Türkler siber tehditlere inanmıyor

Türkiye'de 4 kullanıcıdan 1'i siber tehditlere inanmıyor.

Siber tehditlere inanmıyorlar

B2B International ve Kaspersky Lab tarafından ortaklaşa yürütülen bir araştırmaya göre, Avrupa genelinde internet kullanıcılarının %12'si, Türkiye'de ise yüzde 23'ü siber saldırıların gerçek olduğuna inanmıyor. Bu kullanıcılar, tehdit konusunun İnternet güvenlik çözümleri sağlayan şirketler tarafından abartıldığını düşünüyor. Kullanıcıların bu kayıtsızlıkları, verilerini ve sanal yaşamlarını her gün tehdit riskine karşı savunmasız bırakıyor.

İstatistiklere göre, siber tehditlerin gerçek olduğunu kabul eden kullanıcılar da bu tehditlere karşı korunmaya ihtiyaçları oldukları konusunda tamamen ikna olmuş değiller. Türkiye'den ankete katılanların yalnızca %28'si siber suçlular tarafından hedef olabileceklerine inanıyor. Ancak, gerçekte herhangi bir kullanıcının cihazı saldırganların ilgisini çekebilir. Sahibi cihazda değerli veri saklamıyor ya da çevrim içi finansal işlemler gerçekleştirmiyor olsa bile siber suçlular, herhangi bir bilgisayarı, akıllı telefonu veya tableti spam gönderimi yapan, DDoS saldırıları gerçekleştiren ya da anlık mesajlaşma ve e-posta yoluyla kimlik avcılığı bağlantıları gönderen bir bota dönüştürerek bu cihazlardan yararlanabilir.

"Riskten haberleri dahi yok"

Türkiye'de kullanıcılarının neredeyse üçte biri (%39), çevrim içi hesaplarının tehlikede olabileceğinden endişe etmiyor hatta bu riskten haberleri dahi yok. En önemlisi de bu durumun yalnızca sosyal ağ sitelerindeki kişisel sayfalar için değil, aynı zamanda bir kullanıcının finansal bilgilerini bir siber suçlunun eline geçmesine neden olabilecek çevrim içi banka hesapları için de geçerli olmasıdır. Birçok kişi siber saldırılardan kaynaklanan finansal kayıpların son derece olasılık dışı olduğunu düşünüyor; katılımcıların %41'i bu kayıpların olasılığından habersiz ya da bu konuda endişe bile duymuyor. Bu kullanıcıların farkında olmadığı şey, bu tür kayıpların banka hesaplarından doğrudan para çalınması şeklinde gerçekleşmeyebileceğidir.

Anket sonuçlarına göre Türkiye'den ankete katılanların %18'i, ortak Wi-Fi ağları üzerinden gönderilen veriler siber suçlular tarafından ele geçirilebilir olduğundan bu tür ağları kullanmanın riskli olduğunun farkında değil. Kullanıcıların %27'si ise bu tehdidin farkında ancak bu konuda endişelenmelerine gerek olmadığına inanıyor. Aynı zamanda, katılımcıların %59'u ortak ağları kullanıyor ve %14'ü ortak bir ağa bağlı iken web sitelerine kimlik bilgilerini girmekten çekinmiyor.

Kaspersky Lab Tüketici Ürün Yönetimi Başkanı Elena Kharchenko'ya göre; "Siber suçluların onlara bulaşmayacağını ya da ilgisini çekmeyeceklerini ve bu nedenle güvende olduklarını düşünen kişiler çevrim içi tehditlerin doğasını anlamayan kişilerdir. Bilgisayar korsanları, genellikle belirli hedeflere odaklanmak yerine mümkün olduğunca çok sayıda kurbanı ele geçirmeyi dener. Bu nedenle interneti bir güvenlik çözümü olmadan kullanmak oldukça risklidir."

Kaspersky Internet Security - coklu cihaz 2015, en güncel internet tehditlerine karşı kullanıcıyı rahatsız etmeden veya cihazın hızını düşürmeden koruma sağlayan bir çözüm. Microsoft Windows, Apple OS X veya Google Android ile çalışan cihazlar için koruma sağlar. Kötü amaçlı yazılımları engeller, kimlik avcılığı yapan tehlikeli web sitelerini tespit eder, kullanıcıları güvenilir olmayan Wi-Fi bağlantıları ile ilişkili risklere karşı uyarır ve Apple iOS ve Microsoft Windows Phone kullanıcıları için web'de gezinmeyi güvenli hale getirir.

Okuyucu Yorumları