Usenet mi daha iyi, Torrent mi?

Dosya paylaşımı için Usenet'i mi tercih etmeli, yoksa Torrent'te mi kalmalı? Karşılaştırdık...

Usenet mi, Torrent mi?

Torrent, son yıllarda büyük bir hızla büyümesini sürdürdü, ancak son zamanlarda kapatılan torrent siteleri ve yetkililerin (ve yetkili gibi görünenlerin) korsan içeriğin peşine düşmeleri, durumu biraz karmaşık hale soktu. Torrent kullanıcıları, özellikle ABD gibi ülkelerde dosya indirirlerken giderek daha tedirgin oluyorlar. Zira torrent'ten lisanslı içerikleri indirip uyarı alanların sayısı giderek artıyor. Bu ise bazı kullanıcıları torrent'i bırakıp Usenet'e geçmeye yöneltiyor.

Peki her ikisinin avantajları ve dezavantajları neler? Usenet'e geçmeye gerçekten değer mi? Cevabını bu makalemizde arıyoruz.

Maliyet ve hız

Maliyet ve hız

Maliyet

Torrent'ler büyük çoğunlukla tamamen ücretsizdir. Ancak Usenet, fiziksel sunuculara dayanır ve ücretlidir. Bu ücretin ne kadar olacağı genellikle bant genişliği limitlerine, dosyaların hangi süreyle sunucuda tutulduğuna ve diğer özelliklere (şifreli bağlantılar gibi) bağlıdır.

Hız

Usenet, torrent'lerden çok daha hızlıdır. Çünkü dosyayı bu iş için optimize edilmiş bir sunucudan indirirsiniz. Bununla birlikte hız, sağlayıcınıza ve hizmet planınıza göre değişecektir. Sınırsız indirme planları, genellikle belirli hızlara sabitlenmiştir. Seed sayısı yüksek bir torrent'ten 10 kat hızlı bir performans almanız bile şaşırtıcı olmayacaktır.

Seçenekler ve yazılım

Seçenekler ve yazılım

Seçenekler

Usenet, artık eskisi kadar büyük bir içeriğe sahip değil. Spesifik içerikleri bulmak, torrent'de çok daha kolay olacaktır.

Yazılım

Ciddi Usenet kullanıcıları, iyi bir istemciye ihtiyaç duyacaklardır. Bu istemcinin en azından aşağıdaki özelliklere sahip olması beklenir:

- Parçaların otomatik olarak birleştirilmesi,

- RAR dosyalarını açabilme ve PAR dosyası oluşturma,

- Arama,

- Ön izleme veya .nfo dosyalarını satıriçi gösterebilme (içeriği öğrenebilmek için).

Usenet hizmet sağlayıcınız size temel bir Usenet istemcisi sağlayabilir, ancak denemeye değer birkaç popüler ticari istemci de bulunmakta. Bir istemci bulmak, bir kişisel tercih olmakla beraber Usenet'i ne sıklıkta kullandığınıza da bağlıdır. Örneğin NZB bağlantıları sunan bir indeksleme hizmeti kullanıyorsanız, parçaları otomatik olarak birleştiren bir istemci size yetecektir.

Güvenlik ve sonuç

Güvenlik ve sonuç

Güvenlik

Birçok Usenet sağlayıcısı, aktarımları 256-bit SSL ile şifreliyor, ancak daha da yüksek bir güvenlik için bunu VPN ile birleştirebilirsiniz. Örneğin Giganews Platinum (ayda 24 dolar) sadece Usenet değil, tüm trafiğiniz ile kullanabileceğiniz VyprVPN ile geliyor.

Sonuç

Usenet, torrent'e göre çok daha hızlı olabilir, ancak ona kıyasla çok daha dar bir içerik sunuyor. Dolayısıyla Usenet için vereceğiniz paraya değmeyebilir. Bunun için Newsbin'deki içerikleri kendiniz kontrol edebilir, umduğunuz içeriğin bulunup bulunmadığını görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları