Uçamayan bir uçan arabaya sahip olabilirsiniz

"Uçamayan bir uçan arabaya" sahip olmak isterseniz; bugün şanslı gününüz!

"Uçamayan" uçan araba!

Eğer kendi uçan arabanıza sahip olmak istiyorsanız ve asla havalanamamış olan bir prototipi de kabul ederim diyorsanız, bugün şanslı gününüz olabilir. Arizona'lı Barrett-Jackson müzayedesi, 1990 üretimi bir prototipi satışa sunmaya hazırlanıyor.

Bu araba Sky Commuter olarak adlandırılmakta ve 1990'da Washington eyaletinde yer alan Sky Innovations firması tarafından üretilmiş. Boeing'in eski çalışanları tarafından kurulan Sky Innovations, 1980'lerin sonunda pek çok söz vermişti ancak firma, arabaları uçurmayı asla becerememişti.

Sky Innovations, düşey kalkış ve iniş gerçekleştirebilen bir arabayı gerçeğe dönüştürmek için 6 milyon dolar harcamıştı. Associated Press'in haberleri, bu arabanın bir gün saatte yaklaşık 135 kilometre hızı ile 350 kilometrenin üzerindeki mesafelerde seyahat edebileceğini bile iddia ediyordu. Hatta firmanın başarılı test uçuşları gerçekleştirdiği de söylenmekteydi ancak bu uçuşların görsel bir kaydı hiç gün ışığına çıkmadı.

Firma kapatılmadan önce üç prototip üretilmişti ancak satılmakta olan bu prototipin, sağlam kalan tek araç olduğu biliniyor.

Bu "uçamayan uçan araba" en son 2008'de açık arttırmaya sunulmuştu ve eBay üzerinden yaklaşık 130,000 dolara satılmıştı. O açık arttırmada yapılan açıklamalar, VTOL aracının özellikleri hakkında bazı bilgileri sunmakta. Açıklamaya göre araç, her koltuğun önünde bulunan pedallar ve Joystick sayesinde iki koltuğundan da kontrol edilebilmekte. Aracın ön kısmında karbonfiber ve kevlar kullanılmış durumdayken, arkada yer alan motor ve elektronik bölümüne, koltukları öne doğru yatırarak ve arka paneli çıkartarak ulaşılabiliyor. Araç, teoride suya iniş yapabilmekte ve sudayken bir bot gibi su yüzeyinde durabilmekte. Aracın üretilmesindeki amaç ise günlük trafikten kurtulmak ve trafiğin üstünden hareket edebilmekti.

Okuyucu Yorumları