Ünlü firmaların "başarısız" telefonları

En iyi cep üreticileri de her zaman mükemmel cihazlar satışa sunmuyor... CHIP Online araştırdı!

Başarısız cepler!

Her ailede bir siyah keçi vardır. En iyi cep telefonu üreticileri de her zaman mükemmel cihazlar satışa sunmuyor. Sizlere "başarılı" ve "başarısız" ları göstereceğiz ve Nokia gibi üreticilerin neden bazı modellerde bir türlü sınıfı geçemediğini açıklayacağız.

İyi donanım, şık tasarım - yine de bu unsurlar isim yapmış birçok cep telefonu üreticisinin ürünlerini alt sıralarda yer almasının önüne geçemiyor.

Sebep: donanım özellikleri dışında test notumuz sezgisel kullanım, ses kalitesi, işleme ve batarya performansına da bakıyor.

İlerleyen sayfalarda sizlere en iyi üreticilerin sunduğu siyah keçileri tanıtacağız. Bunu yaparken hala satışta olan genç modelleri baz alacağız. Resim galerimizde ise hem "başarılı" hem de "başarısız" ürünler hakkında bilgiler ve görüntüler bulabileceksiniz. Fotoğraf galerimize bakmadan geçmeyin!

Nokia: Kasıntı Tasarım-Hatası

Nokia: Kasıntı Tasarım-Hatası

Yüksek bir fiyatın, sözde sıra dışı tasarımın en yüksek sıralara çıkmakta pek de etkili olmadığını Nokia 8600 Luna, Nokia 7373 veya Nokia 7500 Prism gibi telefonlar gösteriyor.

Nokia 8600 Luna
Cihaz özel dizaynı, yarı şeffaf klavye örtüsü ve aşırı lüks materyali ile öne çıkıyor. Ama o şık dış tasarım testimizi bir türlü aydınlatamadı. Testimizde gördüğümüz negatif noktalar hafızanın genişletilememesi, bataryanın aşırı tembel oluşu ve kullanımı anlayamadığımız şekilde sınırlandırılmış klavye oldu. Ayrıca bu yüksek fiyata (990 $) zaten bir laptop alabiliyorsunuz. Sıralamamızda Luna ancak 42. Sıraya yerleşebildi.

Nokia 7373
Pembe renkli canavar Nokia 7373 özellikle altı çizilmiş kadınsı dizaynı ile dişi toplumu etkisi altına almak istiyor. Ama testimizde telefonun multimedya kalitesi bir türlü sınıfı geçemedi. Fotoğraf kalitesi de bizi etkileyemedi. Müzik oynatıcının sesi hiç doğal gelmiyor ve çok sessiz. Telefon batarya testinde de büyük puanlar kaybetti. Yaklaşık 2 saatlik bir batarya performansı bir multimedya cep telefonu için utanç verici. Bu yetilerle telefon ancak 67. Sıraya oturabildi.

Nokia 7500 Prism
Nokia 7500 Prism daha çıkmadan önce internette hakkında yapılan dedikodularla bile etkilemeyi başarmıştı. Biz telefonu kötü-yapılmış bir Photoshop-Hayaleti olarak gördük. Pazara sunulduktan sonra ise korkuluk-tasarımı yüzünden Prism yerine Prison (hapis) kelimesini düşünmeye başladık. Testimizde telefon görüşmesi yaparken çıkan rahatsız edici sesler ve ucuza mal edilmiş joystick gözümüze çarptı. Tam kullanımda batarya 2 saat 20 dakika sonra pes ediyordu. Nokia'nın bu tasarım hatası ancak 79. Sırayı alabildi.

Sony Ericsson: Işık cümbüşü ve nostaljik-kapak

Sony Ericsson: Işık cümbüşü ve nostaljik-kapak

Sony Ericsson da kilerinde kirli çamaşırlarını saklayanlardan. Burada bahsedeceğimiz modeller S500i, W950i, Z550i.

Sony Ericsson W950i
Walkman-Amiral-Gemisi W950i testimizde bizi hayal kırıklığına uğrattı. Sadece zayıf bataryası ile eksi puan almakla kalmadı. Tuşlara farklı özellikler atayamama gibi eksik profiller ve süngerimsi tuş takımı test notunu pek de pozitif etkilemedi. Bir de bunun üstüne testerımızın sabrının sınırlarını zorlayan, yerlerde sürünen çalışma temposu eklendi. Bu yüzden W950i ancak 136. Sırayı kapabildi.

Sony Ericsson S500i
Farklı renklerdeki LED'ler sayesinde en cafcaflı renklerde ışıldayan yan taraflardaki ışıklı bantlar telefonu tam bir ilgi odağı haline getiriyor. Cihaz UMTS'yi desteklemiyor, dâhili hafızası son derece kıt ve kutu içeriğinde bir hafıza kartı yok. Yavaş veri aktarımı ve vasat ses kalitesi de testimizde dikkatimizden kaçmadı. S500i hâlihazırda ancak 64. Sırayı elde edebildi.

Sony Ericsson Z550i
Açılır kapaklı cep telefonu Z550i, her şeyden önce kıt kutu içeriği ile bizi rahatsız etti. Bir multimedya cep telefonu, kullanıcının hemen işe koyulmasını sağlayacak aksesuarlarla gelmeli - ekstradan satın alması gerekmeden. En azından bir yazılım CD'si ve bir hafıza kartı istenilmeye değer unsurlardandı - zira hafızalar bugünlerde iyice ucuzladı ve üretim maliyetini de doğal olarak çok yukarı çekmezdi. Ayrıca cihaz kontrast-fakiri bir ekrana sahip. Sonuç ise 96. Sıra.

