Unity oyun motoru Flash'a tekmeyi attı!

Herhalde Steve Jobs bile, "Flash'a hayır" derken işlerin buraya kadar geleceğini tahmin edemezdi!

Flash'a bir tekme daha!

Flash'ın eskidiğini düşünüp onu terk edenlerin arasına önemli bir isim eklendi. Unity Technologies, yaptığı açıklamada Adobe Flash'ın geliştiriciler arasında popülerliğini kaybettiğini ve Adobe'un onu yeterince desteklemediğini sebep göstererek, Unity oyun geliştirme araçlarındaki Flash desteğini kaldırdı.

Unity, ilk olarak Mart 2012'de Adobe ile ortak çalıştığını açıklamış, platformu üzerinden bir Flash yayınlama eklentisi geliştirdiklerini duyurmuştu. Unity kurucusu ve CEO'su David Helgason blog gönderisinde yaptığı açıklamada Flash kurulum lisansı dağıtmayı durdurduklarını, 4.x döngüsü boyunca varolan Flash müşterilerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Aynı dönemlerde Adobe, donanım hızlandırmalı Flash içeriği için bir gelir paylaşım modeli ortaya çıkarmıştı. Buna göre 50.000 doların üzerinde gelir elde eden uygulamalar, Adobe'a yüzde 9 telif hakkı ödeyecekti.

İlk başlarda Unity'nin olumlu karşıladığı bu hamle, oyun geliştiricilerinin pek hoşuna gitmedi. Çoğuna göre yüzde 9'luk kesinti, geliştiricilerin zaten az olan kârlarını ellerinden alacaktı. Şikâyetlere dayanamayan Adobe, Ocak 2013'te Flash API'ları için artık telif hakkı istemeyeceğini duyurdu.

Ancak Helgason'a göre bir gelir paylaşım modeli oluşturup sonra onu bırakan Adobe, bu davranışıyla geliştiricilerin (ve Unity'nin) Flash'ın güvenilir ve sürekli gelişen bir platform olmasına dair güvenini kaybetmişti. Helgason, popülerliğini giderek kaybeden Adobe'un Flash'ın geleceğini gerçekten düşünüp düşünmediği konusuyla ilgili şüphelerini de dile getirdi.

Okuyucu Yorumları