Turkcell ve Türkiye'de mobil iletişim

Vergiler, 3G'ye geçiş, rekabet ortamı ve fazlası... İşte Turkcell Genel Müdürü Ciliv'in açıklamaları.

Turkcell diyor ki…

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, dünyadaki örneklerine kıyasla Türkiye'de mobil iletişim sektöründeki vergilerin çok yüksek olduğunu söyledi.

Ciliv, AA muhabirinin sektöre ilişkin sorularını yanıtlarken, mobil iletişim sektöründe vergilerin makul ölçülerde olması gerektiğine işaret etti. ''Mobil iletişim sektöründe vergiler çok yüksek'' diye konuşan Ciliv, yüzde 18 KDV ve yüzde 25 ÖTV'nin sektörün gelişmesine negatif etkisi olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 50 milyondan fazla kişide cep telefonu bulunduğuna dikkati çeken Ciliv, vergilerin düşürülmesiyle bütün vatandaşların iletişim masraflarının düşeceğini, bunun da hem sektör hem de ülke açısından faydalı olacağını belirtti.

Üçüncü nesil (3G)

Üçüncü nesil (3G)

Bir çok ülkenin hızla Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemine (3G) geçtiğini ve bu sistemin vatandaşlarının hayatını daha kolaylaştırdığını anlatan Süreyya Ciliv, önümüzdeki yıllarda en büyük fırsatların mobil geniş bant internet erişiminde olacağını vurguladı. Ciliv, şöyle konuştu: ''Türkiye'ye Üçüncü Nesil Mobil İletişimin bir önce gelmesi lazım. İnternet önemliyse, bunun Türkiye'ye gelmesi de çok önemli. Bu, Türkiye ve Türk insanı için de çok önemli. Bakanlar Kurulu'ndan konuyla ilgili ihalenin yapılması kararının çıkması lazım, ondan sonra hızla uygulamaya geçilebilir zaten.

Ben, 25 yıllık tecrübeme dayanarak söylüyorum ki, önümüzdeki yıllardaki en büyük fırsatlar mobil geniş bantta, internet erişiminde olacak. Çünkü dünyada şimdiden bunun örnekleri var. Cep telefonu pazarının yüzde 40'ını elinde bulunduran Nokia bile bu fırsattan yararlanmak için yönünü değiştiriyor. 'Biz artık cep telefonu şirketi değiliz, biz artık internet ve multimedya şirketiyiz' diyor. Bu makinelere 'telefon' değil 'internet makinesi' diyorlar.

Artık bu cihazlar sayesinde 24 saat her yerde, her zaman internete, geniş banttan ulaşılabiliyor. Bu cihazlar, kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş olacak. Bilgileri size nerede olursanız olun, tam sizin istediğiniz gibi sunacak. Bölgesel servisler (Location Based Services) gibi çok zengin bir dünya var. Bu cihazlar bir çok soruya çok daha akıllı çözümler üretecek.''

İnternetin bir çok insana göre son yüz yılın en büyük buluşu olduğuna işaret eden Ciliv, internetin yaşam biçimlerini ve davranış kalıplarını değiştirebilecek gücü olduğunu kaydetti.

Mobil geniş bant

Mobil geniş bant

''Sanayi Devrimi'ni geç gerçekleştirmiş Türkiye'nin, şimdi bu potansiyeli çok iyi kullanması gerektiği'' uyarısında bulunan Ciliv sözlerine şöyle devam etti: ''Bugün dünyanın yüzde 70'i kablosuz mobil ortamda geniş bant internetten yararlanıyor. Sadece Japonya'nın yüzde 80'i bu şekilde. ABD ve Avrupa'da da öyle. Bizim mobil geniş bant internet pazarına bir an önce girmemiz çok önemli.

Dünyanın önde gelen sektör yöneticileri ile yaptığım görüşmelerde herkes, mobil geniş bant internet fırsatının dünyadaki en önemli pazar olduğunu söylüyor. Çünkü bilgisayar sektöründe devrim oluyor. Bilgisayarlar masa üstünden, diz üstüne dönüştü, şimdi cep bilgisayarlarına geçiliyor. O yüzden gelecekte herkesin önünde bir küçük bilgisayar olacak, aynı zamanda geniş banttan internete bağlı olacaklar. Bu önemli pazarı Türkiye'nin bir önce yakalaması lazım.''

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, en önemli iş fırsatlarının teknoloji sektöründe olduğunu belirterek, ''Zira her 18 ayda bir, bilgisayarlar gücünü ikiye katlıyor, iletişim ikinci nesilden üçüncü nesile 75 kat hızlandığı için yepyeni uygulamalar, evvelden çözülmesi mümkün olmayan uygulamaların çözülmesi mümkün oluyor'' görüşünü dile getirdi.

Adil rekabet ortamı

Adil rekabet ortamı

Türkiye'nin "iletişim devrimi"nde başarılı olması ve bu süreci önde tamamlayabilmesi için fırsat eşitliğinin yaratılması gerektiğini vurgulayan Süreyya Ciliv, bu konuda sektörün halen sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Ciliv, şunları kaydetti: ''Sektörün teknoloji ekosisteminin gelişmesi için adil ve eşit şartların olması çok önemli. Finlandiya, kişi başına en fazla Ar-Ge üretilen ülkelerden bir tanesi ve İstanbul'un üçte biri kadar nüfusuyla Nokia gibi bir dünya devi, markası çıkarttı. Bunu nasıl sağladıklarını Finlandiyalı yöneticilere sorduğumuzda, 'Nokia'yı korumak yerine rekabetle yüz yüze bıraktıklarını, pazarın tüm şirketlerinin, teknolojilerinin gelmesine izin verdiklerini ve Nokia'nın bunlarla rekabet edebilir hale geldiğini' söylediler. O yüzden sektörü desteklemek için çok açık bir politikanın uygulanmasının uygun olduğunu düşünüyoruz.''

Ara bağlantı ücretleri

Ara bağlantı ücretleri

Türkiye'de SIM kart doygunluğunun yüzde 88 düzeyinde olduğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Ciliv, bugün itibariyle kullanımda olan 62 milyon civarında SIM kart bulunduğunu da sözlerine ekledi. Ciliv, Turkcell'in bu kullanıcıları da kapsayan ara bağlantı ücretlerinin düşük olduğunun altını çizdi.

''Turkcell'in ara bağlantı ücretleri, AB'nin ara bağlantı ücretlerinin çok altında. Hatta AB'nin 2010 ara bağlantı ücretlerinin yüzde 38 altındayız'' diye konuşan Ciliv, ''Bunun yanı sıra başka operatörlerle de aramızda asimetri oranı yüzde 23. Başka şirketlerin verimsiz faaliyetleri yüzünden Turkcell, yüzde 23 dezavantajlı durumda, bunun da haklı olmadığını, en kısa sürede sıfırlanması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

Bilgi için:
Turkcell - 0212 283 35 65

AA

Okuyucu Yorumları