USB 3.0 ile Thunderbolt kapışmak üzere mi?

USB 3.0 ve Intel'in Thunderbolt'u... Çok hızlı 2 arabirimin savaşında kazanan kim olacak?

USB 3.0, büyük rakibine karşı

2009'dan beri Intel tarafından geliştirilen Thunderbolt, eğer hiç duymadıysanız, bir aygıt girişi standardı. Apple'ın en son MacBook Pro laptop'larında ve iMac 'lerde bulunan arabirim, 10Gbps tam çift yönlü veri aktarım hızı sunuyor.

Thunderbolt'un 24 Şubat'tan beri yeni MacBook Pro'larla gelmesine rağmen, şu an hiçbir Windows'lu sistem Thunderbolt'u sunmuyor. Intel'den Dave Salvator, buna şöyle yanıt veriyor: '2012'de Thunderbolt'u çok daha fazla yerde görmeyi bekleyebilirsiniz.' Intel'in şu an Thunderbolt denetim çipinin tek satıcısı konumunda olduğunu söyleyelim.

Şu an Thunderbolt tabanlı herhangi bir çevrebirim cihazı da mevcut değil, ancak Apple yetkilileri bu cihazların 'yazın' geleceğini söylüyorlar.

USB 3.0 ve Thunderbolt

USB 3.0 ve Thunderbolt
Thunderbolt portuna USB aygıtı bağlanmıyor

USB 3.0 ise Windows laptop ve masaüstü'lerde 2010'dan beri mevcut. Intel, USB 3.0'ı anakart çipsetlerinde doğal olarak desteklemese de, birkaç satıcı gerekli USB 3.0 denetim çipini sağlıyor. USB 3.0, en yüksek 5Gbps veri aktarım hızına ulaşabiliyor, ancak USB 2.0 cihazları ile de uyumlu. Thunderbolt'un tersine, USB 3.0 video geçidi ve görüntü standartları için doğal bir destek sağlamıyor.

Sadece teknik açıdan bakıldığında Thunderbolt, USB 3.0'ı hızıyla ve sunduğu video ve grafik cihazları uyumuyla geçiyor. USB 3.0 ise bugün kullanımda. USB 3.0 sabit diskleri bulmak bugün mümkün. Bir Thunderbolt portuna şu an bağlayabileceğiniz tek şey, Mini-DisplayPort kablosu yoluyla bir monitör.

Ancak iki standardın birbirine karşı olması sözkonusu olmayabilir. Intel, bu senenin sonunda çıkması beklenen sonraki jenerasyon Ivy Bridge CPU mimarisinde her iki standardı da doğal olarak destekleyeceğini söylüyor.

Apple, USB 3.0 yerine Thunderbolt'u seçerek tercihini belli etti. HP ve diğer önde gelen PC satıcıları ise Thunderbolt'a geçmeden önce müşterilerinin çıkarlarını daha çok düşünmeleri gerekebilir. Intel, önümüzdeki sene Thunderbolt ve USB 3.0 için doğal chipset desteği sağlayana dek iki standardı birden destekleyen PC'lerin çıkacağını düşünmüyoruz.

Okuyucu Yorumları