Ucuz Windows 7'nin yahnisi...

Yarı fiyatına, hatta daha ucuza Windows 7 kullanmak mümkün. Ama Microsoft'un bir uyarısı var...

Ucuz Windows 7'nin yahnisi...

Windows 7'nin OEM sürümlerinin çok daha ucuz olduğunu sizlerle daha önceki haberimizde paylaşmıştık.

OEM sürümlerin haricinde ucuza Windows 7 almanın bir yolu da yükseltme sürümleri. Zaten Vista sahibi olanlar nispeten hesaplı fiyatlarla Windows 7'ye orijinal olarak sahip oldular. Şimdi internette kullanıcılara yükseltme sürümlerinin yeni bir bilgisayar kurulması için izlenmesi gereken adımları anlatan rehberler dolaşıyor.

Normalde Vista üzerine kurulmak için tasarlanmış Windows 7 yükseltme sürümlerini de teknik olarak sıfırdan temiz bir kurulumda kullanmak, biraz çabayla mümkün. Ancak Microsoft uyarıyor ve bunun yasal olmadığını söylüyor. Peki kullanıcıların yasal hakları neler? OEM ve yükseltme sürümleri hangi çerçevede kullanılabilir?

Teknik olarak mümkün olan yasal olarak uygun mu?

Teknik olarak mümkün olan yasal olarak uygun mu?
Lisansların çeşitli kısıtlamaları var

Microsoft, teknik olarak mümkün olan bu kurulumun yasal olarak uygun olmadığını ve Microsoft End User Agreement'ı (EULA) ihlal ettiğini belirtiyor. Yükseltme sürümü bu şekilde yeni bir PC üzerinde temiz kurulum için kullanıldığında yasal olarak korsan kullanım kategorisine giriyor.

Microsoft sadece yükseltme sürümünün bu şekilde kullanımı hakkında uyarı yapmakla yetinmedi. Ucuza satılan OEM sürümlerin, sadece kurulu geldikleri bilgisayarlar için geçerli ve yasal lisans sunduğunu belirten Microsoft, bu lisansın başka bir PC'de geçersiz olduğunu hatırlattı. OEM sürüm Windows'lar sadece birlikte satıldıkları donanımda kullanım için yasal.

Bu hatırlatmalar yıllar önce Windows Vista ve Windows XP piyasaya çıktığında da yapılmıştı. Ancak kullanıcılar genellikle parasını verdikleri ürünün yasal olduğunu düşünüyor ve bu uyarıya kulak asmadan aldıkları lisansı farklı PC'lerde de kullanıyor.

Windows 7'nin gerçek fiyatını merak ettiniz mi?

Okuyucu Yorumları