uTorrent 2.0 hızlı mı yavaş mı?

uTorrent'in yeni sürümü kendini yavaşlatıyor. Ama sandığınız gibi değil! İşte detaylar...

uTorrent 2.0 hızlı mı?

uTorrent'in yeni sürümü şimdilik beta aşamasında. BitTorrent protokolünün en son sürümünü kullanan bu yeni sürüm bekleneceği gibi hızı arttırmıyor, azaltıyor.

Aslında azalttığı hız upload yani dosya gönderme hızı ve download, yani indirme hızı düşmüyor. Bu ilginç bir durum ve yine ilginç bir sebebi var. "uTp yollanan bir paketin A'dan B'ye ulaşma süresini ölçüyor bu sayede yoldaki sıkışmaları teorik olarak tespit edebiliyor. Ancak pratikte bu sıkışma yolun başlarında gerçekleşiyor." Yani uTorrent aslında dosya yüklemeyi yavaşlatmıyor, normalde ölçülüp tespit edilemeyen sıkışıklığı önlüyor.

Trafik sıkışıklığını önleyen bir kırmızı ışık sistemine benzetmek mümkün, sonuçta trafiğin akmasını sağlayarak herkesin yolunu açıyor.

İnternet servis sağlayıcılara etkisi

İnternet servis sağlayıcılara etkisi
Yeni sürüm ile pek çok şey değişiyor

Beta test sürecinde, uTorrent'i test edenler de bir düşüş rapor etmiyor. Hatta tam aksine, ağın daha verimli kullanılması indirme hızını arttıracaktır. uTorrent en yaygın kullanılan BitTorrent aracı olduğu için, yeni sürüme geçen kalabalık bir kullanıcı kitlesi de bu etkinin bütün torrent kullanıcılarınca hissedilir düzeyle olmasını sağlayacak.

İnternet servis sağlayıcılardan bazıları çok fazla bant genişliği kullanan müşterilerinin bağlantı hızını kısıyor. Yurt dışında Comcast gibi şirketlerin uyguladığı bu politika uTP kullanıcıları için daha az sıkıntı yaratacak. Bant genişliğinden ziyade ağda trafik sıkışıklığı rahatlayacak, kalite iyileşecek. İnternet servis sağlayıcıların ağları, torrent indirenlerin bir kaybı olmaksızın rahatlayacak. Yapılan hesaplara göre milyar dolar seviyelerinde tasarruf bile mümkün.

Elbette daha verimli protokol kullanımının bu beklenen değişimi sağlayıp sağlamayacağını uTorrent'in yeni sürümü çıktığında göreceğiz.

Okuyucu Yorumları