Uydunun karanlık yüzü

Harici dijital uydu alıcısı ile ücretsiz dijital televizyon yayınlarını gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz. Ancak PC’nizde bir uydu kartı varsa, yanlış bir yazılım bir anda sizi uydu dünyasının karanlık tarafına geçirebilir.

Uydunun karanlık yüzü

- Şifreli dijital TV yayınlarının izlenmesi [YASAK]

ProgDVB, iyi ya da kötü, ucu her iki tarafa doğru da oldukça açık bir yazılım. Kullanım kolaylığı, sorunsuz olması, geniş donanım desteği ve yazılım üzerinde çalışabilecek 3. parti eklentilerin geliştirilmesine açık olması bu yazılımı birçok kesim için çekici kılıyor. Teletext, EPG (elektrik program rehberi), altyazı, uydu üzerinden dosya yakalayıcı, video stream sunucusu gibi birçok yasal eklentinin yanı sıra, var olan şifreli yayınların izlenmesine imkan tanıyan eklentilerin de yasal olanlarla birlikte, benzer sitelerden kolaylıkla indirilmesi maalesef mümkün oluyor. Sadece gerekli eklentinin ve anahtar dosyasının programın ana klasörü içine atılması şifreli yayınların çözülmesine yettiği için, kullanıcıların çoğu yasal olmayan bir işlem yaptığının farkına bile varmıyor. Hatta birçok kullanıcı, internetten bu eklentilere sahip özelleştirilmiş ProgDVB yazılımlarını bilmeden indirip, şifreli yayınları farkına varmadan uzun süreler izlemeye devam edebiliyor. Asıl gerçek ise anahtar dosyanın süresinin bitiminde ortaya çıkıyor. Bu durumda da alışkanlık, kullanıcıları yeni anahtar dosyalar yüklemeye itiyor.

Bu işlemi bilerek yapan kesimin bahanesini ise çoktan hazır. Eğer abonelik gerektiren yabancı şifreli yayınlar Türkiye’ye böyle bir hizmet sunmuyorsa bu yayınları kendi yöntemleriyle izleme hakkını kendilerinde bulabiliyorlar. Ancak unutulmaması gerekiyor ki Türkiye’de aboneliği satılmıyor olsa da yabancı şifreli yayın paketlerinin kırılıp izlenmesi de bir suç. Türkiye’de bu türde yayın yapan şifreli yayınlar için de bunun geçerli olduğunu herhalde söylememize gerek bile yok.

Tüm şifreli yayın sistemleri içinde yazılımsal olarak kırılamayan çok az

Peki bu sistem nasıl oluyor da herhangi bir abonelik kartı ve ona uygun modül kullanmadan şifreli yayınları serbestçe seyretmeye olanak tanıyor?

Şu anda dijital yayın sistemlerinde kullanılan şifreleme standartlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Viaccess, Seca, Irdeto, Nagravision, Cryptoworks, Conax, BISS ve bazı özelleştirilmiş şifreleme sistemleri, kullanılanların tümü. Bunlar içinden Viaccess, Seca ve Irdeto ilk sürümlerine göre daha güçlendirilmiş ikinci sürümlere de sahipler.Ancak bu bile korsanları durdurmaya yetmiyor. Şu an için yazılımsal olarak sadece Viaccess-2, Irdeto-2 ve Cryptoworks kırılamıyor. Hatta özel donanımsal cam modülleriyle bu sayı teke iniyor. Yani şu an için herhangi bir şekilde kırılamayan tek sistem kalıyor. O da ülkemizde Dijitürk’ün de kullandığı Cryptoworks. Yani genelleyecek olursak Cryptoworks hariç kalan diğer sistemleri izlemek için yazılımsal ve donanımsal olmak üzere iki farklı yöntem buluyor.

Donanımsal modüller güçlü ama pahalı

Bu yüzden yazılım yöntemi hala popüler. Eskiden yasal olarak herhangi bir şifreli yayına abone olduğunuzda, size verilen abonelik kartının yanı sıra yayın kuruluşunun tercih ettiği şifreleme sistemine ait özel modülü de edinmeniz gerekiyordu. Cam modül denilen PCMCIA tipi cihazlar, özellikle üst düzey dijital yayın şifreleme sistemlerinde uydu alıcıların işlem gücü yetmediğinde abone kartı üzerindeki şifrenin gerçek zamanlı olarak işlenmesi için kullanılıyordu, fakat fiyatları oldukça yüksekti. Üstelik her farklı sistem için ayrı bir cam modül alınması gerektiği için maliyetleri epey artırıyordu. Ayrıca çoğu cihazda sadece bir ya da iki modül yuvası olduğundan sistem değişimleri tam bir eziyete dönüşüyordu. İşte bu yüzden de tüm şifreleme sistemlerini üzerinde barındıran 3. parti combo modüller üretilmeye başlandı. Bunların üzerinde sadece abonelik kartını değiştirmeniz yeterli oluyordu.

