Trafik kazalarına karşı teknolojik boya

Buzlanma nedeniyle meydana gelen kazalar, renk değiştiren yollar ile tarihe karışacak.

Buza karşı teknoloji

Fransız şirketi Eurovia, kış şartlarında yollarda oluşan buzlanmayı sürücülere ve yayalara gerçek zamanlı olarak bildiren yeni bir vernik ve boya geliştirdi. İçerisinde renk verici boya pigmentleri bulunan bir çeşit polimer kullanılarak geliştirilen vernik, yollarda buzlanma meydana gelmek üzereyken, yani hava sıcaklığı 1 dereceye düştüğünde pembe bir renk alarak sürücüleri ve yayaları uyarıyor. Daha sıcak hava koşullarında ise, vernik renksiz kalıyor.

Projenin lideri olan Thomas Devanne, yeni geliştirdikleri bu vernik ile yollarda buzlanma nedeniyle sık sık yaşanan trafik kazalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını söylüyor. Gerçekten de, buzlanma riskini gerçek zamanlı olarak bildirmeyi başaran bu vernik sayesinde sürücüler daha dikkatli araç sürmek zorunda kalabilir. Aynı şekilde, ülkemizde de sıklıkla uygulanan ve çok fazla eleştiri alan tuzlama çalışmalarının nereye ve ne zaman yapılacağı daha gerçekçi bir biçimde planlanabilir.

Devanne'ye göre geliştirdikleri vernik sadece sürücülerin değil, yayaların da çok işine yarayacak. Kaldırımların da bu vernikle kaplanması, yayaların buzda kayıp düşmelerini biraz olsun engelleyebilir.

İlk denemeler başarılı

İlk denemeler başarılı

Eurovia, Fransa'nın farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği testler sonucunda etkileyici bir sonuca ulşatıklarını söylüyorlar. Yol üzerinde birer metrekarelik alanlara sürülen yeni renksiz vernik, yol ısısı 1 dereceye düştüğünde pembeleşerek buzlanma riskini başarıyla ortaya koyabildi. Ayrıca vernik, sert kış koşullarına karşı direnç göstermeyi ve zarar görmemeyi de başardı.

Devanne'ye göre, tüm bu başarılı testlere rağmen açmaları gereken iki büyük sorun halen ortadan kaldırılmış değil. Bu sorunlardan ilki, verniğin gece şartlarında görülebilirliğinin istenilen seviyede olmaması. İkinci sorun ise, sıcak yaz aylarında, güneşin UV ışınlarına karşı henüz yeterli dirence ulaşmayı başaramamış olmaları.

Eurovia şu şıralar bu iki sorunu aşmak için çalışıyor. Eğer her şey beklendiği gibi olur ve vernik hakettiği ilgiyi görürse, buzlanma nedeniyle meydana gelen kazalarda azalma olacağından hiç şüphemiz yok.

Okuyucu Yorumları