Türk yatırımcılar Google ile rekabete başladı

Google, Yahoo, ve MSN gibi arama motorlarına çok yakında rakip çıkmaya hazırlanan hakia’nin yatırımcı listesine K.V.K. İletişim ve MV Grubu eklendi. Türk yatırımcı Murat Vargı, teknoloji yatırımları dünyasından önemli isimlerin yer aldığı hakia Yönetim Kurulu’na katıldı.

Türk yatırımcılar Google ile rekabete başladı

Murat Vargı, hakia hakkında “Ulaşılabilen bilginin hızla arttığı dünyada, bu bilgiyi organize etmek, ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getirmek daha da önem kazanmaktadır. Semantik algoritmalarla bu sürece kendine has bir yaklaşım getiren hakia.com’un internet ortamındaki aramaları çok geliştireceğine inanıyorum. MV Grubu ve KVK olarak bu heyecanlı girişimin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

Arama teknolojileri evriminde yeni bir çağ başlatmayı amaçlayan hakia internet’in ilk anlam-odaklı (semantik) arama motorunu geliştiriyor. Anlam-odaklı arama motoru kullanıcıya kelime benzerliğinin yanı sıra anlam benzerliği olan cevaplar getirebiliyor ve bu sayede arama sonuçlarının kalitesini bugünkü alışılmış seviyenin çok üstüne çıkarabiliyor. Gelişiminin %28’ini tamamlamış olan hakia BETA arama motoru Kasım ayında tam kapasite ve ürün sunumuyla Amerika’daki tanıtımına başlayacak. hakia BETA versiyonu hakia.com sitesinde halen kullanıma açıktır.

hakia teknolojisi ilk nesil arama motorlarının (Google, Yahoo gibi) kullandığı indeklesme teknolojisini geride bırakıp, kurucusu Dr. Riza Can Berkan’ın icat ettiği MAQ (Mapping of Anticipated Queries) altyapısının üzerine kurulu. Index alt-yapısının anlam-odaklı aramalara uygun olmadığına dikkat çeken Riza Can Berkan, ”arama teknolojisinde MAQ veya benzer sistemlere geçiş, anlam zenginliğini üretmek için artık kaçınılmaz bir yol ayrımı.” diye ekledi.

Okuyucu Yorumları