Türkiye'de bir ilk... Korsana hapis cezası!

Türkiye'de bir ilk: Kültür ve Turizm Bakanlığı, indirilen korsan filmleri takibe almaya hazırlanıyor

Film indirene hapis yolu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanal korsanlığın önüne geçecek önemli bir çalışmaya imza atıyor. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, yasal eksikliklerin tamamlanmasının ardından sektör için devrim niteliği taşıyacak projeyi anlattı: "Alacağımız önlemle internet ortamındaki korsan indirmenin yüzde 70 oranında önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu konuda ABD ve Avrupa'da uygulanan yöntemler var. Doğrudan internet ortamında MP3 ve video formatındaki dosyaların paylaşımı kontrol ediliyor."

Sistem yasal olmayan indirimleri otomatik olarak seçiyor. İlkinde doğrudan kanunla ilgili madde yazılarak, 'yasal bir indirim yapmadınız' uyarısı yapılıyor. Korsan indirme devam ederse yasal işlem başlatılıyor. Yasada bir ceza maddesi olmadığı için bu işlemi yapanlara nasıl bir ceza verileceği henüz net değil. Ancak yapılacak yasal düzenlemeyle para cezası, işin yoğunluğuna göre de hapis cezası verilmesi hedefleniyor. Adalet Bakanlığı ve Telekominikasyon Üst Kurulu'yla yapılacak görüşmelerin ardından bu konu netlik kazanacak. Yasal düzenlemenin sağlanmasının ardından proje hayata geçecek.

Korsan indirmeler nasıl tespit edilecek?

Korsan indirmeler nasıl tespit edilecek?

Bakanlığın teknik altyapısını oturttuğu, hukuki altyapısı için de düğmeye bastığı sistem şöyle işleyecek: Kullanıcıların bilgisayarlarından hangi şarkı, film veya elektronik kitabı indirdikleri dakika dakika tespit edilecek. Sisteme korsan olarak düşecek olan kullanıcıların IP numaraları belirlenecek. Daha sonra hangi kullanıcının hangi eseri indirdiği görülecek. Ardından indirme işlemini yapan ve IP numarası tespit edilen kullanıcıya bakanlık tarafından yasal uyarı gönderilerek korsan indirim yapılmaması söylenecek. Aynı IP'den korsan indirmenin sürmesi halinde ise para cezası, indirme yoğunluğuna göre de hapis cezası uygulanacak.

Okuyucu Yorumları