Uber'in Canını Sıkan Otonom Araba Sorunu!

Otonom arabalar için çok sıkı çalışan Uber, buna rağmen hedefine ulaşmakta zorlanıyor!

Uber'in canını sıkan sorun!

Uber'in, otonom araba teknolojisi konusunda rakiplerini yakalamak için çalıştığı bilinen bir gerçek. Recode'un ele geçirdiği firma içi raporlara göre 8 Mart tarihi itibariyle firmanın 43 aracı, otonom olarak toplamda 20.354 mil (yaklaşık 33.000km) yol yaptı. Bunun, Uber'in ilk 20 otonom aracının Ocak ayında ilerlediği mesafenin dört katı olduğu düşünülürse oldukça etkileyici. Ancak bu araçlar, insan sürücülerden Uber'in istediğinden çok daha fazla yardım almak zorunda.

Belgelerdeki verilere göre sürücüler, aracın otonom sürüş sistemini çeşitli sebepler yüzünden çok sık kendi kontrollerine almak zorunda kalmışlardı. Bu sebeplerin arasında belirgin olmayan şerit işaretleri, sistemin bir dönüşü kaçırması ve kötü hava şartlarının sistemin düzgün çalışmasını engellemesi gibi sebepler bulunuyor. Ayrıca sürücüler, araçların ani frenleri ve özellikle Ocak ayının son haftasında daha sık bir şekilde sarsılmaları sebepleriyle de kontrolü almak zorunda kalmışlardı.

Uber, ciddi kazalara yol açabilecek olayları bunların içerisinde saymıyor. Kaza ihtimalinin varlığı durumunda insan sürücünün kontrolü eline alması "kritik müdahale" olarak sayılmakta. Neyse ki araçlar, iki kritik müdahale arasında ortalama 200 mil (yaklaşık 320km) seyahat etmişlerdi ve bu alanda gelişme olduğu söylenebilir. Ancak Uber testçileri için bu yeterli değil.

Firma şu anda otonom araçlarını Pennsylvania, Arizona ve Kaliforniya'da test etmeye devam ediyor ancak Google tarafından açılan bir dava, bu testleri durdurabilir. Google, Uber'in geçtiğimiz yıl aldığı bir otonom kamyon firması olan Otto'yu, firmanın Waymo'daki otonom araba bölümünden çalınan sırları kullanmakla suçluyor ve şu anda mahkemeden, firmanın otonom araba çalışmalarını durdurmasını istiyor...

Okuyucu Yorumları