Unutmak istediklerimizi silebilecek miyiz?

Beyninizdeki kötü anılar silinsin ister miydiniz? Çok yakında bu hayal gerçek olabilir!

Hafıza silmek mümkün mü?

Bilim insanları, uyuyan bir farenin, travmatik anılarını temizlemek için hafızasını silmeyi başardı.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind filminde yaşananlar gerçek mi oluyor?

Stanford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bir farenin travmatik anılarını, uykusu sırasında silmeyi başardılar. Bu da, yakın gelecekte benzer travmalar yaşayan ve psikolojik problemlerle karşılaşan insanların zihinlerindeki travmatik anıları temizleyebilmek anlamına geliyor.

Stresli travmalar sonucunda zihinde meydana gelen deformasyon, farelerde barbarca tavırlara yol açıyordu. Benzer sorunlar insanların da saldırganlaşmasına, suça yönelmesine veya anormal tepkiler vermesine neden olabiliyor.

Yeni keşfedilen yöntem, en basit tanımı ile hafızada yer alan bu anların geri çağrılarak, hafızadan çıkarılması anlamına geliyor. Böylece hasta uyandığında o anları hiç yaşamamış gibi hissediyor. Elbette bu buluş, beynin sırlarını çözmek için de yeni kapılar açıyor. Sadece travmatik anıların değil, başka anıların da zihinden bilinçli olarak silinmek istenebileceği ihtimali ortaya çıkıyor. Ayrılıklar sonrasında eski sevgilisini unutmak isteyenlere hizmet verebilecek doktorların ortaya çıkabileceği ancak bu yöntemin ciddi psikolojik sorunlar dışında kullanılmasının etik olup olmayacağı da tartışılmaya başlandı.

Okuyucu Yorumları