Türkiye'ye sahte cep telefonu yağıyor

Türkiye'de sahte cep telefonu satışının birkaç yüz bini geçtiği düşünülüyor.

Telefonunuz sahte mi?

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, sahte cep telefonlarının satışının yaygınlaştığını ifade ederek, "Her ilde bu cihazlar satılmakta. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı birkaç yüz bini geçmiştir" dedi.

Sahte cep telefonlarına ilişkin konuşan Özgül, Uzak Doğu'da özellikle Çin'de, standartlara uygun olmayan, kullanıcı sağlığını tehdit eden hatta bazı uluslararası markaların taklitlerini yaparak bir takım cep telefonları üretildiğini ve dünya genelinde gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde uygun zemin bulunarak satıldığını söyledi.

Özgül, "Sanki Çin'de ilgili otoriteler tarafından, hatta bazı tarafların iddiaları ile teşvik edilen bir süreç var. Bizim sektör ve ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Kayıtlı düzene geçildikten sonra sektörümüzde artık kaçak cihazla uğraşamayan bir kesim bu sahte cep telefonu işine yöneldi" dedi.

Kendilerinin bile bu telefonları asıllarından ayırt etmekte güçlük çektiğini, tüketicinin bunu ayırt etmesinin zor olduğunu ifade eden Özgül, "Maalesef sahte cep telefonu cihazları Türkiye'ye yağmur gibi yağıyor. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı bir kaç yüz bini geçmiştir" diye konuştu.

Özgül, bu sahte cep telefonlarının Türkiye'ye ya kaçak olarak sokulduğunu ya 1994 yılından bu yana resmi yollarla ithal edilen ve çoğu kullanılmaz hale gelen cep telefonlarının elektronik kimlik numarasının (IMEI) bu cihazlara yüklendiğini söyledi. Bu sayede, sahte cihazın sanki ithal edilmiş cihazmış gibi sisteme gösterildiğini ya da adı sanı duyulmayan bir marka adı ile ülkeye sokulduğunu, Telekomünikasyon Kurumu'nun mobil cihaz kayıt sisteminin elektronik ortamda takip yapması nedeniyle bunu denetlemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Garanti sorunu

Garanti sorunu

Özgül, şu anda Türkiye'de her ilde bu cihazların satıldığını, tüketicinin bir şekilde kandırıldığını, halk arasında "çakma" olarak da tabir edilen cihazların 200 YTL civarında satıldığını kaydetti.

Sahte cep telefonlarında çok ciddi sorunlar yaşanacağını, pilleri orijinal olmadığı için farklı bir şarj aleti ile kullanılması durumunda yangına sebebiyet verebileceğini, cihazın arızalanması halinde servislerden faydalanılamayacağını ifade eden Özgül, tüketicilere şu uyarılarda bulundu: "Tüketici mutlaka cihazın fatura ve garanti belgesini almalı. Garanti belgenizin doldurulmuş olduğunu kontrol ediniz. Cep telefonunuzun IMEI numarasının fatura ve garanti belgesi üzerinde kaydedildiğini, kutu içerisinde yetkili teknik servis adres ve bilgilerinin ve Türkçe kullanma kılavuzunun bulunduğunu, cep telefonunuzda *#06# tuşlarını kullanarak ekranda beliren IMEI numarası ile fatura ve garanti belgesi üzerine kaydedilen IMEI numarasının aynı olduğunu kontrol edin."

Gazetelere ilan

Gazetelere ilan

Bu cihazların sahada alenen satıldığını söyleyen Özgül, ilgili kurumları ve kolluk güçlerini, gerekli müdahaleleri yapmaları için göreve davet etti.

Özgül, "İhbarsa ihbar, haykırıyoruz. Bu iş çığırından çıkmış durumda. Müdahale etmek için bunun birinin elinde patlaması, birinin yaralanması mı lazım? Aynı zamanda devletin burada çok ciddi vergi kaybı var. Sektörde kayıt dışı çalışanlar kollanmış, kayıtlı çalışanlar cezalandırılmış oluyor. Bu ciddi bir haksız rekabet" dedi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, şöyle devam etti: "MOBİSAD olarak telekomünikasyon kurumunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığını göreve davet ediyoruz. İlgili firma ve o firmanın ithalatçısı markalarına sahip çıkmazlarsa soruşturma yapsınlar ve dava açsınlar. Bu markalardan bugüne kadar hiç bir girişim yok. Demek ki bu işin içinde kendilerinin de parmağı var. Bu ürünler onlara aittir. İlgili kurumlar bu ürünleri bu cihazları standartlara uygun olmadığı için işleme tabi tutsunlar ve o markalarla ilgili soruşturma yapsınlar. Eğer bu yapılmazsa MOBİSAD olarak biz bütün gazetelere ilan vererek kamuoyuna bu şikayetimizi duyuracağız. Marka ve model de belirteceğiz. Mayıs ayında bu konuda herhangi bir gelişme görmediğimiz takdirde Mayıs sonunda gazete ilanlarıyla tüm kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bununla ilgili seri basın toplantıları yaparak tüketici dernekleri ve ilgili kurumlar nezdinde suç duyurusunda bulunacağız."

Sahte telefonların, satışı en fazla olan modellerde yapıldığını da anlatan Özgül, ağırlıklı olarak bir markanın modellerinde satış olduğunu kaydetti.

Özgül, Türkiye'de cep telefonlarına yıllık 2 milyar dolar para ödendiğini, 1994'ten bu yana ödenen toplam paranın 18 milyar dolar olduğunu aktardı.

Okuyucu Yorumları