Tüm detaylarıyla "Samsung S8500 Wave"

Samsung'un son bombası, Bada işletim sistemine sahip ilk cebi S8500 Wave'i A'dan Z'ye inceledik...

Samsung S8500 Wave testte!

Samsung Wave, Bada mobil platformunu kullanan yeni arayüze sahip ilk telefon olma ünvanını elinde bulunduruyor. Bu yeni Samsung, açık kaynaklı işletim sistemi ile yalnızca muhteşem özellikler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda batarya dayanıklılık süresinde de cepler arasında bir rekora koşuyor. Samsung S8500 Wave'i tüm detaylarıyla inceledik!

İncelememize ilk olarak ekrandan başlayalım. Samsung, Wave'in ekranında yeni süper AMOLED teknolojisini kullanmış. Bu sayede kontrast ve renkler hem daha parlak, hem de daha güzel görünürken aynı zamanda daha az enerji tüketiyor. Ayrıca daha yumuşak bir görüntü sağlamakla birlikte resimler ve videoları açtığınızda sanki Full HD televizyon seyrediyormuş hissi uyandırıyor. Kısacası normal AMOLED ekranlı telefonlarla karşılaştırdığınızda bile aradaki kontrast farkı belirgin bir şekilde göze çarpıyor.

Samsung, bu modelin reklamlarında ekranın gün ışığında beş kat daha yansıma yaptığını iddia ediyordu. Fakat bu iddianın doğruluğunun koşullara göre değiştiğini söylemek mümkün. Ekran gün ışığında neredeyse iPhone kadar güçlü parlıyor fakat telefona yandan baktığınızda ekrandaki yazılar rahatlıkla okunabiliyor. Diğer telefonlarda ise bu açılardan gün ışığında ekrandaki detayları görmek mümkün değil.

Samsung S8500 WaveDokunmatik konusuna gelirsek, telefon 3,3 inçlik (43 x 72 milimetre) bir ekrana sahip. Bu yüzden kullanıcıların isteğine göre biraz dar olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ideal dokunmatikler 3,7 inç ve üstü genişliklerde üretiliyor. Fakat işlev konusunda fikirlerimiz oldukça olumlu yönde. Çünkü kapasitif ekranı en hafif dokunuşlara bile düzgün şekilde tepki verirken, simgeler yeterince geniş ve QWERTY klavyesi de ideal ölçülerde.

Test ettiğimiz 1 Ghz işlemcili Samsung test süresince oldukça hızlı ve kararlıydı. Üstelik Multitasking konusu bile Wave için pek bir sorun yaratmadı. Yalnız "Asphalt 5" gibi grafiksel yönden karmaşık oyunları aşırı kaynak tüketen programlarla paralel olarak çalıştırmamanızı öneriyoruz. Hangi programların çalıştığını ise merkez butona uzun basarak görev yöneticisinden görebiliyorsunuz.

TouchWiz ile süslenmiş "Bada" işletim sistemi

TouchWiz ile süslenmiş
iPhone 3GS & Samsung Wave

Öncelikle Bada'nın devrim niteliğinde bir işletim sistemi olmadığını söyleyelim. Ve baktığınızda genel olarak Android ile Samsung'un kendi işletim sisteminin karışımını hatırlatıyor.

Bu benzerlik, Bada'nın Samsung'un kullanıcı arabirimi TouchWiz 3.0 ile donatılmasından kaynaklanıyor. Fakat ayarlanabilir menüler, farklı başlangıç ekranları gibi kişiselleştirme seçenekleri sunması açısından oldukça iyi düşünülmüş.

Tıpkı diğer cep telefonları gibi Samsung Wave'de de sosyal ağlara ağırlık verilmiş. "Social Hub" özelliği kişilerinizi tek bir uygulama içerisinde epostalarla, SMS'lerle ve sosyal ağlarla birleştiriyor. Bu özellik yeni bir fikir olmasa da Outlook ile dosya senkronizasyonu gibi ek özelliklerle oldukça pratik. Ayrıca testimizde Facebook ve Twitter kişilerinin telefona kayıtlı kişilerle bağlantısı hızlı ve sorunsuz şekilde çalıştı.

iPhone 3GS & Samsung WaveBada, Korece'de deniz, okyanus anlamına geliyor ve açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için "sınırsız imkan" sloganıyla yola çıkıyor. Fakat Samsung'un yeni uygulamaları bu sloganın aksine oldukça sınırlı: Testin gerçekleştiği esnada uygulama mağazasında sadece 79 adet uygulama bulunuyordu. Fakat yıl sonuna doğru bu sayının dört haneli rakamlara ulaşması bekleniyor. Bunun yanında Samsung yetkilileri daha en başından iTunes ve Android Market'e rakip olmayacaklarını ve özellikle kaliteye ağırlık vereceklerini bildirmişlerdi. Ayrıca ödeme seçenekleri de halen sınırlı: Sadece kredi kartı ile uygulama satın alınabiliyor (Pay-App). Telefonla ödeme (Pay-Bill) üzerinde ise çalışmaya devam ediyorlar.

