Ücretsiz AntiVir Personal 10 testte!

Avira'nın bedava antivirüs çözümü AntiVir 10'u her yönüyle test ettik: Ne kadar iyi?

İnceleme: AntiVir Personal 10

Avira, ücretsiz antivirüs çözümü yeni AntiVir Personal 10'u 23 Mart'ta indirmeye sundu. Popüler antivirüs yazılımını sizler için test ettik.

AntiVir Personal 10, kolaylaştırılmış bir kuruluma sahip olmakla birlikte kullanıcılara geliştirilmiş bir arayüz ve virüslere karşı daha güçlü bir kalkan sunuyor (Erişimde tarama özelliği). Yeni "Hızlı Kurulum" sayesinde sadece üç tıklamayla programı kuruyor, güncelleştiriyor ve hızlı bir tarama yapabiliyorsunuz.

Arayüzde küçük de olsa değişiklikler bulunuyor. Durum ekranındaki öğeler konusunda da değişikliklere gidilerek yeni türlere ayrılmış ve yardım menüsünde kullanıcılara daha fazla seçenek sunuluyor.

İyileştirilmiş tespit ve tanılama

İyileştirilmiş tespit ve tanılama
ProActiv modülü şimdilik yok.

Chip Online olarak uyguladığımız ilk testte erişim tarayıcısı ve manuel tarama kalkanı en güncel WildList ile karşı karşıya bırakıldı (Ocak 2010 tarihli güncel 4253 virüs örneği). Wildlist en güncel virüs programlarının saptaması gereken bilinen zararlı örneklerinden oluşuyordu. AntiVir 10 sorunsuz şekilde 4253 tamamını tespit ederek engelledi.

Sonraki aşamada program ajanlar, reklam yazılımları, arka kapılar, botlar, virüsler, solucanlar, şifre çalıcılar ve truva atlarından oluşan 410.987 zararlı ile test edildi. Aldığımız sonuç Avira'nın daha önce aldığı sonuçlardan çok daha yukarıdaydı: Tam 405.187 zararlıyı tespit ederek %98.59 oranında başarı yakaladı. Ayrıca bilinen 200.000 iyi dosyaya sadece bir kez yanlış uyarı vererek iyi bir derece elde etti.

Rootkit tespit seviyesi de önceki versiyonlara göre oldukça ilerideydi: Pasif durumdaki 25 zararlıdan tamamını tespit ederek bulaşmasını önledi. Aktif olanlara karşı ise bir eksikle 24 zararlı için uyarı verdi. Bu da Avira için %66 oranında bir gelişme demek.

Bilinmeyen türdeki zararlıları hareketlerine ve dosya imzalarına göre sezgisel olarak tespit eden yeni davranış bazlı koruma modülü "ProActiv" şimdilik sadece ticari sürümler olan AntiVir Premium ve AntiVir Premium Security Suite paketlerinde bulunuyor. Fakat Avira yetkililerin bildirdiğine göre bu modül bir sonraki ücretsiz sürüme entegre edilecek.

Yeni özellik: Kapsamlı onarım

Yeni özellik: Kapsamlı onarım
Çıkarılabilir disklere çözüm AntiVir 10'da.

Yenilenmiş erişim tarayıcısı ve kapsamlı onarım AntiVir Personal'da bulunan en önemli özellikler olarak göze çarpıyor.

Kalkan güncellemeleri konusunda Avira geliştiricileri iyi bir iş çıkarmış. Gerçek zamanlı koruma konusunda kullanıcı seçim ekranında daha önceleri 6 seçenek sunuluyordu. Bunlar onar, karantinaya al, sil, yeniden adlandır, erişimi engelle ve yoksay seçenekleriydi. Bu versiyonda ise kalkan daha kullanıcı dostu hale getirilmiş. Gerçek zamanlı koruma varsayılan olarak ilk başta tüm zararlıları bloke ediyor ve hemen ardından bilgi ve yardım konusunda kullanıcıya seçenekler sunuyor. Böylece yalnızca bir tıklama ile diskinizde bulunan zararlıları temizleyebiliyorsunuz.

Zararlıların sisteme girmek için sıkça kullandıkları bir yöntem olan çıkarılabilir diskleri AntiVir'in 10'un diskin takıldığı an otomatik olarak taraması oldukça memnun edici bir özellik. Bununla birlikte CD ve DVD'lerinizde bulunan müziklerinizi, filmlerinizi ve yazılımlarınızı sorunsuz bir şekilde kullanma konusunda oldukça faydalı. Dikkatli kullanıcılar bu özelliği diledikleri takdirde ayarlar menüsünden kapatabilirler.

Kapsamlı onarımın tanımı Avira'nın yeni temizleme özelliğini destekler nitelikte. Aynı zamanda bilinmeyen zararlılara karşı herhangi bir script hazırlanmaksızın temizlemesi önceki versiyonlara göre oldukça başarılı. Ayrıca 25 zararlı ile yapılan testte zararlı yazılım yalnızca dosyalarını değil, aynı zamanda Windows kayıt defterindeki (registry) girişlerini de temizledi. Genel olarak Avira'nın doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz. Fakat onarım ve değişikliklerin ardından kayıt defterinin yeniden düzenlenmesi konusunda eksikleri mevcut. Problemli olarak belirtebileceğimiz tek şey ise testler sırasında bazı zararlı örneklerine karşı virüs tarayıcısının beklenmedik şekilde durması ve programın kullanıcı tarafından yeniden başlatılması oldu.

Sonuç

Sonuç
Programdaki eksiklikler makul seviyede.

AntiVir Personal 10'un kullanıcılara olumlu ve önemli geliştirmeler sunduğu oldukça açık. Özellikle erişim tarayıcısı konusunda kolaylaştırılmış kullanımı dikkate değer nitelikte. İyi derecede virüs tespiti ve otomatik başlatma esnasında tarama gibi özelliklerle Avira AntiVir Personal en iyi ücretsiz antivirüs yazılımlarından biri olmayı hak ediyor.

Avira, yeni koruma modülü ProActiv'i ilk etapta ne yazık ki yalnızca ticari sürümler ile birlikte sunuyor. Sezgisel ve imza tabanlı taramaya ihtiyaç duyan kullanıcılar için gelecek sürümde bu modülün ücretsiz sağlanacağı beklentiler arasında.

Belirttiğimiz problemler şu an için halen programda mevcut. Fakat bu gibi durumlarda antivirüs hizmetinin durması ve bilgisayarı savunmasız bırakması oldukça nadir gerçekleşiyor ve makul seviyelerde sayılabilir.

Değerlendirme Tablosu

Değerlendirme Tablosu

Güncellemeler oldukça başarılı, gelişmiş bir koruma kalkanı sunuyor ve ve zararlıların tespitleri oldukça iyi oranda fakat onarım konusunda zayıflıklar mevcut.

İşletim Sistemi:
Windows 2000
Windows XP
Windows Vista
Windows 7

Dosya boyutu: 40 MB

Lisans: Ücretsiz

Artıları:
- İyi derecede zararlı tespiti
- Geliştirilmiş virüs kalkanı
- Otomatik başlatma esnasında tarama

Eksileri:
- Onarım sırasında programın çökmesi
- ProActiv koruma sisteminin sonraki versiyonlara eklenecek olması

Download: Avira AntiVir Personal 10

Okuyucu Yorumları