TÜRKSAT 3A, 13 Haziran'da uzaya çıkıyor

Daha önce fırlatılması beklenen, ancak sorunlar nedeniyle fırlatılamayan TÜRKSAT 3A neler getirecek?

TÜRKSAT 3A'nın öyküsü

Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 3A, 13 Haziran Cuma günü Türkiye saati ile 00.52'de uzaya fırlatılacak. TÜRKSAT yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden gerçekleşecek fırlatmadan 6 saat önce yakıtların konulacağı tanklar soğutulmaya başlanacak. Depolara yakıt gönderme işlemi fırlatmadan 3 saat önce başlayacak ve fırlatmaya 2 dakika kalana kadar bu işlem devam edecek.

Roketin ateşlenme işlemi bilgisayar ile yapılacak. Roket 25 Boeing uçağın itme gücüne eşit olan 1.300 ton itme gücü ile yerden havalanacak. Roketin fırlatılmasından 2 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 500 tona ulaşacak.

Fırlatmadan 27 dakika sonra İngiliz Askeri uydusu SKYNET 5A, 31 dakika sonra ise TÜRKSAT 3A roketten ayrılacak. TÜRKSAT 3A uydusu 10 gün sürecek bir yolculuğun ardından ''42 derece Doğu'' yörüngesine yerleşecek ve uydunun kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek. Buradan gönderilecek komutlarla uydu 15 gün daha performans testlerine tabi tutulacak.

Uydunun özellikleri - 1

Uydunun özellikleri - 1

TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.

Haziran ayında hizmete girmesi planlanan TÜRKSAT 3A'nın uydu manevra ömrü 20 yıl. 2,8 x 2,3 x 1,8 metre boyutlarında olan uydunun kanat açıklığı ise 30 metre. TÜRKSAT 3A uydusunda diğer uydularda olmayan ''yıldız izleme'' özelliği de bulunuyor. Diğer uydular güneşe ve dünyaya bakarak yerini hesaplarken, TÜRKSAT 3A uydusu yıldızları izleyerek yerini hesaplayabiliyor.

Üretimi için ilk resmi girişim 2005 yılı Nisan ayında başlatılan TÜRKSAT 3A, 200 milyon dolara mal oldu. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda ilk ve en önemli adım atılmış oldu.

Uydunun özellikleri - 2

Uydunun özellikleri - 2

TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak. Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.

Doğu ve Batı kapsama alanları arasında doğrudan anahtarlanabilme özelliğine sahip olan TÜRKSAT 3A, bu özelliği ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın başka bir bölgesine aktarımını gerçekleştirebilecek.

TÜRKSAT 3A üzerinden VSAT uygulamalarında kurumsal müşteriler 50-60 santimetre gibi küçük çaplı antenlerle yayın alabilecek ve 1 watlık HPA'larla uplink yapabilecek. Bu özelliği ile TÜRKSAT 3A, VSAT kurulumlarında önemli oranda maliyet azalmasına imkan tanıyacak.

TÜRKSAT 3A 1296 megahertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı büyüklükte. TÜRKSAT 3A'nın, bu kapasitesi ile ortalama 200 yeni televizyon kanalı yayın yapabilecek.

TÜRKSAT 3A'nın 42 derece Doğu lokasyonunda devreye girmesiyle mevcut televizyon, radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçekleştirilebilecek. Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesi ile ilgili çok iyi bir altyapıya kavuşulmuş olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine rağmen daha iyi bir yayın kalitesi standart dijital yayınlarda da elde edilebilecek.

1990'dan 2008'e kadar Türk uyduları

1990'dan 2008'e kadar Türk uyduları

Türkiye uzaya uydu gönderebilmek üzere ilk kez 1990 yılında ihaleye çıktı. TÜRKSAT adı verilen uydu serisinden ilk ikisinin yapımı, ana ve yedek kontrol istasyonları, personelin eğitimi ve dokümantasyon sağlanmasını içeren 315 milyon dolarlık ihale ile ilk Türk uydusu TÜRKSAT 1A imal edildi. Ancak 1994 yılı Ocak ayındaki fırlatılış sırasında uydunun fırlatıcı roketinde meydana gelen arıza sonucu TÜRKSAT 1A Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden fırlatılışından kısa süre sonra infilak etti ve parçalanarak düştü.

TÜRKSAT 1A'nın başarısız olması üzerine, Türkiye, ikinci uydu TÜRKSAT 1B'nin üretim sürecinin hızlandırılarak, imalatının birkaç ay içerisinde bitirilmesini sağladı. TÜRKSAT 1B, 11 Ağustos 1994 tarihinde Fransız Guyanası'ndan başarıyla fırlatıldı ve yörüngesine yerleştirildi.

Bu arada, fırlatılışı başarısızlıkla sonuçlanan TÜRKSAT 1A'nın sigorta kapsamında olması nedeniyle bunun yerine üretici firma Alcatel Space hemen yeni bir uydunun üretimine başladı. TÜRKSAT 1C adını alan bu uydu, Türkiye'nin isteği üzerine kapsama alanı daha da genişletilerek üretildi ve 10 Temmuz 1996 tarihinde başarıyla uzaya fırlatıldı. TÜRKSAT 2A uydusu ise 2001 yılında uzaya fırlatıldı.

AA

Okuyucu Yorumları