Türk Telekom IPTV ihalesinde mutlu son

TV, bilgisayar, DVD ve telefonu tek platformda birleştiren IPTV için açılan ihale sonuçlandı.

IPTV Geliyor!

Televizyon izleme alışkanlığını tümüyle değiştirecek ve TV, bilgisayar, DVD/VOD ve telefonu tek bir platformda birleştiren IPTV, Türk Telekom ile Türk tüketicilerine ulaşacak. IPTV altyapısı için Türk Telekom tarafından açılan projenin ihalesini Amerikalı SeaChange International Inc. firması liderliğindeki iş ortaklığı kazandı.

Tüm dünyada iletişim teknolojisinde yeni bir çağ açan IPTV altyapısının Türkiye'ye kurulması için Türk Telekom'un hazırlıkları hızla devam ediyor. Sistemin altyapısını oluşturmak için düzenlenen ve dünyanın önde gelen şirketlerinin katıldığı ihaleyi Amerikalı SeaChange firması kazandı. SeaChange, söz konusu IPTV platformunu orta vadede, bir Türk Telekom şirketi olan Argela ile geliştirecek.

Amerikan kökenli ve Amerikan borsasına (NASDAQ) kote bir teknoloji firması olan SeaChange, özellikle İsteğe Bağlı İçerik Yayını (VoD) alanında uzman bir kuruluş olak tanınıyor. Dünya üzerinde yaklaşık 40.000.000 (kırk milyon) kablo-TV müşterisine VOD altyapısı sağlayan SeaChange, Türkiye'de de IPTV altyapısının tamamlanması için önderlik yapacak.

Öte yandan Argela, projede önemli bir rol üstleniyor. Bu çalışmada SeaChange firmasının bir alt yüklenicisi olarak görev yapacak olan Argela, SeaChange ile geliştirmekte olduğu yeni nesil Middleware Platformu ile projenin hayata geçmesine önemli katkılar sağlayacak. 2008 yılı sonunda hizmete sunulması planlanan IPTV ürününün önemli bir parçası, Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilecek. Argela'nın bu projede sorumlu olacağı "Middleware Platformu" IPTV abonelerinin, TV yayınlarını Internet üzerinden izleyecekleri, istedikleri filmleri kiralayabilecekleri, oyun, bankacılık, video konferans gibi interaktif işlemler ve daha birçok uygulamaları kullanabilecekleri ortamı sağlayacak. SeaChange ise geliştirilecek bu middleware'in entegrasyonundan sorumlu olacak.

Başlangıçta 1 milyon abone

Başlangıçta 1 milyon abone
Türk Telekom'dan yapılan açıklama, ilk aşamada 1 milyon kullanıcıya hizmet verileceği yönünde.

Ayrıca Argela ve SeaChange, Türk Telekom IPTV projesi ile başlayan birlikteliklerini, daha kapsamlı ve uzun vadeli bir Ortak Girişim anlaşması ile genişlettiler. Bu sayede her iki firma deneyim ve pazarlarını uluslararası platformda paylaşacak güçbirliğini oluşturmuş oldular. Bu çerçevede Türk Telekom için kurulacak IPTV platformunun dünya pazarına açılması hedefleniyor.

Kurulacak IPTV altyapısı; TV Yayını, isteğe bağlı içerik yayını (VoD, MoD), kişisel içerik kaydı (nPVR), canlı yayını durdurma (PLTV), gecikmeli yayın izleme (TSTV, Catch-up TV, TVoD), izle ve öde (PPV) gibi hizmetlerin yanı sıra, internet, oyun, sohbet, anında mesajlaşma, SMS, e-posta, çevrimiçi oylama gibi interaktif servisler, görüntülü iletişim (Video Konferans, Video Phone), içerik barındırma, reklam ekleme, kişiselleştirilmiş reklam ve ebeveyn kontrolü hizmetlerini vermeye uygun şekilde oluşturulacak.

İlk aşamada 1 milyon müşteri kapasitesi ile kurulacak altyapı, talebe bağlı olarak genişlemeye müsait olacak.

Okuyucu Yorumları