Samsung: Hesap makinesi ve mimoza

Samsung: Hesap makinesi ve mimoza

Hiç de kullanışlı olmayan sensor-tuşları ve hesap makinesi dizaynında cep telefonları. Samsung da cep telefonları ile etrafa pek bir neşe saçamadı.

Samsung SGH-X380
Cep telefonu ve MP3-Çalar sembiyozunu tüm cep telefonu üreticileri denedi. Samsung X380 modeli ile bir adım öteye gitmeye çalışıyor ve cep telefonuna direk MP3-Çalar tasarımı veriyor. Ama uygulamada bu havalı dizayn pek de hakkını veremedi. En çok da zayıf bataryası ve bir türlü genişlemeye elverişli olmayan hafızası cep telefonunun ancak 115. Sıra ile yetinmesine sebep oldu.

Samsung SGH-U600
Aslında güzel, yani işleme son derece başarılı ama U600 için bu unsur ancak 91. Sıraya yerleşmesine yetti. Sebepler ise çok kısa batarya süresi ve her zaman keskin bir şekilde çalışamayan sensor tuşları oldu. Bu kızaklı cep telefonunda daha hızlı veri transferi için gerekli UMTS'nin eksik olması testte çok puan kaybettirdi. Şuan da cihaz sıralamamızda 91 Numarayı alabildi.

Samsung SGH-P310
Cep telefonu mu hesap makinesi mi? Bu soruyu birçok gözlemci SGH-P310'un aşırıya kaçan dizaynı için sorabilir. Yine bir türlü kesin sonuç veremeyen sensor tuşları, aslında geri kalanı iyi olan bir cep telefonunun alt sıralara düşmesine sebep oluyor. Ayrıca telefon dil seçeneği sunmuyor ve çevre profilleri desteği yok. Bunu bedeli ise ancak 87. Sıra olur.

Motorola: UMTS-Kırıntıları ve Hafıza-Cimrisi

Motorola: UMTS-Kırıntıları ve Hafıza-Cimrisi

Motorola uzun zamandır en iyi 10 arasına bir cep telefonu sokamamıştı. Başarı-Modeli şeklinde lanse edilmiş RAZR V3'ün gelmesi de firmanın arka sıralarda yer almasının önüne geçemiyor.

Motorola E1070
E1070'in sadece düz klavyesi kullanırken RAZR modellerini hatırlatıyor. Kutu içeriğine de Amerikanlar çok cimri davranmış: Veri kablosu, eşitleme yazılımı, kulaklık seti veya ekstra bir hafıza kartı? Namevcut - cep telefonu, batarya, şarj cihazı ve kullanım kılavuzu dışında paketin içinde başka bir şey yok. 80. Sıradan daha fazlasını hak edemedi E1070.

Motorola MOTORIZR
RAZR ile Kızak-Prömiyerini yapan Motorola, RIZR ile başarı kazandı ama testte bir hafıza kartının eksikliğini hissettik. Temel donanımı olan 20 MB hafıza bir MP3 formatında bir albüm için bile yeterli değil. Biraz doğal olmayan sesi de test notunu negatif yönde etkiledi ve böylece sıralamada arka taraflarda yer almasına sebep oldu. Şık-Kızaklı şuanda 71. Sırada bulunuyor.

Motorola MOTOKRZR
Şık MOTOKRZR için ancak arka taraflarda bir yer bulabildik, daha doğrusunu dersek 66. Sıra. Bu her şeyden önce az miktardaki hafızası ve Bluetooth üzerinden A2DP profili ile stereo ses iletimi özelliği olmasına rağmen, bunun testte bir türlü problemsiz çalışamaması yüzünden oldu.

LG: Mega pikselli ve Ağır-Metal

LG: Mega pikselli ve Ağır-Metal

LG, 5 MP kameralı bir cep telefonunu herkesten önce pazara sundu. Yüksek mega piksellerine rağmen cep telefonu testte bizi ikna edemedi.

LG KG920
Telefon ve veri özellikleri ya da kullanım gibi konularda LG KG920 büyük zayıflıklar gösteriyor. İlkel MP3-Çaları ve çok basit web tarayıcısı bizi hiç de eğlendiremedi. Özellikle kullanım alanında cihaz eski puanlar toplamayı başardı. Mantık dışı menü yapısı, çok küçük tuşlar ve yanlış düzenlenmiş Hassas-Tuşlar ile birleşince sevincimiz çabucak kursağımızda kaldı. Tüm bu öğeler göz önünde bulundurulduğunda LG KG920 ancak 193. Sıraya yerleşebildi.

LG Chocolate
Evet, şık bir cihaz, ama LG, Çikolata-Cep-Telefonunun donanımında biraz daha bereketli davranmalıydı. Cihazın genişletilebilir hafızasının olmaması, MMS ve Maillerde 100 KB'a kadar destek verdiği gerçeği cep telefonuna çok değerli puanlar kaybettirdi. Hakkı: Sıralamada 167. Numara.

LG Shine
Cep telefonlarında yeni kontrol edebilme imkânları her zaman ilgi çekicidir. LG-Shine'daki Kontrol-Silindiri fikri iyi, testte ise bu kontrol birimi keskin bir ayarlama fırsatı sunamadı. Daha iyi bir akustik ve güçlü bir hoparlör de Metal-Cep-Telefonundan beklediklerimiz arasındaydı. Sonuç: 152. Sırada.

Okuyucu Yorumları