Türkiye'nin gururu yazılım projesi

Temmuz ayında Paris'te gerçekleştirilecek Imagine Cup 2008'de Türkiye'yi kim temsil edecek?

Türkiye'nin gururu


İstanbul'da izleyiciye açık olarak gerçekleştirilen finalde L'orientalis adlı proje birinci olarak Türkiye'yi Paris'te yapılacak dünya finalinde temsil etmeye hak kazandı. Bu yıl altıncısı düzenlenen Imagine Cup'ın teması: "Sürdürülebilir çevre için teknolojinin kullanıldığı bir dünya düşleyin".

Microsoft'un genç bilişimcileri, teknolojik beceri ve potansiyellerini küresel sorunlara çözüm bulunması için kullanmaya teşvik etmeyi amaçlayan yarışması Imagine Cup 2008'de Yazılım Tasarımı kategorisinde Türkiye'yi temsil edecek proje belirlendi. İstanbul'da izleyiciye açık olarak gerçekleştirilen finalde Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin "L'orientalis" adlı projesi birinci oldu. İkincilik ödülünü Kayseri Erciyes Üniversitesi'nden "Miracle", üçüncülük ödülünü ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden "Rota" adlı projeler kazandı.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alper Kamil Demir'in danışmanlık yaptığı "L'orientalis" adlı projede, Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Deniz Şen, Engin Kızıl, Semih Balkancı ve Yusuf Avcı görev aldılar. Proje, insanları ağaç dikmeye teşvik etmeyi, bu konuda kolaylıklar sağlamayı ve ormanlık alanları genişletmeyi amaçlıyor. Proje ile insanlar İnternette harita üzerinde herhangi bir yer seçip, orada kendi adlarını taşıyan ağaçlar dikebilecekler. Aynı zamanda, ağaçlar hakkında bilgi edinmek, fotoğraflar ve videolar ekleyerek tüm dünya ile paylaşmak mümkün olacak.

Microsoft Türkiye'nin düzenlediği Türkiye finali 9 Mayıs'ta İstanbul'da, ödül sponsoru olan Casper'ın evsahipliğinde gerçekleştirildi. Yarışmanın dünya finali ise, 3 – 8 Temmuz tarihlerinde Fransa'da yapılacak. Bu yılki yarışmanın teması, "Sürdürülebilir çevre için teknolojinin kullanıldığı bir dünya düşleyin" oldu.

Türkiye'yi temsil edecek proje Microsoft Türkiye, TEMA Vakfı, CHIP ve TÜBİTAK'ın temsilcileri ile yazılım alanında uzman isimlerden oluşan bir jüri tarafından belirlendi. Yarışmada izleyiciler de en beğendikleri ekipler için oy kullanarak Türkiye'yi dünya finallerinde temsil edecek projenin belirlenmesine destek verdiler. Microsoft Silverlight teknolojisi ve Medianova tarafından sunulan altyapı ile yarışma, internetten canlı olarak da izlenebildi.

Çevre dostu çözümler

Bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmada bugüne kadar 100'ü aşkın ülkeden 100 binden fazla öğrenci yarıştı. Yazılım Tasarımı, ülke finali gerçekleştirilen tek kategori.. Çevrimiçi olarak düzenlenen diğer kategorilerde tüm dünyadan genç bilişimciler arasındaki mücadele ise sürüyor. Oyun Geliştirme, Gömülü Sistem Geliştirme, Kısa Film ve BT kategorilerinde son aşamaya gelerek, dünya finalistliği şanslarını sürdüren başarılı Türk öğrenciler de projelerini ve deneyimlerini 9 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak etkinlikte paylaştı.

Imagine Cup 2008 yarışması, dünyanın genç bilişimcilerini, bilgi birikimlerini, teknolojik yetenek ve yaratıcılıklarını kullanarak, sürdürülebilir çevre konusunda aktif katkı sağlamaya davet ediyor. Yarışmada gençlerin yaratıcılıklarını ve bilgilerini kullanabilecekleri dokuz kategori bulunuyor: Yazılım Tasarımı, Gömülü Sistem Geliştirme, Oyun Geliştirme, Programlama Yarışı, Bilgi Teknolojileri, Algoritma, Fotoğraf, Kısa Film, Arayüz Tasarımı

Bu yıl, Imagine Cup'taki kategorilere Türkiye'den 2400 başvuru yapıldı. Yazılım Tasarımı dışındaki diğer 8 çevrimiçi kategorideki tüm yarışmalar online olarak www.imaginecup.com adresinden takip edilebiliyor.

Paris'te müthiş bir final heyecanı


9 Mayıs'ta seçilen proje ekibi, Türkiye finali ödüllerini kazanmanın yanı sıra Paris'te düzenlenecek dünya finallerine tüm masrafları karşılanarak katılma ve toplam değeri 200 bin dolar olan ödülleri kazanma şansı yakaladı. Türkiye birincisini, Microsoft Türkiye sponsorluğunda Paris dünya finaline seyahat ve dünya finali ödülleri ile müthiş bir deneyim bekliyor.

Türkiye finalinde ilk üç dereceye giren proje ekiplerine ayrıca Casper marka dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar ve avuçiçi bilgisayar hediye edildi. Yazılım alanındaki araştırmaları ve akademik çalışmaları desteklemeye önem veren Casper Bilgisayar geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye Yazılım Tasarımı için ödül sponsorluğunu üstlendi. Yazılım Tasarımı kategorisindeki yarışmacılara, yarışmayı destekleyen TEMA Vakfı tarafından final öncesinde seminer ve bilgi desteği de verildi.

Etkinlik kapsamında izleyiciler Casper üretim alanını da gezdiler. İzleyiciler arasından bir kişiye ise Microsoft Türkiye Yaz Okulu 2008 programına katılım hediye edildi. Etkinlikte, XBOX Guitar Hero oyun turnuvası da düzenlendi.

Yarışma hakkında daha fazla bilgi http://imaginecup.msakademik.net adresinden alınabilir.

Okuyucu Yorumları