WLAN ve Bluetooth'ta iki yeni standart

WLAN ve Bluetooth'ta iki yeni standart
Wave, dokunmatik ve multitouch konusunda oldukça başarılı.

Wave ile birlikte mobil dünya iki yeni teknolojiyle tanışıyor: WLAN-n standardı ve Bluetooth 3.0!

Telefonun teknik detay listesi oldukça uzun. 5 Megapiksel kamera, 2 GB dahili hafıza (32 GB'a kadar genişletilebilir), A-GPS navigasyon, en güncel standart olan "n" standardında WLAN, Bluetooth 3.0 şeklinde uzayıp gidiyor. Peki pratikte bu güncel donanımlar ne derece etkili diyorsanız ilk olarak megapikselin her şey olmadığını kamerası açıkça gösteriyor. Sadece "5" megapiksel olmasına rağmen çektiği fotoğraflar oldukça renkli ve keskin. Fakat çift LED flaşı ile fotoğrafı çok yakından çekmemeniz gerek, çünkü flaş aşırı patlama yapıyor. Çektiğimiz test fotoğraflarını ilgili galerimizde görebilirsiniz. Video konusunda ise amatör film yönetmenleri için oldukça ideal olduğunu söylememiz gerek. Çünkü Wave, videoları 1.280 x 720 piksel çözünürlükte çekiyor ve bu HD-Ready çözünürlük az sayıda telefon ile birlikte sunuluyor.

Wave, dokunmatik ve multitouch konusunda oldukça başarılı.WLAN-n standardı cep telefonları için başlı başına bir yenilik sayılabilir. Fakat 450 Mbit sınırı halen aşılamadı. Buna karşın telefonda kablosuz ağ ile sörf oldukça hızlı ve WLAN b/g standardını kullanan telefonlara nazaran bu hızı hissediyorsunuz. Web sayfaları tıpkı PC'lerdeki gibi açılıyor ve multitouch özelliğini kullanarak yakınlaştırma yapılıyor. Fakat tarayıcı sadece Flash tabanlı sitelere giremiyor. Şayet WLAN bağlantısı yoksa HSDPA (3,6 Mbit/s) ile çevrimiçi kalmaya devam edebilirsiniz. S8500 Wave, HSUPA üzerinden hızlı Upload'u desteklemiyor fakat Bluetooth 3.0'ı destekleyen ilk telefon ünvanını da elinde bulunduruyor. Bluetooth 3.0 teknolojisi temel olarak daha hızlı bir aktarım vaat ediyor. Fakat öncelikle bu standarda uyumlu bir cihazınız olması gerek. Şimdilik Bluetooth 3.0 arayüzünü destekleyen çok az sayıda dizüstü bilgisayar modeli bulunuyor.

Multimedya, kapasite ve daha fazlası

Multimedya, kapasite ve daha fazlası
Wave: İş sınıfı kullanıcılar için pek uygun bir model değil.

Wave'in Mp3 oynatıcısı olması gereken tüm standart özelliklere ve rock veya konser gibi sesi belirgin şekilde değiştiren sekiz farklı ekolayzır moduna sahip.

Örneğin bas ağırlıklı bir şarkıyı kulaklıkla dinlediğinizde ses boğuklaşabiliyor ve ekolayzır modları bu tür durumlarda oldukça işe yarıyor. FM radyo alıcısı ise oldukça güçlü ve kapalı mekanlarda bile radyoyu net duymanızı sağlıyor.

Wave ile birlikte navigasyon çözümü olarak Omnia modellerinden tanıdığımız Route 66 yazılımı geliyor. Fakat bu yazılım 30 günlük deneme sürümü ve haritalarla birlikte yıllık lisans için 45 dolarlık bir ücret talep ediyor.

Wave: İş sınıfı kullanıcılar için pek uygun bir model değil.Fotoğraf, müzik ve videolar için ise telefonda yeterince alan bulunuyor. 2 GB'lık dahili hafızanın yaklaşık 1,5 GB'ı boş ve hafıza miktarı uygun bir hafıza kartıyla maksimum 32 GB'a kadar yükseltilebiliyor.

Yeni Samsung Wave, iş sınıfı kullanıcılar için çok ideal bir model değil. Çünkü Office Mobile gibi uygulamalar telefonda eksik. Buna rağmen Exchange ActiveSync üzerinden Push-Mail desteği mevcut. Ayrıca telefonun çalınması durumunda önceden belirlenmiş bir numaraya SMS gönderen uTrack mobil takip servisinin kapsamı genişletilmiş. Artık önemli bilgilerinizi çalıntı durumunda uzaktan da silebiliyorsunuz. Diğer yandan, şayet tatsız bir durumdan dikkat çekmeyecek şekilde kurtulmak istiyorsanız "Yanıltıcı Arama" özelliği bir çağrının simülasyonunu yapabiliyor.

