Üreticilerin tamir hileleri!

Yeni nesil cihazlarda ufak bir parçayı bile servise gitmeden değiştirmenizi engelleyen 5 hile...

Üreticilerin tamir hileleri!

Günümüzde dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gitgide küçülüyor, inceliyor ve hafifliyor. Ancak bu son derece ince ve taşınabilir cihazları üretebilmek için tasarımcı ve mühendisler bu cihazların tamirini daha zor, hatta imkansız hale getiriyor.

Biz de sizlere üreticilerin tamiri nasıl imkansız hale getirdiğini anlatacak ve bu engelleri aşmak için bazı ipuçları önereceğiz.

1. Açılamayan vidalar

Karşımıza çıkan ilk engel, kurcalamayı ya da amatörlerin açmasını engellemek için tasarlanmış vidalar. Bu vidalar sadece bilgisayarlara özgü değil, üreticiler bunları pek çok farklı cihazda kullanıyor. Örneğin Nintendo Wii ve GameCube'da üç köşeli vidalar karşımıza çıkıyor. Sony, ince PS3'lerde Torx adı verilen özel güvenlik vidalarını tercih ediyor. Apple ise iPhone, MacBook Air ve Retina ekranlı MacBook Pro'da beş köşeli pilleri kullanıyor.

Neyse ki bu engel aynı zamanda aşması en kolay olanı. Nette biraz araştırma yaparsanız bu vidalara özel tornavidaları satın almanız mümkün.

2. Yapıştırılmış parçalar

Ne yazık ki bazı üreticiler vidaları hiç kullanmıyor ve onun yerine parçaları yapıştırıcı ile sabitliyor.

İster iPad'in ön paneli, ister Galaxy S3'ün şerit kabloları, isterse Retina MacBook Pro'nun pili olsun, yapıştırılmış parçaları yerinden çıkarmak zor ve riskli bir işlem olabilir. Yapıştırıcı ile sabitlenmiş çalışan bir parçayı yerinde bırakmak daha doğru bir yaklaşım. Eğer parçayı mutlaka yerinden çıkarmanız gerekiyorsa yapıştırıcıyı zayıflatmak için ısı kullanmak bir çözüm olabilir, ancak bu durumda da çok dikkatli olmak gerekiyor.

Devamı haberimizin ikinci sayfasında...

Diğer sorunlar

Diğer sorunlar

3. Küçük, kolay kırılan bağlantılar

Yapıştırıcı kullanılan parçalar yetmiyormuş gibi günümüzün oyuncaklarında bir sürü minik, kolay kırılan bağlantı var. Kartları birbirine bağlayan ya da esnek yassı kablolarda kullanılan bağlantılar, tablet ve akıllı telefonlarda sık sık karşımıza çıkıyor. Bu engeli aşmanın yolu ise sabırlı olmak, parçaları zorlamamak ve son derece ince birkaç alet kullanmak.

4. Anakarta lehimlenmiş pil

İşte aşılması en zor engellerden biri. Pili anakarta lehimlemek üreticilerin yavaş yavaş vazgeçtiği bir yöntem ama halen karşımıza çıkabiliyor.

Bazı tablet ve akıllı telefon üreticilerinin tercih ettiği bu yöntem, pilin havya veya tel makası kullanmadan çıkarılmasını imkansız hale getiriyor. Lehimlenmiş bir pili yerinden çıkarmak uzmanlık gerektiren bir işlem.

5. Kaynaklanmış ön panel ve ekran

Aşılması neredeyse imkansız olan bu son engel, lehimlenmiş pilin aksine oldukça sık karşımıza çıkıyor.

Apple iPhone ve Google Nexus 7'de de kullanılan birbirine kaynaklanmış ön panel ve ekran, tamir işlemlerini daha pahalı hale getiriyor. Bunun nedeni de birinin bozulması ya da kırılması halinde ikisinin birden değiştirilmesi zorunluluğu. Her ne kadar bu iki komponenti birbirinden ayırmak bazen mümkün olsa da genelde bozulanı tamir edeyim derken çalışanı da bozma riski oldukça yüksek.

Okuyucu Yorumları