Uygulamalar ve uygulama mağazaları!

Google Play, Apple App Store, diğerleri... Uygulama mağazalarına basit bir giriş yapıyoruz!

Uygulamalar ve mağazalar!

Uygulama (Apps) nedir ve akıllı telefonunuzda nasıl çalışır?

Akıllı telefon uygulama mağazalarını (app stores) genel hatlarıyla anlamaya çalışalım. Şu an piyasada hemen hemen her iş için bir uygulama var. TV programları, web siteleri, büyük uluslararası şirketler ve hatta nerdeyse eniştenizin rent-a-car firmasının bile iPhone ya da Android uygulamasını bulabilirsiniz. Fakat bunları gerçek yaşamda işe yarar hale nasıl getireceğiz?

Modern akıllı telefonları ele alalım. Nerdeyse hepsi masaüstü bilgisayarınız ayarında güçlü web tarayıcılarına sahip durumdalar. Bu durumda "uygulama" dediğimiz şeyin daha kolay ulaşım sağlayacağınız, daha küçük, daha etkin ve daha kullanıcı dostu kolay şeyler olduğunu düşünürseniz, akıllı telefonlara has bu programların daha iş görür ve daha hızlı olduğunu görebilirsiniz.

Artık cep telefonunuzda URL çubuğu ve bookmark ayarlarıyla uğraşmak boşa vakit harcamak anlamına geliyor, külfetli ve biraz da saçma. Bu sebepten ötürü, birçok online site ve servisler şimdilerde her şeyi daha kolay ve hızlı açılır, kullanıcı deneyimini daha kontrol edilebilir hale dönüştürdükleri için bağımsız programcıklar olan uygulamaları tercih ediyorlar.

Banka uygulamaları ve mobil siteler

Banka uygulamaları ve mobil siteler

Online Bankacılık

Online bankacılığı ele alalım. Cep telefonunuzla bankanızın web sitesinde metin girmek, ekranı yeniden boyutlandırmak ve PIN kodunu gireceğiniz küçük kutuyu bulmak ve yakalamak tam bir işkence değil midir?

Oysa bir banka uygulaması bu işlemi basitleştirir. Sizin için kritik olan acaba ne kadar param eksik bilgisini, küçücük telefon ekranında herşeyi kolayca okunabilen devasa fontlarda rakamlar ve metinlerle önünüze getirir. Dahası, sonraki sefere giriş bilgilerinizi hatırlar.

İşte bu da çoğu uygulamada işin özüdür. Hayatınızı kolaylaştırır ve mobil kullanıma daha uygundur. Yani kısaca, hiddetle cep telefonunuzu yere atıp üstünde tepinmenizi engeller.

Uygulamaları nasıl indirmeli?

Uygulamaları nasıl indirmeli?
Google'a ait büyük resmi mağaza penceresi

Uygulamaları nasıl indirmeli?

Bir uygulamayı nereden ve nasıl bulacağınız, akıllı telefonunuzun tipine bağlı. Günümüzde üç tane büyük akıllı telefon platformu mevcut: Android, iOS ve Windows Phone. Bunların tümü telefonun işletim sistemine göre bir web tarayıcısı içeriyor. Buna telefona önceden kurulu bir uygulama mağazası eşlik ediyor. Android için Play Store, iOS için Apple App Store ve Windows Phone için Windows Phone Store...

Bunlara ilave olarak Apple, Google ve Microsoft'un resmi uygulama mağazaları dışında, önemli kaynakların kendilerinin işlettiği uygulamalar da var. Örneğin Android uyumlu "Amazon Uygulama Mağazası"... Google genelde kendine rakip bir uygulama mağazası programını kendi mağazasında sunmaz. Bunun için direkt gidip web tarayıcısından Amazon Uygulama Mağazası uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Eğer farklı fiyat ve seçenek arıyorsanız bunu yapmalısınız.

Korsan uygulama mağazaları ve tehlikeler!

Korsan uygulama mağazaları ve tehlikeler!
Günlük bedava programlar dolu mağazadan görünüş

Hacker tehlikesi

İşin içinde bir de, yasal olmayan, kırılmış çok sayıda uygulamayı bedava indirmenizi sağlayan "korsan" uygulama mağazaları da var. Asıl sorun; Bu karanlık yoldan gittiğinizde telefonunuza karşı olası saldırı ihtimalleri. Bu tip mağazalardan bedava uygulama indirmek çoğu kullanıcıya çekici gelebiliyor. Tabii ki, zararlı dağıtmaya çalışanlar da bunu çok iyi biliyor. Yapılan araştırmalar, korsan uygulama indirenlerin neredeyse yarısının, aslında zararlıları da indirdiğini gösteriyor.

Uygulama mağazaları üreticileri

Daha karmaşık olan durum ise, HTC, LG, Samsung ve Sony gibi telefon üreticilerinin, kullanıcıları için Google'ın Play mağazasının yanında kendi Android mağazalarını da sunuyor olmaları.

Genelde kendi mağazalarında, filterli bir şekilde Google'ın listesinde de olan en popüler uygulamaları yayınlıyorlar. Ancak Google Play'de olmayıp da bu mağazalarda bulabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Yine de, zaman zaman yapılan indirimleri takip etmekte yarar var.

Uygulamaları yönetmek ve silmek

Uygulamaları yönetmek ve silmek
Negatif geri dönüş biçimi: uygulamaları silmek

Uygulamaları yönetmek ve silmek için

Üç büyük akıll telefon sistemi göz göre göre bazı uygulamaları, para kazanmak uğruna, silmenizi bile engelleyebiliyor. Örneğin Apple, ürünleriyle gelen ve kullanıcı tarafından sıkça kullanılmayan uygulamaların silinmesine izin vermiyor.

Aynı durum Android için de geçerli. Google+, Gmail veya Maps gibi uygulamaları çoğu Android telefondan silemiyorsunuz. Dahası Google Android bazlı telefonlar, yazılımcısının reklam yapmak istediği arama, posta ve haritalama programlarını, çoğu Google resmi uygulaması olmasına rağmen, yüklemenize bile izin vermiyor.

Tüm bunların üstesinden gelmek, ancak cihazları root'larsanız mümkün olabiliyor. Ancak bu durumda, pek çok üretici, cihazı garanti kapsamından çıkartıyor.

Okuyucu Yorumları