TT'den Sabit Hatlara Süpriz İndirim

Herkes ADSL indirimi beklerken, Türk Telekom sabit hatlarda şehirlerarası ücrete son verdi

TT'den Yeni İndirim

Türk Telekom'un resmi web sayfasında bildirildiği üzere sabit hatlarda şimdiye kadar ki en büyük indirim gerçekleştirildi. Yeni tarifeye göre şehirlerarası görüşme ücreti kalkıyor ve bu görüşmeler şehir içi tarife üzerinden değerlendiriliyor.

Aslında Türk Telekom bu indirimi 27 Aralık 2006'da açıklayacaktı ve bu konuda hem dergimizde hem de Editörümüz Cem Şancı'nın Blog'unda yazılar yer aldı. Hatta TT bu indirim ile birlikte ADSL'e gelecek olan bir başka büyük indirimi açıklayacaktı fakat açıklamalar ertelendi.

Yeni tarife 1 Mayıs 2007'den itibaren geçerli olacakken firma resmi sitesinde indirm ile ilgili şunları bildirdi:

Türk Telekom yeni ev ve iş telefonu tarifelerini açıkladı:

Şehirlerarası ücretler tarihe karışıyor, görüşmeler şehiriçi fiyatına geliyor.

Türk Telekom ulusal, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde şimdiye kadar yapılmış en büyük indirimlerden birini hayata geçiriyor: 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesiyle şehirlerarası aramalar şehiriçi ile aynı fiyata getiriliyor. Bundan böyle İstanbul – Ankara veya Edirne – Ardahan arasında yapılan telefon konuşmaları şehiriçi tarifeden ücretlendirilecek.

Türk Telekom 2004 yılından bu yana ilk defa fiyat tarifelerinde değişikliğe gidiyor. Yeni tarifelerde sabit ücret ve şehiriçi aramalarda genel olarak enflasyon seviyesinde bazı artışlar ; şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde ise devrim niteliğinde indirimler hayata geçiyor.

Türk Telekom açıkladığı yeni fiyatlandırma politikaları ile Türkiye'de telekom hizmetlerini yerleşik uluslararası sektör pratiği ile uyumlu hale getirmeye yönelik bazı uygulamalar başlatıyor. Şehirlerarası ve milletlerarası görüşme fiyatlarında yapılan indirimlerle ev ve iş telefonlarının kullanımının artması hedefleniyor. Sabit ücretlerdeki artışla ise hizmet kalitesinin sürdürülebilirliğini teminat altına almayı amaçlayan Türk Telekom çok yüksek seviyedeki mevcut erişim maliyet açığını kısmen de olsa azaltmak imkanına kavuşabilecek. Ayrıca, Türk Telekom uzak mesafe hizmetlerinden elde edilen gelirle şehiriçi aramalar lehine gerçekleşen çapraz sübvansiyonu azaltarak maliyete dayalı fiyatlandırma sistemine geçişte çok önemli bir adım atmış oluyor. Böylece Türk Telekom Türk telekomünikasyon pazarında uluslararası standartlarda adil rekabet koşullarının gelişmesi konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koymuş oluyor.

Türk Telekom ayrıca bu değişiklikler sayesinde yakın dönemde kullanım saatleri ve sıklığı gibi kriterleri göz önüne alarak oluşturulacak kişiye özel hizmet paketlerini hazırlamak için gerekli altyapıyı sağlamış olacak.

StandartHATT, HesaplıHATT, KonuşkanHATT, ŞirketHATT ve YazlıkHATT tarifelerinde yapılan düzenlemeler, 2004'ten bu yana hiç değiştirilmeyen sabit ücretler ve şehiriçi görüşmelere yönelik enflasyon oranında bazı artışları içerirken, Türkiye'de ilk defa şehirlerarası arama fiyatları şehiriçi konuşmalar seviyesine inecek.

TT'den Sabit Hatlara Süpriz İndirim


Böylece Türk Telekom'un yaklaşık 19 milyon ev ve iş telefonu abonesi, yani 50 milyon kullanıcısı, şehiriçi fiyatına şehirlerarası görüşme yapabilecek. Bu değişiklik ile Türk Telekom'un şehirlerarası aramaları yaklaşık olarak yüzde 57 oranında ucuzlayacak. StandartHATT'ta şehirlerarası görüşmelerin fiyatı dakikada 17,5 kuruştan 8,1 kuruşa, HesaplıHATT'ta ise 27,5 kuruştan 11,8 kuruşa kadar düşecek. Böylece Türkiye'nin herhangi bir yerini aramak aynı fiyata mümkün olacak.

Türk Telekom 2006 yılında ev ve iş telefonlarından cep telefonlarını arama tarifelerinde indirime gitmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında yüzde 39 ile başlayan indirimler yeni tarifede de devam ediyor. Yeni düzenlemelerle birlikte geçtiğimiz beş ay içerisinde ev ve iş telefonlarından cep telefonlarını aramak toplamda yüzde 53'e varan oranlarda ucuzlamış olacak.

Yeni tarifelerde en büyük indirim ise uluslararası aramalarda gerçekleşiyor: Uluslararası aramalarda Türk Telekom'un yaptığı indirimin oranı yüzde 60'a ulaşıyor. Buna göre ev veya iş telefonlarından gerçekleştirilen uluslararası görüşmelerin dakikası StandartHATT'ta 10,6; HesaplıHATT'ta 16; KonuşkanHATT'ta 9,8; ŞirketHATT'ta ise 8,1 kuruş olarak fiyatlandırılacak.

Yeni tarifelerde 2004 yılından bu yana hiçbir değişiklik yapılmayan sabit ücret ve şehirçi aramalarda maliyetler ile orantılı ve genel olarak enflasyon seviyesinde artışlar gerçekleşiyor. Ev ve iş telefonları için alınan sabit ücretlerde en fazla 2.7 YTL'lik artış gerçekleşirken, şehiriçi aramalarda ise ortalamada 1.4-1.8 Ykr seviyelerinde bir artış oldu.

Türk Telekom ayrıca yeni tarifelerde StandartHATT sahiplerine, sabit ücretteki artışı karşılamaya yönelik ve aylık değeri 8,1 YTL'yi bulan 100 gece kontörü veriyor. Aynı şekilde HesaplıHATT kullanıcılarının 100 ücretsiz kontörü ise gece kullanımına kaydırılarak ilave 60 gece kontörü ile toplam değeri 18,9 YTL'yi bulan konuşma imkanı sunulacak. Türk Telekom sunduğu bu ücretsiz kontörler ile müşterilere sabit ücret ve şehiriçi aramalarda yapılan gerekli yapısal artışları dengeleme imkanı sağlanacak.

CHIP Online Yorumu: Darısı ADSL kullanıcılarının başına....

Türk Telekom'un resmi web sayfasındaki açıklama ve fiyat tablosu.

Okuyucu Yorumları