Twitter'ın şeffaflık raporu

Twitter tarafından yayınlanan dev raporda Türkiye'yi de ilgilendiren küçük bir detay var!

Sosyal devden "şeffaf" rapor

Facebook'un ardından büyük bir patlamayla hayatlarımıza giren Twitter, geçtiğimiz Pazartesi günü ilk defa şeffaflık raporunu yayınladı. Raporun Amerika'nın kurtuluş günü olan dört Temmuza bu kadar yakın bir tarihte gözler önüne serilmesiyse bir tesadüften çok daha öte.

Yayınlanan şeffaflık raporu, tıpkı Google'ın daha önceleri dünya ile paylaştığı formata bir hayli benzerlik gösteriyor. Raporun Twitter versiyonuysa üç ana kategori üzerine yoğunlaşıyor: Hükümetin kullanıcılar hakkında talep ettiği bilgiler, hükümetin içeriğinin alıkoyulmasını istediği içerikler ve telif hakkı sahiplerinden talep ettiği DMCA indirme uyarıları...

Her ne kadar Twitter yayınladığı rapordaki verilerin yüzde yüz oranında doğru olmadığına değinse de dünya üzerinde bulunan veri kaldırma ve bilgi talepleri için bulunan eğilimleri açıkça gün yüzüne çıkarıyor. Ortaya çıkan rakamlarda firma, 1 Ocak 2012 ile 30 Haziran 2012 tarihleri arasında, tüm 2011 yılına kıyasla hükümet tarafından daha çok silme talebi aldıysa da bu isteklere karşı gelmiş. Yine de istenilen kullanıcı taleplerinin yüzde 63'ü firma tarafından verilmek zorunda bırakılmış. Hükümet ve diğer alt başlıklar tarafından yapılan isteklerin toplamıysa 679'a ulaşmış durumda.

Listede bulunan Türkiye ise mahkeme ile istek silme talebi gönderen iki ülkeden birisini oluşturuyor. Birçok ülke de bu tarzda bir yönelme gözlemlenmezken, Yunanistan'ın aynı kategoride iki isteği bulunmasıyla bir diğer dikkat çekici nokta.

Twitter tarafından yayınlanan veriler, birçok teknoloji severin şimdiden Birleşik Devletlerin bir polis devleti olduğu yönündeki şikayetlerini de beraberinde getirdi. Hükümet ise konu hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı.

Okuyucu Yorumları