Türkiye merkez oluyor!

Türkiye merkez olacak: Doğu ile Batıyı Birleştirecek "JADI LINK" ile Dijital İpek Yolu kuruluyor!

Türkiye merkez oluyor!

Ortadoğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin JADI LINK projesinde ilk adım atıldı. Türk Telekom (Türkiye), Saudi Telecom Company (Suudi Telekom), Jordan Telecom Group (Ürdün Telekom) ve Syrian Telecommunication Establishement (Suriye Telekom) işbirliği ile hayata geçen proje, Türkiye'yi bölgenin dünyaya açılan kapısı haline getiriyor.

Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, telekomünikasyon sektöründe Türkiye'nin coğrafi önemini daha da güçlendirecek bir adım attı. Cidde, Amman, Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan "JADI LINK" (Jeddah- Amman- Damascus- Istanbul) projesi düzenlenen bir törenle başladı. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma'nın yanı sıra, Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, Suudi Telekom Toptan Satış Başkanı Saad Al Demyati, Suriye Telekom Genel Direktörü Nazeem Bahsas ile Ürdün Telekom Şirketi Genel Müdürü Nayla Khawam katıldı.

Doğu ile batı arasında

Doğu ile batı arasında

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere dört ülkenin işbirliği ile gerçekleştirilen JADI LINK projesi ile Türkiye, Asya ve Avrupa arasında bir iletişim köprüsü haline geliyor. JADI LINK projesiyle bu ülkelerin iletişim altyapıları tek bir hat üzerinden karşılıklı olarak kullanılabilecek. Böylelikle Akdeniz ve Kızıldeniz'den geçen denizaltı kablolarına, karadan geçecek önemli bir alternatif sunulmuş olacak. Bu devasa hat bir bakıma bölgeye dijital bir İpek Yolu kazandıracak.

Geçtiğimiz haftalarda Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın önde gelen bağımsız data ve toptan kapasite servis sağlayıcılarından Invitel International'ın hisselerinin tamamını satın almak üzere bir anlaşma imzalayan ve Invitel International'ın 27 bin kilometrelik fiber optik altyapısı ile Avrupa'daki gücünü artıran Türk Telekom, Ortadoğu'yu kapsayan "JADI LINK" anlaşması ile Avrasya bölgesini birbirine bağlayan iletişim köprüsünü kurmuş oluyor .

Sırasıyla Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan geçecek olan fiber optik hat, İnternet (IP), data ve kısmen ses iletişiminin Güney Asya ve Orta Doğu ile Avrupa ve ABD arasında Türkiye üzerinden sağlanması konusunda önemli bir alternatif sunmuş olacak. "JADI LINK" projesi, Akdeniz ve Kızıl Deniz koridorlarına güvenli, kısa ve tamamıyla karasal bir alternatif oluşturacak. Bu bağlantı aynı zamanda, söz konusu bölgede uluslararası veri ve internet hizmetleri alanında hızla artan talebin karşılanabilmesini sağlayacak. İmzalanan anlaşma uyarınca Türk Telekom, Suudi Telekom (STC- Saudi Telecom Company), Suriye Telekom (STE- Syrian Telecommunication Establishment) ve Ürdün Telekom (JTG- Jordan Telecom Group) kendi ülke sınırlarında ulusal ana fiber optik omurgaları üzerinde gerekli fiziksel bağlantıları gerçekleştirecek ve projenin hayata geçebilmesi için sistemlerinde 200 Gbps'lik kapasite genişletmesi yapacaklar.

Kıtalararası yeni dijital ipek yolu

Kıtalararası yeni dijital ipek yolu

"JADI LINK" projesi kapsamında Orta Doğu ve Avrupa arasında telekomünikasyon servislerini sağlamak üzere, TT, STE, JTG ve STC tarafından, bu ülkeler arasında kullanılacak karasal fiber optik kablo aracılığıyla birleşik çok geçişli bağlantı kurulacak. Karasal fiber optik ağ, halihazırda Akdeniz deniz tabanı havzasında, üç büyük fay hattının olduğu bölgeden geçen ve bu nedenle depremlerden, sarsıntılardan sık zarar gören kablo sistemlerine güvenli ve sağlam bir alternatif sunacak.

JADI LINK;

• Akdeniz ve Kızıl Deniz koridorlarına alternatif olarak tamamıyla karasal, eşsiz ve kısa bir güzergah sunacak.
• Kıtalar arası data ve Internet servislerine olan hızlı talep artışı karşılanabilecek.
• İstanbul'dan Avrupa ve ötesine, Cidde'den Güney Asya ve ötesine ek kapasite sağlayacak.
• Kaliteli, daha güvenli ve daha hızlı servis sunacak.
• Denizaltı kablo sistemlerinden kaynaklanan kesinti risklerini azaltacak.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları