URL Çubuğu gerçekten olmazsa olmaz mı?

Chrome'un çok tartışılan URL çubuğunu kaldırma planları hayatımıza neler getirecek, neler götürecek?

URL Çubuğu olmadan hayat!

Google kadar ince hesaplar yapan bir firma ile karşılaşmak kolay değil. Daha önce Google arama sayfasını yavaşlatacağı için ana sayfada tek bir karakterin kavgasını veren Google, size daha önce de aktardığımız gibi şimdi de pek çoğumuz için alışkanlık haline gelmiş olan tarayıcının adres çubuğunu tamamen göz önünde çekmeyi planlıyor. Peki sonucunda yaklaşık 30 piksel kazanılmasını sağlayacak olan bu değişim gerçekten gerekli mi?

Firefox'un da URL çubuğunu kaldırma denemeleri yaptığı biliyor ama aslına bakarsanız bu internet kullanıcılarının daha önce görmedikleri bir şey değil. Pek çok tarayıcı da F11 tuşuyla tam ekran moduna geçebiliyoruz ve bu görüntüde de URL çubuğu görünmüyor. Ama tam ekran dışında da URL çubuğunu ortadan kaldırmak aslında o alanı web sitesi görüntülemeye daha fazla yer ayrılması için düşünülmüyor olabilir. Akıllı telefonların uygulama mantığını tarayıcılara taşımak isteyen üreticiler bu yeni kazanılan alanı büyük ihtimalle uygulama ve eklentilere ayırmaya düşünüyorlar.

Peki ya güvenlik?

Peki ya güvenlik?

Ceplerdeki uygulama mağazaları benzeri bir yapının tarayıcılara gelmesi adına URL satırından vazgeçebiliriz belki ama hesaba katılması gereken önemli bir risk de var. Son dönem art niyetli kişilerin internet kullanıcılarını hedef aldıkları en yaygın saldırı türü phishing olarak da bilinen yemleme. Yani tanıdığınız bir siteye benzer tasarımlı bir siteye kullanıcıları çekerek kişisel bilgilerini elde etme çabası. Kullanıcılarını bu tuzağa düşmemeleri için URL adres satırında gerçekten girmek istedikleri sitenin adresini görmeleri oldukça önemli.

Uygulamalar ile tarayıcıları zenginleştirmek kullanıcılar için faydalı olabilir ama bu sırada ortaya çıkabilecek risklere de alternatif çözümler üretilmesi şart. Bakalım şu an için deneysel bir çalışma olarak yürütülen URL çubuğunu öldürme planında bu tip güvenlik tehditlerine karşı ne gibi önlemler yer alacak...

Okuyucu Yorumları