Şimdilerde ise bu combo modüllerin yeni nesilleri satılıyor. Ancak tabii ki bunlar yasal olmaktan çok uzaklar. Çünkü birçoğu orijinal abonelik kartına bile ihtiyaç duymadan yayın şifrelerini otomatik olarak çözüyorlar. Sadece yayın şifreleri değiştiğinde kısa bir işlemle güncellenmeleri yeterli oluyor. En büyük avantajları Cryptoworks hariç tüm şifreli sistemleri çözebilmeleri. Dezavantajları ise 200$’lara yaklaşan fiyatları ve kullanabilmek için CI (common interface) yuvasına sahip bir cihaza ihtiyaç duymaları. Bu yüzden şifreleri yasa dışı yollardan kullananların tercihi halen yazılımsal çözüm ve dolayısıyla da PCI dijital kartlar.

ProgDVB küçücük bir eklenti ile bir anda karanlık tarafa geçebiliyor

Yazılımsal yöntem ile şifreli yayınları izleyenler yenilenmiş Cryptoworks, Viaccess- 2 ve Irdeto-2 gibi sistemleri tamamen göz ardı ediyorlar. Çünkü bilgisayar ne kadar güçlü olursa olsun, donanımsal modüllerin performansına şu anda ulaşamıyor. İkili sistemlerden sadece Seca-2 bazı uydu kanalları için yazılımsal olarak çalışıyor. Ancak o bile henüz çok başarılı değil. Diğer tüm sistemler doğru anahtarları içeren dosyanın internet üzerinden temin edilmesi şartı ile sorunsuz bir şekilde izlenebiliyor.“ Softcam” olarak adlandırılan bu sistemde, şifrelerin çözülmesi aslında sahip olmadığınız pahalı combo modüllerin yazılımsal olarak emüle edilmesi ile gerçekleşiyor. Yani kısacası ProgDVB klasörü içine kopyalanan eklenti; modülün, anahtar dosya ise abonelik kartının yerini alıyor. Bu aşamadan sonra şifreler değiştikçe sadece anahtar dosyanın yenilenmesi yeterli oluyor. Hatta bazı eklentiler bu yenileme işleminin bile gelen yayın üzerinden otomatik olarak yapılmasını sağlayabiliyor. Sonuç olarak, bilgisayarınızdaki PCI dijital kartı harici bir dijital uydu alıcısına göre size çok daha fazla esneklik sağlıyor. Ancak aman dikkat edin; bu esneklik sizi yasal sınırların öbür tarafına taşımasın.

Mahmut Karslıoğlu
[email protected]

Donanım kurulumu ve önemli ProgDVB ayarlarının yapılması

Bu işlem çok zor olmasa da, bazı ince ayrıntılara dikkat etmediğinizde sizi çıldırtacak kadar zorlaşabilir. Örneğin kartı yerleştirmek için seçtiğiniz her PCI yuvası aynı performansı sergileyemeyebilir. Bu yüzden kararlılık problemlerini ve düşük sinyal sorunlarını giderirken PCI yuvasını değiştirmenin gerekebileceği olasılığını göz ardı etmeyin. Ayrıca bilgisayar tarafında her şeyi doğru yapmış olsanız bile, kablodaki bir temassızlık ya da yanlış konumlandırılmış çanak anten gibi sorunlar yüzünden de sinyal alamayabilirsiniz. Bu yüzden yazının devamındaki ayarları doğru bir şekilde yapmanıza rağmen başarılı olamıyorsanız, anteni ve kabloları bir daha kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Emin olmak için bu bağlantıları mutlaka bir profesyonele yaptırın.

1. Uydu kartının tanıtılması: Sistemi bilgisayarınıza kurmaya INCA DVB kartınızı tanıtarak başlayabilirsiniz. Kart bilgisayarınıza Ses, video ve oyun kumandaları altında DTV Audio Controller ve DTV Video Controller olarak tanıtılacaktır. Yazının devamında anlatacağımız yazılım olan ProgDVB’nin çalışabilmesi için, Denetim Masası / Sistem / Donanım / Aygıt Yöneticisi altında bu iki aygıtın kurulmuş ve sorunsuz olarak çalışıyor olduğunu mutlaka kontrol edin. Donanım sürücüleri ile birlikte INCA’nın kendi yazılımı olan INCA DVB de sisteme kurulacaktır.Ancak siz yine de ProgDVB’yi tercih edin.

