Türk Telekom ve Vodafone Hizmeti Birlikte Sağlayacak

Türk Telekom ve Vodafone, bin 472 yerleşim yerine mobil haberleşme hizmetini birlikte götürecek.

Türk Telekom ve Vodafone el sıkıştı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından mobil haberleşme altyapısı olmayan bin 472 yerleşim yerine bu hizmetin götürülmesi amacıyla 13 Mart tarihinde yapılan ihale sonuçları açıklandı. İhale KDV hariç 1 milyar 587 milyon TL ile en iyi teklifi veren Türk Telekom ve Vodafone iş ortaklığında kaldı.

Türkiye'de mobil iletişim hizmetinden faydalanmayan hiçbir yerleşim yerinin kalmaması için birlikte çalışacak olan Türk Telekom Grubu ve Vodafone arasında bu kapsamda yüzde 51 Türk Telekom Grubu'nun mobil operatörü Avea, yüzde 49 Vodafone paya sahip olmak üzere bir iş ortaklığı kurulacak.

Bakanlığın önderliğinde hayata geçirilen ve 36 ay içerisinde tamamlanması planlanan projede Türk Telekom ve Vodafone sahip oldukları altyapı, teknoloji ve bilgi birikimini bu projede birlikte kullanacak.

Cengiz Doğan: "Kırsal kesimlerde yaşayan halkımıza en iyi mobil haberleşme deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz."

İhale sonucuna ilişkin değerlendirmede bulunan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan: "Proje kapsamında en kısa zamanda çalışmalara başlayarak kırsal kesimlerde yaşayan halkımıza en iyi mobil haberleşme deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz. Amacımız projenin tamamlanmasıyla birlikte mobil kapsama alanını daha da yükseltmek. Vodafone ile birlikte kuracağımız iş ortaklığıyla mükerrer yatırımın önüne geçerek kaynakları çok daha verimli kullanacağız. Bundan sonraki dönemde de bu tarz işbirliklerine devam edeceğiz" dedi.

Hasan Süel: "Türkiye'yi dijital geleceğe çok daha hızlı bir şekilde hazırlayacağız."

Konuya ilişkin değerlendirmesinde Vodafone Türkiye'nin altyapıda rekabet değil iş birliği vizyonu ile faaliyet gösterdiğinin altını çizen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Türk Telekom ile kuracağımız altyapı paylaşımına dayalı yatırım modeli ile hem ülkemizin kaynaklarından tasarruf etmiş olacağız hem de ülkemizin dört bir köşesindeki vatandaşlarımızı dijital geleceğe çok daha hızlı bir şekilde hazırlayacağız. Sektörümüzde bu ihalede olduğu gibi ortak yatırım ve altyapı paylaşımını teşvik edici modellerin geliştirildiği bir iklim sağlanırsa, Türkiye'nin telekomünikasyon sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğini öngörüyoruz" dedi.

Coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle mobil haberleşme hizmetinin verilemediği bölgelere özel olarak hazırlanan 'Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi'nde tüm masraflar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Evrensel Hizmet Bütçesi'nden karşılanacak. Proje kapsamında inşa edilecek altyapı, diğer operatör ve aboneler tarafından da kullanılabilecek.

Okuyucu Yorumları