Tüm internet yalnızca 19 tık uzağınızda

Web sayfaları ve internet hakkında bugüne dek duyduğunuz en "acayip" haber... İçeride...

Sadece "19 tık" yetiyor!

İnternete dair yapılan bir araştırmaya göre, birbirinden bağımsız herhangi iki web sayfası, birbirinin yalnızca 19 tık uzağında. Macar fizikçi Albert-László Barabási'nin yaptığı çalışmaya göre, arkadaşınızın Facebook profil sayfasından, en fazla 19 tıklamadan sonra, henüz yeni açılmış veya pek popüler olmayan bambaşka bir siteye ulaşmanız mümkün.

Barabási, "19 tık" teorisine ulaşmak için internet ağının bir simülasyonunu geliştirmiş. Simülasyon, içeriğinde 1 trilyon web dosyası bulunan yaklaşık 14 milyar web sayfası bulunduğunu gösteriyor.

Barabási, alabildiğine büyük ve karmaşık görünen internet ağının, kendi içinde bu denli bağlantılı ve iç içe olma durumunu, insanların yarattığı "küçük dünya" düzenine bağlıyor. Biraz açmak gerekirse; insanlar interneti doğal olarak kendi görüş ve ilgi alanlarına göre şekillendiriyor ve bu sayede internet de belirli temalar üzerine kurulu platformlar haline geliyor. Barabási ayrıca, internet ne kadar büyürse büyüsün, "19 tık" kuralının değişmeyeceğini savunuyor.

Daha önce ortaya atılan ve "19 tık" kuralına benzer "6 derecelik ayrılık" teorisine göre ise, birbirinden bağımsız herhangi iki kişi, en fazla 6 adım sonra birbiriyle bağlantı haline geçebiliyordu. Ancak kullanım ağını her geçen gün genişleten Facebook, artık bu dünyayı iyice küçültmüş durumda.

Okuyucu Yorumları