birden fazlasını uyguladınız. Ancak daha pratik ve güzel bir çözüm var: Ağ konusunda hemen her derde bir çözümü olan TP-Link'in Wi-Fi Smart Plug adını verdiği HS100 akıllı priz, tüm bu dertlerin sonunu getiriyor.

TP-Link Wi-Fi Smart Plug, bir akıllı priz. Peki, akıllı priz nasıl oluyor? Çok basit: Wi-Fi Smart Plug'ı bir prize takıyor, ona da uzaktan kontrol etmek istediğiniz bir cihazın fişini takıyorsunuz. Wi-Fi Smart Plug'ın uygulamasını cep telefonu veya tabletinize indiriyorsunuz ve birkaç ayarı yaptıktan sonra bu prizi, mobil cihazınız üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Evet, yani prizin elektriğini kesebiliyor veya yeniden açabiliyorsunuz. Yani istediğiniz yerde evdeki cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. Veya yine evde olmadığınız zaman evde olduğunuz izlenimi yaratmak için cihazlarınızı açabilirsiniz. Öte yandan yatmadan önce oturma odasındaki ışığı kapatmak, başucunuzdaki gece lambasını söndürmek veya uyandığınızda yataktan kalkmadan kettle'ı açmak için sadece cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.

TP-Link LB100 ve LB130

TP-Link LB100 ve LB130

Akıllı evler artık bilinen bir gerçek. Her ne kadar şimdilik hazır akıllı sistemleri bulunduran evlerin fiyatları yüksek olsa da, kendi evinizi bu alanda yer alan cihazları bir araya getirerek kolayca akıllandırabilirsiniz. Mesela, az önce bahsettiğimiz NC450 kamera ve Wi-Fi Smart Plug gibi; mesela şimdi bahsedeceğimiz LB100 ve LB130 akıllı ampül gibi...

TP-Link'in ayarlanabilir ışık seviyeli akıllı Wi-Fi LED ampülü LB100 ve LB130, ekstra donanım gerektirmeyen, alıp hemen evinizde kullanmaya başlayabileceğiniz bir cihaz. Evet, bu ampülü alıp duya taktıktan sonra hemen faydalanmaya başlayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken telefonunuza TP-Link'in Kasa uygulamasını kurmak, hepsi bu kadar.

Uygulama üzerinden bu ampülü taktığınız her odanın ışık seviyesini istediğiniz ölçüde ayarlayabiliyorsunuz. Bu sayede kitap okurken veya film izlerken uygun ışık ayarını yapabiliyor, yine gece uyumak içinse rahatlatıcı tonları yakalayabiliyorsunuz. TP-Link LB130'da ayrıca renk değiştirme özelliği başta olmak üzere daha geniş ek özellikler de yer alıyor. Böylece ambiyans yaratırken, farklı renkleri de tercih edebiliyorsunuz.

Elbette TP-Link LB100 akıllı ampülün tek avantajı bu değil. Uzaktan kontrol ederek, siz evde değilken ışıkların kapalı olup olmadığına bakabilir, eve dönüş yolundayken ışıkları açabilir, yani dilediğiniz yerden ışıklarınızı yönetebilirsiniz. Elbette enerji tasarrufu ise cabası... TP-Link'in bu iki ampülü ile enerji tüketimi de izlenebiliyor.