TÜRKSAT 3A'ya yazılım darbesi

TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılması, yazılım sorunları nedeniyle en az 1 hafta ertelendi.

Beklenmeyen sorun

TÜRKSAT 3A uydusunun Fransız Guyanası'ndan fırlatılması, yazılım programlarında tespit edilen problem nedeniyle en az bir hafta ertelendi.

Uzaya fırlatma işlemini yapacak Anespace Başkanı Jean Yves Le Gall, Fransız Guyanası'nın Kourou üssünde yaptığı açıklamada, "fırlatma yazılım programında bir problem tespit edildiğini ve yapılan testlerin olumsuz sonuç verdiğini" bildirdi.

Jean Yves Le Gall, "Türksat 3A ve Skynetc 5C uydularını uzaya taşıyacak olan Ariane 5 roketinin fırlatılması en az bir hafta ertelendi. Fırlatmanın tarihi önümüzdeki hafta başında kesinleşecek" dedi.

Le Gall, "yazılımda ne gibi aksaklıklar olduğu konusunun araştırıldığını, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra fırlatmanın yapılacağını" kaydetti.

Yeni tarih en kısa zamanda belirlenecek
TÜRKSAT A.Ş., TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılışının ertelenmesine ilişkin teknik açıklamanın ilerleyen günlerde yapılacağını bildirdi.

TÜRKSAT A.Ş.'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "30 Mayıs 2008 Cuma gece yarısı 00.50'de uzaya gönderileceği açıklanan TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılması durduruldu. TÜRKSAT 3A'nın fırlatılma tarihinin ertelenmesine ilişkin teknik açıklama, ilerleyen günlerde kamuoyuna duyurulacaktır" denildi.

Arianespace firması da, TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılışının ertelenmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Ariane 5 roketinin fırlatılmasından önce yapılan son kontrollerde fırlatıcı yazılımı testi sırasında çıkan sonuç olması gereken değerlerden farklı olduğu gözlemlendi. Arianespace bu nedenle fırlatma işlemlerinin durdurulmasına karar verdi" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, "Ariane 5 roketi ve TÜRKSAT 3A ve Skynet 5C uyduları güvenli koşullardadır. En kısa süre içerisinde yeni bir fırlatma tarihi açıklanacaktır" denildi.

AA

Okuyucu Yorumları