2. ProgDVB yazılımının kurulması: Her şey yolunda gidiyor ve kartınız çalışıyorsa artık eCHIP’den UYDU başlığı altında yer alan ProgDVB yazılımını sisteminize kurabilirsiniz. Program çalıştığında sol tarafı beyaz sağ tarafı ise siyah boş bir pencere karşınıza gelecektir. Burada ilk olarak Settings / Device list seçeneğini seçin. Listede TwinHan DVB-S’in solunda yeşil bir kart simgesi bulunmalıdır. Eğer yoksa kartı seçtikten sonra Start tuşuna başlayarak kartı başlatmanız gerekir. OK tuşuyla bu pencereyi kapatın.

3. DiSEqC ayarlarının yapılması: Şimdi, kullanacağımız uydu için DiSEqC ve LNB ayarlarını yapmak üzere Settings /DiSEqC seçeneğini seçin. Eğer iki uydu anteni kurmayı düşünüyorsanız Türk ve yabancı kanalları alabilmek için en iyi seçenekler Turksat ve Hotbird uyduları olacaktır. Bu durumda DiSEqC menüsünde önce “1.0 or 2.0” seçeneğini işaretleyin.Ardından ilk not connected satırına ve daha sonra da Add LNB tuşuna tıklayın. Açılacak olan pencerede diğer hiç bir özelliğe dokunmadan sadece Satellite bölümü altındaki listeden ilk çanağınızın dönük olduğu uyduyu seçip OK tuşuna tıklayın. Ardından bu sefer ikinci sıradaki not connected satırına tıklayıp aynı işlemi ikinci uydu için de tekrarlayın. Hotbird 0130, Turksat ise 0420 kodu ile listelenmektedir. Hangi uydunun ilk sırada olduğunu da donanımı bağlayan servis elemanından öğrenebilirsiniz.

4. Uydu yayınlarının aranması: Artık sistemimiz uydudaki kanalları aramaya hazır hale geldi. Bunun için menüden Channel list / Channel search / menüsü altından var olan tüm LNB’leriniz için kanalları aratmanız gerekecektir. Eğer 3 uydunuz varsa hepsi için bu işlemi tekrarlayın. ProgDVB, uydu üzerindeki farklı dağıtıcılar üzerinde yer alan şifreli, şifresiz tüm kanalları taramaya başlayacaktır. Biraz zaman alan işlem sona erdikten sonra da bulunan kanallar liste olarak sol bölümde size sunulur. Kanallar, dağıtıcılara göre gruplanıp listelenecektir. Uydular arasında geçiş yapabilmek için alt taraftaki sekmeleri kullanabilirsiniz.

Kullandığınız uydular üzerinde her zaman yeni kanallar açılmakta, varolanlar yer değiştirmekte ya da kapanmaktadır. Dolayısıyla, kullanmış olduğunuz listelerin zaman içinde yenilenmesi gerekir. Bunun için www.kingofsat.net/satellites.php bağlantısından faydalanabilirsiniz. Kullandığınız uyduyu, en popüler uydu sitelerinden biri olan King of sat sitesinde yer alan listeden bulduktan sonra, hemen sol bölümde yer alan disket simgesine tıklayarak en güncel kanal listesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu işlemi, kullandığınız tüm uydular için tekrarlayın. Sonra, inmiş olan bu .ini dosyalarını doğrudan ProgDVB klasörü altındaki Transponders klasörü içine taşıyın ve buralardaki var olan dosyalar üzerine yazın. Bu işlemin ardından kanal arama işlemini tekrarlamanız gerekecektir.

5. Görüntü kalitesinin artırılması: Eğer DirectX 9 destekleyen bir grafik kartınız varsa ya da işletim sistemi olarak Windows XP kullanıyorsanız görüntü kalitesini yükseltmek de elinizde. Bunun için Settings menüsü altında yer alan Audio& Video options seçeneğini seçmeniz yeterli. Açılacak olan pencerede Video Renderer üzerine tıklayın ve listeden VMR (Need Windows XP) ya da VMR9 (need DirectX9) seçeneklerinden birini seçin. Artık ekran kartınızın gücünü de kullanıp daha akıcı ve kaliteli bir görüntüye ulaşabilirsiniz.

