uTorrent yasaklanıyor mu?

uTorrent'in geliştirdiği yeni teknoloji, dev yazılımın sonunu mu getiriyor? İşte yaşananlar...

uTorrent yasaklanıyor mu?

uTorrent takımı üzerinde uzun süredir çalıştıkları 2.0 sürümünü geçtiğimiz ay çıkarttı.

Bu sürümde yer alan bir teknoloji ise torrent paylaşımcılarının kaynak bulmasını sağlayan trackerlar tarafından olumsuz karşılandı. uTorrent'te yer alan yeni UTP mikro transfer protokolü, ağda sorunlar ve yoğunluk olduğunda hızı pek farkedilmeyecek ölçüde düşürüp ayarlayan bir teknoloji.

Amacı bu yüzden torrent erişimine engeller koyan internet servis sağlayıcılara bahane vermemek ve ağlarda verimliliği sağlamak. Yani aslında performansı düşürmeyen verimliliği artıran bir teknoloji.

Ancak UTP protokolü sadece uTorrent'te var ve paylaşım esnasında uTorrent, diğer uTorrent istemcilerini tercih ediyor.

Rakibi ne diyor?

Rakibi ne diyor?
Rakip rahatsız değil hatta uTorrent'i destekliyor bile denebilir

İşte bu tercih meselesini adil bulmayan bazı özel BitTorrent trackerlar yeni sürüm uTorrent kullanıcılarını engelledi. Trackerlar eşit muamele istiyor.

Ancak uTorrent'in yapımcıları teknolojik gelişme için bunun gerekli olduğunu ve bu zorlukların da aşılacağına inandıklarını açıkladılar. BitTorrent Inc. UTP'nin detaylarını bir konferansta açıklayarak popüler torrent uygulaması geliştiricilerini de UTP kullanmaya teşvk etti.

uTorrent'in en büyük rakibi olan Azureus Vuze'un bu protokole hemen geçmek gibi bir planı yok. Bu uygulama ağdaki trafik sıkışıklığına kendi özel çözümlerini geliştiriyor ama gelecekte UTP yaygınlaşır ve olgunlaşırsa geçmeyi de düşünüyor.

uTorrent'i yasaklayan tracker sayısı oldukça az ve daha da artması beklenmiyor. uTorrent geliştiricileri ise adillik konusunda tereddütleri ortadan kaldıracak gerekli değişiklikleri yapmayı düşünüyor.

Okuyucu Yorumları