Değerlendirme ve alternatifler

Değerlendirme ve alternatifler
Wave, batarya dayanıklılığıyla öne çıkan bir telefon.

Batarya testimizde ise Wave yepyeni bir rekorun altına imzasını attı. Pil tam dolu halde aralıksız konuşmaya tam 7,5 saat dayandı.

Karşılaştırmak gerekirse daha önceki rekor 6 saat ile LG GW620'deydi. Tabiki Wave'in sahip olduğu özelliklerin tamamını kullandığınızda telefonu daha sık şarj etmeniz gerekecektir. Örneğin test ettiğimiz Wave kullanımımıza 13 saat dayanabildi. Bu süre içerisinde farklı uygulamalar çalıştırdık, sürekli internete girdik ve farklı ışık şartları altına 50'ye yakın fotoğraf çektik.

Telefonun akustiği konusundaki düşüncelerimiz ise biraz karmaşık. Normal konuşmada telefon bazında sesler gayet iyi fakat şebeke bazında ses seviyesi biraz düşük ve burundan konuşuyormuş hissi uyandırıyor. Handsfree modunda ise bu durumun tam tersi gerçekleşiyor.

Değerlendirme
Süper AMOLED, WLAN-n ve Bluetooth 3.0 ile birlikte Samsung, mobil dünyayı üç yeni teknolojiyle tanıştırdı. Genel olarak dokunmatik ekranı ve telefonun çalışma temposu oldukça iyi. Bizden diğer bir artıyı ise güçlü kamerası ve dayanıklı bataryasından aldı. Ve tüm bu özellikler Wave'i en iyi telefonlar listelerinde üst sıralara taşıyacak gibi görünüyor. Yeni işletim sistemi "Bada" konusundaki beklentilerimiz daha yenilikçi olması yönündeydi, fakat bu açıdan biraz hayal kırıklığına uğradık. Ayrıca uygulama mağazasında daha fazla içerik olması da beklentilerimiz arasında.

Fiyat: 400$ (Yurtdışı satış fiyatı)

Alternatif
Şayet son üst sınıf bir multimedya telefonu arıyorsanız I8910 HD'ye göz atmanızda fayda var. I8910 HD, AMOLED ekran, 8 megapiksel çözünürlüklü kamera, dayanıklı bir batarya, Symbian S60 işletim sistemi ve 16 GB dahili hafıza ile birlikte geliyor. Ayrıca navigasyon ve HSDPA'da sahip olduğu özellikler arasında. Fiyatı ise şu sıralar 780$ + KDV civarında.

Samsung Wave ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara, örnek kamera çekimlerine, ekran görüntülerine ve detaylara galerimizden ulaşabilirsiniz!

Samsung S8500 Wave teknik detay tablosu

Samsung S8500 Wave teknik detay tablosu
Samsung S8500 Wave
Piyasaya çıkış tarihi 2010, ilk çeyreği
İşletim sistemi Bada
Açılış süresi 18 saniye
GSM standartları GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 118 gram
Boyutlar 118 x 57 x 12 mm
SAR değeri 0,99 Watt/kg
Batarya tipi Lithium-Ion
Bekleme süresi (Üretici) 25 gün
Konuşma süresi (Üretici) 15 saat
Minimum konuşma süresi 7,47 saat
Harici anten portu Yok
Dokunmatik ekran Var
Ekran boyutu 72 x 43 mm
Ekran çözünürlüğü 800 x 480 Piksel
Ekran rengi 16.777.216 renk
Harici bağlantı Data kablosu
Ekstra özellikler Süper AMOLED ve Bada OS teknolojisine sahip ilk telefon, Çalıntı durumunda bilgileri silen uTrack bulunuyor.
Hafıza 1.530,5 MB
Kamera 4,92 Megapiksel, çift LED flaş
Kamera çözünürlüğü 1280 x 720 Pixel (HD-ready)
Video oynatıcı Kayıtlı videolar ve video akışları
Müzik MP3 oynatıcı, FM Radio
Desteklenen ses formatları MP3, AMR, AAC, AAC+, e-AAC+, SMAF, Midi, Polifonik sesler, WAV
GPS alıcı Var
MMS Var
Adres defteri Dinamik
Handsfree Var
Profil sayısı 6
SMS hafızası 1300
Alarm Var
Ajanda fonksiyonları Ajanda yöneticisi, takvim, hesap makinesi, PIM Senkronizasyon
Oyunlar 3 Adet, indirilebiliyor
Bağlantı arabirimleri WLAN-n, Bluetooth 3.0, USB
GPRS (maksimum down/up) 53,6/13,4 kbit/s veya 40,2/26,8 kbit/s ve 26,8/40,2 kbit/s veya 13,4/53,6 kbit/s
UMTS 3.600/384 kbit/s
WAP tarayıcı WAP 2.0, xHTML
Eposta istemcisi Var
Push E-Mail Var
Okuyucu Yorumları