Üçüncü parti klavyeler iOS 8'e hazır...

Bugün gelecek olan iOS 8'le birlikte, iPhone'un beklediği uygulamalar ortaya çıkmaya başladı!

iOS 8 beklediğine kavuşuyor!

Apple, bugün içerisinde iOS 8'i download edilebilir bir halde sunacak ve ilk grup klavyelerin App. Store'a ulaşması için de çok beklemeyeceksiniz. Hatta herhangi bir beklemenin olmaması bile söz konusu. Swype, Çarşamba gününden itibaren 99 cent karşılığı satın alınabilir olacak ve geliştiriciler ile Apple'ın kendi klavyesi, yeni QuickType klavye ile yeni bir yarışı başlatacak.

Bu yarışta Swype'ın iPhone ve iPad klavyeleri için en büyük rakibi ise SwiftKey olabilir. SwiftKey de iOS 8 için hemen aynı zamanda satın alınabilir olacak ve fiyatı da düşürülmüş olacak. İki klavye de, harflere ayrı bir şekilde basma gereksinimini kalmış durumda ve hareket tabanlı algılama sistemleri sayesinde Android işletim sisteminde oldukça popüler olmuş durumdalar. Bu sistem, bir harfe basmanızı ve parmağınızı kaydırarak diğer harflere ulaşmanızı böylelikle de elinizi kaldırmadan kelimeleri yazabilmenizi sağlıyor. Ayrıca, Swype'ın sahibi olan Nuance yeni sıradaki-kelime tahmini sisteminden oldukça gururlu gözüküyor.

Eğer bu klavyelerin Android üzerinde nasıl çalıştığını biliyorsanız, iOS sürümlerinde de aynı sistemin kullanıldığını duymak sizin için iyi bir haber olabilir. Ayrıca, Swype'ı ne kadar fazla kullanıyorsanız, sistem, tahminlerin o kadar akıllı bir hale geliyor. Eğer belirli bir kelime sistem tarafından algılanmıyorsa kendiniz istediğiniz kelimeyi sözlüğe anında ekleyebiliyorsunuz. Eğer "selfie" gibi kelimeleri sıklıkla kullanan biriyseniz, bu türdeki kelimeleri sözlüğe anında eklemenizde büyük fayda var.

Başlangıç aşamasın Swype internete bağlanarak yeni kelimeler indiremeyecek veya farklı cihazlardaki sözlüklerinizi eşleştiremeyeceksiniz. Yani Swype'ın bütün "öğrenme" yetisi yerel olarak çalışacak. Bu yüzden SwiftKey bu alanda kesinlikle Swype'dan önde gözüküyor çünkü SwiftKey ağ bağlantısına sahip ve Android uygulamasına öğrettiğiniz kelimeleri bulut aracılığı ile öğrenebilmekte. Swype da bu özelliğe kısa bir süre içerisinde kavuşacak ve bu özelliğin ardından Swype takımı, uygulamaya farklı dilleri destekletmeyi planlıyor. Ancak şimdilik, var olan kişisel sözlük ve klavye temaları, gezebileceğiniz temel seçenekler. Temalar söz konusu olduğunda ise "light" teması iOS üzerinde kendi evini bulmuş diyebiliriz ancak bu temada şu anda var olan bir sorun nedeni ile kısayolları hatırlamanız gerekiyor çünkü bu kısayollar harflerin üzerlerinde doğru bir şekilde gösterilmemekteler.

Apple güvenliği unutmuyor...

Apple güvenliği unutmuyor...
Light teması iOS'a yakışıyor...

iOS 8'e üçüncü parti klavyelerin yüklenme işlemini gelinirse, ilk işlem diğer bütün uygulamalar ile aynı gözüküyor: App Store üzerinden uygulamayı indirmek. Swype'ı cihazınıza yükledikten sonra ise, uygulamanın simgesine tıklamanız bir eğitim aşamasını aktif ediyor ve hazırlanma süresi boyunca sizi yönlendiriyor. Daha sonrasında yapmanız gereken tek şey ise klavye tercihlerine giderek Swpye'ı buraya eklemeniz. Son olarak da Apple klavyesi üzerindeki tuşuna bası tutmanız ve Swype'ı seçmeniz gerekiyor. Ancak üçüncü parti klavyeler her yerde çalışmamakta. Örneğin bir şifre gireceğiniz zaman sistem Apple klavyesine dönüyor. Büyük olasılıkla Apple'ın güvenlik konusunda ekstra dikkatli olmasından kaynaklanan bu durum, şifrenizi girerken -yüksek ihtimalle- parmağınızı ekran üzerinde kaydırma ihtiyacını duymayacağınız için büyük bir kayıp sayılmaz.

Swype'ın Apple'ın QuickType klavyesinden daha hızlı olup olmadığı sorusuna gelinir ise, arada belirgin bir fark olmadığını söylemek gerekiyor. Ancak parmağınızı ekranın üzerinde kaydırmak, bir şekilde işlemlerin daha hızlı gerçekleştiği hissini yaratmakta ve pek çok zaman ihtiyacımız olan tek şey de bu oluyor...

Okuyucu Yorumları