Uydumuz Ay'da da deprem oluyor mu?

Deprem tüm dünyanın korkulu rüyası... Peki uydumuz Ay'da hiç deprem oluyor mu?

Ay'da deprem oluyor mu?

Apollo ay görevleri neredeyse 40 yıl önce sona erdi ancak bilim adamları bu görevlerden toplanan verilerin içerisinde halen yeni şeyler keşfediyorlar. Bu keşiflerin en son örneklerinden biri de, bir grup araştırmacının Apollo 16 tarafından toplanan veriler içerisinde bulduğu, daha önce keşfedilmemiş olan 210 ay depremi (moonquake) oluyor.

Meteor çarpmalarından Dünya'nın yer çekimi etkisine kadar pek çok farklı sebepten dolayı Ay, sürekli olarak sarsılıyor. Bilim adamları 1960'ların sonlarından günümüze kadar 13.000 sarsıntı bulmuş durumdalar. Bu sarsıntıların büyük bir kısmı, insanlar tarafından bulunmuş olsa da, Max Planck Institute'dan Brigitte Knapmeyer-Endrun bilgisayarların bu konuda daha başarılı olabileceğini düşünmekteydi. Bu yüzden de konuşma tanıma algoritmalarına benzer bir yöntem kullanarak, ay depremlerini fark etmeyi öğrenen bir program geliştirdi.

Apollo 16 tarafından 1972 yılında ayda bırakılan bir deprem ölçerin verileri üzerinde kullanılan program sayesinde Knapmeyer-Endrun ve çalışma arkadaşları, daha önce fark edilmeyen 210 ay depremini bulmayı başardılar. Araştırmacılar, benzer bir işlemin InSight aracı tarafından toplanan verilerin incelenmesinde NASA'nın işine yarayabileceğini düşünmekteler. InSight aracı, 2016'da Mars'a ilerleyerek Kızıl Gezegen'in derinliklerini araştıracak...

Okuyucu Yorumları