Üç ebeveynli bebek testinde sona geliniyor!

Genetik gelişim sorunlarını engellemek için uzunca bir süredir tartışılan "üç ebeveynli bebek" testlerinde sona geliniyor!

Üç ebeveynli bebek testi sona geliyor!

Teori ve tartışmalı olsa da, in-vitro dölleme (IVF) yöntemi ile büyüyen embriyoya üçüncü kişiden belirli genlerin eklenmesi ile bebek yapma yöntemi uzun bir süredir düşünülüyordu. Ancak yıllar boyunca devam eden sınırlı araştırma ve bağışçı yumurtaları üzerinde testler sonucu Newcastle Üniversitesi bilim adamları, mitokondri değiştirme terapisi (MRT) yöntemini başarılı bir şekilde sağlıklı insan embriyolarında denemeyi başardılar. Eğer bu yöntem yeterince güvenli olarak belirlenirse, bir yada iki yıl içerisinde insan testlerine başlanabilecek.

MRT, anneden çocuğa geçen problemli mitokondriyi bir başka kadın bağışçıdan gelen sağlıklı mitokondri ile değiştiriyor. Mitokondri, yaşayan hücreler için enerji sağlıyor ve sorunlu mitokondriler, bebeklerde dejeneratif hastalıklar geliştirmesine sebep olabiliyor. Bu "üç ebeveyn" yönteminde bebek DNA'sının büyük bir kısmını anne ve babadan alırken, üçüncü bir kişi çocuğun genlerinin sadece yüzde 0.2'sini sunuyor ve bu genlerin hiçbiri saç veya göz rengi gibi karakter özelliklerini belirlemiyor.

Newcastle ekibi, MRT'nin çalıştığını 2010 yılında göstermişti ve o yıldan beri de yöntemlerini geliştirmekteydi. İlk deneylerde sorunlu mitokondriler halen bebeklere geçmekteydi. Ancak başarılı olan 200 MRT prosedüründen test embriyolarının yüzde 79'unda yüzde 2'den az sorunlu mitokondri bulunmaktaydı. Genellikle, yüzde 30'dan az sorunlu mitokondriye sahip olan çocuklarda bu hastalıklar ortaya çıkmıyor. Yöntem henüz mükemmelleştirilmiş değil. Normal IVF embriyolara göre, embriyolardan alınan değiştirilmiş mitokondrili hücreler, hücre sayısı arttıkça daha fazla sorunlu DNA ortaya çıktığı göstermekteydi. Ayrıca MRT'nin çocukları zaman içerisinde nasıl etkileyeceğini bilmediğimiz için, Newcastle bilim adamları bu yöntemi büyük ihtimal ile bütün bir nesil boyunca sadece annenin sorunlu mitokondri aktarabildiği erkek bebeklerde deneyecekler.

Birleşik Krallık parlamentosu, Şubat 2015 tarihinde İngiliz Kilisesi ve diğerlerinin itirazlarına rağmen insan bağışçı yumurtalarında testlere izin vermişti. Yılın ilerleyen dönemlerinde ise ABD'de US Food and Drug Administration tarafından kurulan bir biyoetik komitesi dikkatli bir şekilde MRT'yi onaylamıştı ancak kongrenin koyduğu bir yasak halen bulunmakta. ABD Kongresi, 2016 yılı görüşmelerinde insan embriyosunu değiştiren deneylerin federal destek alamayacaklarını belirtmekteydi. Yeni bir ödenek kararı kongreden geçene kadar, bu yasakların bulunmadığı ülkelerde bu deneylere kaynak aranması gerekmekte...

Okuyucu Yorumları