ABD'nin Utah eyaletinde, 12.000 yıl öncesine ait 88 adet insan ayak izi keşfedildi

ABD'nin Utah eyaletinde yapılan yeni bir tarihi keşif bilim insanlarını heyecanlandırdı: 12.000 yıl öncesine ait 88 "küçük" ayak izi...

12.000 yıl öncesine ait 88 adet insan ayak izi keşfedildi

ABD'nin Utah eyaletindeki bir askeri üssün arazisinde, 12.000 yıldan daha eski olduğuna inanılan en az 88 insan ayak izi keşfedildi. Eğer bu keşif doğrulanırsa, ABD'de bu tür ayak izlerinin yalnızca ikinci keşfi olacak. Ayak izleri kısa bir süre önce Utah'ın Batı Çölü'ndeki Utah Test ve Eğitim Alanında araştırma yapan arkeologlar tarafından keşfedildi.

Şu anda çöl arazisinde çorak bir ova olmasına rağmen, bu bölgenin bir zamanlar Amerika'nın ilk yerleşimcileri tarafından sıklıkla dinlenme yeri olarak kullanılan bir vaha olduğu düşünülüyor. Ayrıca ekip, saha çalışmalarında yanmış kuş kemikleri, odun kömürü, mermi noktaları ve taş aletlerin yanında bulunan yaklaşık 12.300 yıl öncesine ait bir açık ateş çukurunun kanıtlarını da ortaya çıkardı. Bunların tamamı insan faaliyetinin kesin işaretleri olarak öne çıkıyor. Ancak bu çalışmanın şüphesiz en önemli parçasının, toprağa gömülü olarak bulunan düzinelerce küçük ayak izi olduğunu söyleyebiliriz.

Uzak Batı Antropolojik Araştırma Grubu Baş Araştırmacısı Dr. Daron Duke yaptığı açıklamada, "Çeşitli parmak izlerinin kazılarına dayanarak, yaklaşık 5 ila 12 yaş arası çocukları olan yetişkinlerin çıplak ayak izleri bıraktığına dair kanıtlar bulduk" dedi.

Duke sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlar sığ suda yürüyor gibi görünüyor, adımlarının ardından kum izlerini hızla dolduruyor - tıpkı bir kumsalda gördüğünüz gibi - ancak kumun altında yer alan çamur tabakası, kumun dolmasından sonra izleri sağlam tutuyor."

İnsanların Amerika'ya nasıl ve ne zaman geldiklerinin hikayesi hala önemli bir tartışma konusu. Uzun bir süredir, Amerika'nın en eski sakinlerinin, yaklaşık 15.000 ila 13.000 yıl önce kıtaya yerleşen "Clovis kültürü" olarak bilinen bir grup olduğu varsayılıyordu. Daha yakın tarihli keşifler, bu zaman aralığını geriye itti ve ilk sakinlerin gelişine ilişkin tahminler 25.000 yıl öncesinden 37.000 yıl öncesine kadar değişti.

Duke, "Bu bölgenin jeokronolojisine ilişkin uzun süreli çalışmamız, bu izlerin muhtemelen 12.000 yıldan daha eski olduğunu gösteriyor" diyor.

Utah'ta yeni keşfedilen ayak izleri, Amerika'nın ilk sakinleri hakkında bildiklerimizi pek değiştirmiyor, ancak yaşları ve konumları göz önüne alındığında hala oldukça etkileyiciler. ABD'de bulunan diğer tek Pleistosen çağındaki insan ayak izleri, kısa bir süre önce New Mexico'daki White Sands Ulusal Parkı'nda ortaya çıkarıldı. Çocuklar ve gençler tarafından da üzerlerine basılmış gibi görünen bu ayak izleri, 21.000 ve 23.000 yıllarına kadar uzanıyordu.

Utah keşfine tekrar bakıldığında, arkeologlar şimdi yerli gruplarla birlikte çalışarak ayak izlerini araştırmak ve keşfin önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorlar.