Tumblr Yetişkin İçeriği Tamamen Yasakladı

Popüler web hizmeti, App Store'daki uygulamasının yasaklanmasının ardından çok tartışılacak bir karara imza attı

Yetişkin içeriğine yasak geldi

Tumblr uygulamasının App Store'dan kaldırılması ile başlayan yetişkin içerik tartışması, ciddi sonuçları beraberinde getirdi. Platformun filitrelerini bir şekilde aşan ve çocukları konu alan yetişkin içerikler sebebiyle gündeme gelen Tumblr, ciddi bir karar alarak içerik tartışmalarını alevlendirdi.

Tumblr yetkilileri, "Daha iyi ve daha pozitif bir Tumblr" başlığı ile paylaştıkları blog yazısı aracılığıyla yaptıkları duyuruda, "sitenin bundan sonra yetişkin içeriği kabul etmeyeceğini" ve "kabul edilmeyecek içeriklere tüm cinsel içeriklerin ve bazı istisnalar haricinde çıplaklık unsuru içeren paylaşımların da dahil olduğunu" açıkladı.

Yasak, 17 Aralık itibari ile başlayacak ve sitedeki tüm kullanıcılardan "tüm insan genitallerini ve erotik bölgeleri gösteren ve cinsel ilişkiyi konu alan tüm paylaşımları" kapsayacak. Bununla birlikte Tumblr, bu konular hakkındaki tüm diyalogların ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini belirterek yazılı erotik içerik, emzirmeyi konu alan görseller, çıplaklığı içeren sanat eserleri ve cinsiyet değiştirme ameliyatları gibi konularda yapılan paylaşımları yasak kapsamında tutacağını da belirtiyor.

Fakat tüm bu açıklamalar, Tumblr topluluğunun hatrı sayılır bir kısmı tarafından da eletiriye maruz kalıyor. Birçok kullanıcı, bu yasağın Tumblr'ı söz konusu içerikler olmadan "yavan" olarak bırakacağını ve bu yasaklama girişiminin sitenin moderatörleri tarafından App Store'daki yasağa karşı "oldukça tembel" bir cevap olduğunu belirtiyor. Kullanıcılara göre bu durum, moderatörlerin tamamen illegal içeriklere karşı siteyi yönetememelerinden kaynaklı ve bu da moderatörlerin "kolay bir çıkış yolu" olarak yasağa başvurmasına neden oldu.

Tumblr yetkilileri ise bu eleştirilere karşılık olarak "İnternette yetişkinlere yönelik içerik bulunduran sitelerin halihazırda yeterince fazla sayıda bulunduğunu ve bu içeriği bulundurmayı o sitelere bırakacaklarını" ifade etti.

Tumblr tarafından yasaklanan içeriğe sahip kullanıcılar, e-posta yoluyla uyarılacak ve söz konusu içerik, sadece gönderen kullanıcının görebileceği şekilde düzenlenerek internetteki diğer kullanıcıların erişimine kapatılacak. Bununla birlikte kullanıcılar eğer içeriklerinin yasağın kapsamının dışında olmasına rağmen engellendiğini düşünüyorlarsa bu konuda itirazlarını iletebilecekler.

Okuyucu Yorumları