Turkcell'den numara taşınmasına dava

1998'de yapılan lisans anlaşmasını gerekçe gösteren Turkcell numara taşınmasına karşı dava açtı.

Numara Esareti

Turkcell'in numara taşınabilirliği ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şirket olarak numara taşınabilirliği uygulamasını desteklediklerini, her zaman olduğu gibi müşterilerini mağdur etmeden, en iyi hizmeti almalarını sağlayacak şekilde, yönetmeliğin gereklerini yerine getirerek hazırlıkların sürdürdüklerini belirtmişti.

Öte yandan firma, 1998'de Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması ile 25 yıl için verilmiş numara bloklarının kullanım hakkının kendine ait olduğunu ve yatırımlarını bu doğrultuda yaptıklarını, lisans bedelinin yanında her ay gelirlerinin %15'ini devlete Hazine payı olarak ödediklerini belirtti.

Daha sonra da, ''1 Şubat 2007 tarihinde yayınlanan numara taşınabilirliği yönetmeliğinin, lisans anlaşmasıyla kazanılan hakları ihlal ettiği gerekçesiyle iptali hakkında dava açılmıştır'' açıklaması ile numaraların taşınmasına karşı dava açtıklarını bildirdi.

Bu durum karşısında ise Avea, alan kodlarının değerli olduğunu savunarak Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açan Turkcell'e olan tepkisini dile getirdi.

Avea'nın CEO'su Cüneyt Türktan, sistemi engelleyecek veya uygulanamaz hale getirecek girşimlerin, rekabetin sağlanmasına ve tüketici haklarının uygulanmasına karşı bir darbe olduğunu bildirdi.

'Cepte numara esaretine' yönelik Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise Turkcell'in dava açmakta haklı olduğunu; ancak taşınabilirliği kabul etmeyenlere 3G lisansı verilmeyeceğini bildirdi.

Okuyucu Yorumları