Transistör’un Mucidi 100. Yaşını Kutladı

Fizikçi Walter Brattain ikinci Dünya savaşından sonra Telefon teknolojisini geliştirmeyi amaçlıyordu ve Transistör’ün icadı ile Endüstri tarihinde bir devrim yarattı. Geçtiğimiz Pazar 10 Şubat’ta “Transistörün Babası” 100’üncü Doğum gününü kutlayacaktı.

Transistör’un Mucidi 100. Yaşını Kutladı

Walter Houser Brattain 10. Şubat 1902’de Çin’de bir Amerikalı’nın oğlu olarak doğdu ve 85 yaşında Seattle’da bir Huzur evinde öldü.

Brattain, meşhur Bell Laboratuvarlarında (Bugün ki Lucent) telefon santrallerindeki gecikmeye bir çare arıyordu. Ancak Aralık 1947’de bir deney sonucu Germanium madeninin elektriği ilettiğini fark etti. Bunu iki kablonun arasına Germanium’u bağlayarak denemişti.

Bell Lab’ındaki araştırmacılar mekanik bir elektron borusunun görevini yerine getirebilen bir yapı bulmuşlardı. Transistör ufaktı, hafifti, hızlıydı ve çok az kayıp veriyordu. Ayrıca bir güçlendiriciden daha az elektrik harcıyordu. Bu icattan tam dokuz sene sonra Brattain ve meslektaşları fizik dalında nobel ödülüne layık görüldü.

Transistör böylelikle önce telefon teknolojisinde devreye girdi. 50’lerde ise IBM ve Siemens, sadece Transistörlerle çalışan ilk işlemcileri geliştirip tanıttı.
O senelerde işlemciler 2.000 civarında Transistöre sahipti, şu anda Intel’in Pentium 4 işlemcisi 55 Milyon Transistör ile çalışmakta.

Okuyucu Yorumları