Unutulmaz 8 internet yalanı

İnternette gördüğünüz her habere inanmayın: İşte ortalığı fena halde karıştıran 8 büyük yalan!

Unutulmaz 8 internet yalanı

İnternet, sunduğu geniş bilgi kütüphanesine karşın, acaba her zaman doğru bilgiyi içerisinde barındırıyor mu? Elbette ki hayır... Bu nedenle internette bir konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıların, yalan ile gerçeği birbirinden bir şekilde ayırt etmesi gerekiyor.

Biz de bu durumu kanıtlayan unutulmaz 8 internet yalanını bir araya getirdik. Belirli zamanlarda interneti kasıp kavuran bu unutulmaz internet yalanlarından bazıları, bugün bile insanları kandırmayı başarıyor. İlerleyen sayfalarda sizlere sunacağımız 8 internet yalanına göz atın ve kendi kendinize sorun: Acaba ben olsam bu haberlere gerçekten inanır mıydım?"

İşte unutulmayan 8 büyük internet yalanı...

8. 85 dolarlık faturaya 1.000 dolar bahşiş

8. 85 dolarlık faturaya 1.000 dolar bahşiş

Bir internet sitesinde yayınlanan haber aynen şu şekildeydi: "ABD'li ünlü iş adamı milyarden Donald Trump, 85 dolarlık bir fatura için tam 1.00 dolar bahşiş verdi." Bu haber bir anda öylesine yayıldı ki, dev TV kanallarında bile dönmeye başladı.

Her ne kadar kendisini müthiş iyiliksever biri gibi gösterse de, Trump bu haberi yalanladı. Olayın geçtiği şehirde bile bulunmadığını söyleyen Trump, bu habere anlam verememişti.

Ve işte gerçek: Haberi yayınlayan web sitesi, insanların ilgisini çekmek için böylesine bir yalana başvurmuştu. Başarısız olduğu da söylenemez herhalde...

7. İkiz kulelerin tepesinde son poz

7. İkiz kulelerin tepesinde son poz

Bu resmi mutlaka daha önce görmüşsünüzdür. İnternette bir anda yayılan bu korkunç fotoğraf, iddiaya göre ABD'deki Dünya Ticaret Merkezi binalarına yapılan korkunç saldırıdan hemen önce çekilmişti. Yıkıntının arasında bulunan bir fotoğraf makinesi, bu fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlamıştı.

Hemen herkes bu fotoğrafın gerçek olduğuna inandı. Ama şüphelenenler uçağın yanlış yönden geldiği ya da sıcak havada bu adamın neden böyle giyindiği gibi detaylara dikkat çekti.

Ve gerçek sonunda anlaşıldı. Fotoğraftaki adam bir Macar turist olan Peter Guzli ve bu fotoğrafı, arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla bilgisayarda hazırlamıştı. Tek amacı arkadaşlarına şaka yapmak olan bu adam, bir anda tüm dünyaya yayılan fotoğraf nedeniyle herhalde çok şaşırmış olmalı...

6. Bir erkek hamile kalabilir mi?

6. Bir erkek hamile kalabilir mi?

Bir erkek hamile kalıp, çocuk doğurabilir mi? İlk başlarda e-posta iletisi olarak internette dolaşan ve yüzyıllardır tıp biliminin önemli araştırma konularından biri olan bu konu hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını verdiğini iddia eden web sitesi yıllardır ortalığı karıştırıyor. Site üzerinde Lee Mingwei adındaki dünyanın ilk hamile erkeğinden bahsediliyor. Lee Mingwei'nin şanslı mı yoksa şansız mı olduğunu, bilim ve erkek cinsiyeti adına dünyaya ne tür bir hizmet sunduğunu bilemeyiz ama sitenin ziyaretçilerine Mingwei'nin hamileliği hakkında basın haberleri, resimler, video klipleri ve EKG raporları ayrıntılı olarak sunuluyor.

Bu site kuşkusuz internette bulduğumuz her bilgiye, doğruluğundan emin olmadan inanmamamız gerektiğini gösteren benzersiz bir örnek.

İlk kez 1999 yılında yayınlanan site 2000 yılında medyanın büyük ilgisini çekmiş ve hakkında çok sayıda haber yapılmış. Sitenin sahibi Virgil Wong, sitede yer alan fotoğraflar ve veriler üzerinde o kadar başarılı bir biçimde çalışmış ki bu güne kadar milyonlarca internet kullanıcısını bu haberin gerçek olabileceğine inandırmış. İşin garibi ise, sitenin halen yayında olması ve birilerini inandırmaya devam etmesi...

