USB'den şarj nasıl çalışıyor?

Cihazlarımız USB portundan nasıl şarj oluyor, yanlış portu kullanmak onları "patlatabilir" mi?

USB'den şarj nasıl çalışıyor?

Çok değil, sadece 10 sene önce farklı her cihazınız için doğru adaptörü kullanmanız gerekmekteydi. Bugün ise telefonunuzu arkadaşınızın evinde şarj edebiliyor, tabletinizi istediğiniz bir PC'ye bağlayabiliyor ve dijital kameranızdaki fotoğrafları TV'nize aktarabiliyorsunuz. Tüm bunları standart haline gelen USB bağlantısına borçluyuz.

Ancak tüm sorunlar ortadan kalkmış değil. Tüm USB şarj adaptörleri, konektörler ve kablolar aynı olmadığından, bazıları cihazınızı şarj etmekte yetersiz kalabiliyor. Örneğin laptop'unuzdaki USB portlarından bir tanesi, diğerlerinden daha yüksek güç sağlayabiliyor. Masaüstü PC'lerin bazılarında ise USB portunu PC'niz kapalıyken bile kullanabiliyor ve telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz. Peki cihazınızı farklı USB portlarını kullanarak şarj etmenin ona bir zararı var mı?

Yeni spesifikasyonlar

Bugün itibariyle dört USB spesifikasyonuna (tanımlamasına) sahibiz. Bunlar 1.0, 2.0, 3.0, 3.1 ve bunların yanında yeni eklenen USB-C konektöründen oluşuyor. Bir başka önemli bilgi ise her USB ağında bir host'un ve bir cihazın bulunması. Güç her zaman host üzerinden cihaza akarken veri, her iki yönde de aktarılabilmekte.

USB 1.0 ve 2.0'da standart bir port, 500mA'e (0,5A) kadar güç taşıyabiliyor. USB 3.0'da bu kapasite 900mA'e yükseltiliyor. Özel şarj portları 1.500mA'e kadar güç sağlayabiliyor. USB 3.1, SuperSpeed+ modu sayesinde aktarım hızını 10Gbps'ye çıkarırken 5V hattı üzerinden 1,5A ve 3A güç çekebiliyor.

USB-C ise tamamen farklı bir konektöre sahip. USB'nin aksine her iki yönde de takılabilen USB-C, teoride USB 3.0'ın iki katı veri aktarabiliyor ve daha fazla güç sağlayabiliyor. Apple, yeni MacBook'unda, Google ise yeni Chromebook Pixel'inde USB-C destekli USB 3.1 portuna yer veriyor. Bununla birlikte USB 3.1'i destekleyen eski stil USB portları da var.

USB cihazınızı patlatmanız mümkün mü?

USB cihazınızı patlatmanız mümkün mü?
USB Type C konektörü (solda) ve standart USB konektörü

USB cihazınızı patlatmanız mümkün mü?

500mA'lik portlar ile şarja özel 3.000mA'lik portlar arasında büyük bir güç farkı var. Peki 900mA'lik bir adaptörle gelen bir telefonu 2.100mA'lik iPad adaptörüyle şarj ederseniz, cihazınız bozulur mu?

Bu sorunun kısa cevabı: hayır. USB kablonuzla istediğiniz USB cihazını bağlayabilirsiniz, cihazınıza zarar gelmeyecektir. Hatta güçlü adaptörler, pilin daha hızlı şarj olmasını sağlayabilir.

Bununla birlikte hızlı şarjdan faydalanabilmek için bunu destekleyen modern bir cihaza ihtiyacınız var. Eski cihazlar ise yeni Battery Charging Specification'ı destekleyen yeni portlarla çalışmayabilir. Bu durumda eski, 500mA'lik USB 1.0 veya USB 2.0 PC portlarını kullanmanız gerekebilir. Eski cihazlarda rastlanan bazı nadir durumlarda, şarj edebilmek için PC'nize gerekli sürücüleri yüklemeniz bile gerekebilir.

Bunun yanında PC'lerin iki tür USB portuyla gelebildiğini söyleyelim. Birçok üretici, USB şarj portunun üzerine küçük bir şimşek simgesi ekliyor. Bu portu kullanırken bilgisayarınızın kapağı ve hatta kendisi kapalıyken bile cihazınızı şarj edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları