Türkiye'nin yolları dijital ortamda

Türkiye yol ağının dijital ortamda takip edilmesini sağlayacak sistem Temmuz'da devreye girecek.

Yollar dijital ortamda

Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü (TCK) Program ve İzleme Daire Başkanı Mustafa Karademir, "Coğrafi Tabanlı Karayolları Bilgi Sistemi"nin tamamlandığını ve kabul aşamasında olduğunu söyledi.

Proje kapsamında 1 / 25 bin ölçekli raster haritalar, 1 / 25 bin ölçekli sayısal yükseklik verileri ile uydu görüntüleri kullanılarak coğrafi altlık oluşturulduğunu ifade eden Karademir, devlet ve il yolları, otoyollar, bölge ve şube sınırları ile il sınırlarının sayısallaştırıldığını belirtti.

Karademir, açıklamasında şunları söyledi: "Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 64 bin kilometre yol ağındaki devlet ve il yolları, otoyollar ve köprülere ilişkin mevcut envanter bilgilerinin arazi envanter çalışması ile güncellenmesi ve GPS ile koordinatlanması yapıldı. Kaplama, trafik levhası, menfez, tünel, köprü, otoyol tesis gibi devlet ve il yollarında 34, otoyollarda ise 39 ana başlıkta bilgi toplandı. Tüm köprülerin çeşitli açılardan fotoğrafları çekilerek sisteme aktarıldı."

En kısa yol internetten
TCK'nın daha sağlıklı karar alabilmesi, bilgi ve uygulamaların paylaşımı, bütçenin daha dengeli, gerçekçi ve önceliklere göre planlanması, acil durumlarda hızlı müdahale imkanlarının artırılması, kaynakların verimli kullanılmasının amaçlandığını dile getiren Karademir, internet üzerinden en kısa yol analizi yapılmasına imkan verecek yazılımın geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Karademir, "Vatandaşlarımız yola çıkmadan önce seyahat edecekleri şehirleri sisteme girecekler. Bu şehirler arasındaki alternatif yolları, yol durumunu, mesafesini, ulaşım süresini sistemden öğrenebilecekler" diye konuştu. Bu işi şimdiye kadar özel yazılımların yardımıyla yapabiliyorduk.

Karademir, Temmuz sonunda devreye girmesi planlanan sistem için 17 bölgede bilgilerin güncelleneceği "Bilgi Teknolojileri Şefliği" oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

AA

Okuyucu Yorumları