Türk bankalarını dolandıran hacker mahkemede

Geçtiğimiz Eylül ayında Antalya'da yakalanan Ukraynalı hacker'ın davası başladı.

Türkiye'nin hacker davası

ABD tarafından ''erişim kaçakçılığı'' suçundan uluslararası tutuklama kararıyla aranırken Antalya'nın Kemer ilçesinde geçen yıl eylül ayında yakalanan ve tutuklanan Ukraynalı Maksym Yastremskiy ile serbest bırakılan arkadaşı Maxim T'nin yargılanmasına başlandı.

Türkiye'deki 12 bankanın şikayetiyle ilgili "Bilişim sistemine yetkisiz erişim yapılarak, haksız çıkar sağlamak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, 5'inci Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Maksym Yastremskiy, avukatları ve bazı bankaların avukatları ile Ukrayna Büyükelçiliğinden görevliler katıldı.

İşletme mezunu olduğunu belirten Yastremskiy, aylık gelirini 3 bin dolar olarak beyan etti. Duruşmada Ukrayna Büyükelçiliğince Yastremskiy'in doğum ve sabıkası olmadığına dair belgeler de mahkemeye sunuldu.

Türkiye'de işlediği suçlar nedeniyle, ABD ve Ukrayna'nın iade talebi beklemeye alınan ve 9 Eylül 2007 tarihinden bu yana Antalya'da tutuklu bulunan Maksiym Yastremskiy, Kemer Çamyuva'daki otelde düzenlenen operasyonda ele geçirilen 2 dizüstü bilgisayarın kendisine ait olmadığını söyledi.

Bilgisayar korsanı değilim

Bilgisayar korsanı değilim

Bilgisayarların çalıştığı şirkete ait olduğunu, kendisinin de bunlardan sadece birini kullandığını belirten Yastremskiy, "Suçu kabul etmiyorum. Türk bankalarının isimlerini de bilmem. Hakkımda ABD'de açılan davayı ve arandığımı da bilmiyorum" dedi.

"Bilgisayar korsanı değilim" diyen Yastremskiy, Ukrayna'da hakkında dava açıldığını da Türkiye'deki davadan sonra öğrendiğini kaydetti.

Yastremskiy'in avukatları da ele geçirilen bilgisayarların müvekkillerine ait olmadığını ayrıca bankaların zararlarının bu bilgisayarlardaki bilgilerle ilintisinin de ortaya konulamadığını savundular.

Mahkeme, Yastremskiy'nin tutukluluk halinin devamına karar verirken, duruşma diğer sanık Maxim T'nin Türkiye'deyse mahkemeye getirilmesi, bankaların zarara uğrayan müşterilerinin ve ne kadar zarara uğradıklarının tespit edilmesi amacıyla 28 Temmuz'a ertelendi.

AA

Okuyucu Yorumları