5. Britney Spears ve Justin Timberlake öldü!

5. Britney Spears ve Justin Timberlake öldü!

E-posta kutunuza pek çok yalan ölüm haberi düşüyor olabilir. Ama bunlardan hiçbiri, Britney Spears ve Justin Timberlake'in bir araba kazasında öldüğü kadar ses getirmedi. Bir ABD radyosunda dile getirilen bu iddia, bir anda tüm interneti sardı. Sanatçıların hayranları yas tutmaya başlamak üzereyken, iki sanatçının plak şirketi Jive Records açıklama yapma ihtiyacı duydu. İkisi de yaşıyordu ve böyle bir trafik kazası da olmamıştı.

Bu iddiayı neden ortaya attığı halen bilinmiyor; ama bu yalan, radyo DJ'inin görevine mal oldu...

4. Bu kadar büyük bir kedi gördünüz mü?

4. Bu kadar büyük bir kedi gördünüz mü?

Bu seferki fotoğrafta ise dev görünümüyle görenleri hayretle içerisinde bırakan "sevimli" bir kedicik...

Yaklaşık 40kg ağırlığında olduğu tahmin edilen bir kedi hemen dikkat çekiyor. 2000 yılından sonra e-posta'larda dolaşmaya başlayan fotoğrafta Roger Degagne isimli bir vatandaş, bu devasa kedisiyle poz vermiş.

Peki Snowball (Kartopu) isimli kedi bu hale nasıl geldi? E-posta'da yer alan iddiaya göre Degagne, Snowball'u Kanada'daki bir nükleer santralin yanında bulmuş ve yine iddiaya göre Snowball'un bu hale gelmesinin nedeni santraldeki zehirli bir sıvı.

Bugün tek tük de olsa e-posta kutularında gezinmeyi sürdüren fotoğraf, insanları kandırmaya devam ediyor...

3. Bill Gates'in milyon dolarlık hediyesi

3. Bill Gates'in milyon dolarlık hediyesi

2001 yılında e-posta'larda görülmeye başlanan bu mesajlarda, Microsoft'un o zamanlar başındaki isim olan ve aynı zamanda dünyanın en zengin insanı olan Bill Gates'in yeni bir program geliştirdiği ve söz konusu e-posta'yı diğer arkadaşlarına gönderen kullanıcıların bu beta program üzerinden para kazanacağı vaat edilmişti.

Hoax-slyaer.com'un yöneticisi olan Brett M. Christensen'ın bu aldatmacayla ilgili görüşü ise şöyle: "8 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala bu yalana inan insanların olduğu görmek gerçekten oldukça şaşırtıcı." Gerçekten de bugüne kadar kimse böyle bir para kazanamadı ama şurası da bir gerçek: Umut fakirin ekmeği...

2. Kavanozda büyüyen Bonsai kedileri

2. Kavanozda büyüyen Bonsai kedileri

Şu an yayında olmasa da, birkaç yıl önce www.bonsaikitten.com sitesinde yer verilen bilgilere göre küçük ağaç yetiştirme sanatından yola çıkarak mini kediler yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler bir yavru kedi, kedinin içine yerleştirileceği küçük bir kavanoz ve kedinin dört ay boyunca kavanoz içerisinde beslenmesini sağlayacak düzenekti. Bu web sitesi büyük yankı uyandırdı, büyük protestolara neden oldu ve FBI'ın siteyi kapatması için binlerce başvuruda bulunuldu. Hatta Türkiye'de de ulusal bir gazete bonzai kedileri hakkında hayvan severleri görev başına çağırdı.

Oysaki web sitesi ve internette e-posta biçiminde yayılan haberler Amerika'da MIT üniversitesi sosyoloji bölümü öğrencilerinin, halkın tepkisini ölçmek için yaptığı başarılı bir ödev çalışmasından başka bir şey değildi.

1. 2.000 kişinin rüyasına giren gizemli adam

1. 2.000 kişinin rüyasına giren gizemli adam

2009 yılının sonuna doğru açılan bir site şu soruyu soruyordu: "Bu adamı gördünüz mü?" Resimdeki adam, iddiaya göre 2.000'den fazla kişinin rüyalarına girmişti ama kim olduğu bir türlü bulunamıyordu.

Bir anda fenomen haline gelen bu adam dört bir yanda aranmaya başladı. El ilanları bile bastırdı bu adamı arayanlar. Av bir süre sürdü ama gerçek, bir kişinin dikkat ettiği küçük bir detayla ortaya çıktı. Web sitesini açan, İtalya'da faaliyet gösteren bir "gerilla pazarlama" şirketinden başkası değildi. Sitenin amacı sadece reklam yapmaktı ve böyle bir olay hiç yaşanmamıştı; böyle bir adam da yoktu!

Okuyucu Yorumları