PC’nizdeki dijital TV kartının asıl farkı kayıt yapabilmesinde yatıyor

Daha önce de belirttiğimiz gibi ister harici olsun ister PCI her iki cihaz da size tüm dijital yayınları sunuyor. Ancak PCI kartların asıl avantajı izlediklerinizi anında sabit diskinize DVD kalitesinde MPEG2 olarak kaydedebilmesi ile ortaya çıkıyor. Üstelik bu işlem tek bir tuşa basmaktan ibaret. Kaydetmek istediğiniz herhangi bir yayında klavyeden [R] tuşuna bir kez basmanız kaydı başlatacak tekrar basmanız ise durduracaktır. Tüm kayıtlar ise ProgDVB klasörün içindeki Record klasöründe toplanır.

Elinde harici bir dijital uydu alıcısı olanlar, dijital teknolojinin uydu teknolojisi ile birleşmesinin en büyük sonucu olan bu kaliteye çoktan alıştılar bile. Fakat bu iki teknolojinin bir araya gelmesi aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor.

Bilgisayarınıza kurulu olan bir dijital uydu kartı ile harici uydu alıcısından farklı olarak size sunulan ücretsiz dijital televizyon yayınlarına ek olarak, şifreli yayınların izlenebilmesi, gezici canlı yayın ekiplerinin kendi kanalları ile aralarındaki veri akışlarının alınabilmesi ya da uydu üzerinden tamamen ücretsiz olarak download yapılabilmesi gibi birçok işlem de gerçekleştirilebiliyor. Üstelik çok fazla şeye imkan tanıyan bu yeni dünyada, bu işlemleri gerçekleştirebilmek için gerekli yazılımlara ve bilgiye çeşitli kaynaklardan ulaşmak hiç de zor değil. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var: O da bu işlemlerin birçoğunun sizi yasalarla karşı karşıya getirebileceği. Bu yüzden elinizdeki donanımları kullanmadan önce mutlaka bu yazının devamını dikkatli bir şekilde okuyun. Bu ay sizlere dijital uydu kullanıcılarının sıklıkla kullandıkları çeşitli yöntemleri ve bunların hangilerinin yasal olup hangilerinin olmadığını anlatacağız.

- Dijital TV yayınlarının izlenmesi [YASAL]

Bilgisayarınıza ekleyeceğiniz herhangi bir dijital uydu kartı ve bir uydu anteni yardımı ile siz de DVD kalitesinde görüntü ve sese sahip dijital televizyon yayınlarını bilgisayarınız üzerinden izleyebilirsiniz. Tabii ki standart harici bir uydu alıcı da aynı işi görecektir. Ancak bilgisayarınızın ek olarak tüm bu yayınları sabit diskinize kaydetmenize olanak tanıyacağını da unutmamanız gerekiyor. Benzer işleve sahip harici uydu alıcılar ile kıyaslandığında bir PCI dijital uydu kartı çok daha ekonomik bir çözüm olacaktır.

Fiyatları ortalama 80$ ile 100$ arasında değişen tüm markalar ile ücretsiz dijital yayınlarını izlemeniz mümkün olabilir. Eğer siz de yeni başlayanların tercih ettiği, kullanımı kolay, sorunsuz ve popüler bir yazılım olan ProgDVB’yi kullanacaksanız zaten uyum probleminiz olmayacaktır. Bu yazılım artık neredeyse tüm kartları desteklediği için sisteminizi en az yoracak kartı tercih etmeniz daha mantıklı olur.

ProgDVB’nin desteği artıyor. Artık Skystar tek seçenek değil

Konu ile ilgili daha önce CHIP’te yayınlanmış yazıyı okuyanlar hatırlayacaklardır. O dönemde özellikle ProgDVB gibi yazılımların sadece Technisat firmasına ait Skystar kartlarına en uygun desteği sunması nedeniyle, önerdiğimiz kart fiyat avantajı sayesinde Skystar2 olmuştu. Hızlı bir sistemde kullanılmak kaydıyla, bu kart halen en iyi seçeneklerden biri. Ancak daha minimum sistemlerde daha fazla performans arayanlar için artık yepyeni seçenekler de var. Bunlar içinde yine fiyat kriterini göz önüne aldığımızda en uygun olanlar Twinhan uyumlu kartlar olacaktır. Hangi kartların Twinhan uyumlu olduğunu (www.progdvb.com) adresinden öğrenebilirsiniz.

Eğer seçiminizi yaptıysanız artık yazının devamını okuyabilirsiniz. Adım adım kurulum bölümümüzde örnek teşkil etmesi açısından ve en optimum seçenekler olarak popüler DVB yazılımlarından biri olan ProgDVB ile Twinhan uyumlu en uygun kartlardan biri olan INCA DVB’yi kullandık. Farklı tercihler için de ufak tefek değişiklikler ile bu rehberden rahatlıkla yararlanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları