Uygulamaları "akıllıca" öldüren uygulama Hush

Olduğu yerde pili bitebilen telefonlarımıza, ilaç gibi bir uygulama geliyor!

Bu da "Task Killer" ama...

Telefonunuzda arka planda çalışan uygulamaları özenle kapatanlardansınız. Ancak bu bile bazı uygulamaların arka planda pilinizi harcamasına engel değil. Durum özellikle cihazınız uyku modundayken, hangi uygulamaların çalıştığını bilmediğiniz sırada pilinizin normalden hızlı tükenmesine yol açabilir.

Purdue Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği Hush, telefonunuz "uyurken" arka plan uygulamalarını akıllı biçimde kapatarak bu sorunu çözmek istiyor. Uygulama, sıkça kullandığınız uygulamalara öncelik atıyor ve yalnızca nadiren kullandığınız, ancak pil harcamaktan çekinmeyen uygulamaları kapatıyor. Araştırmacılara göre bu yolla sağlanan pil tasarrufu, yüzde 16'ya ulaşıyor. Büyük bir kazanım olmasa da telefonlarımız en baştan bu işlevle gelseydi, sanırız hiç fena olmazdı.

Hush'ı Github sayfasından şimdi indirip denemeniz mümkün. Ancak uygulama final sürüme ulaştığında, muhtemelen daha sorunsuz olacak.

Purdue'den elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Charlie Hu, ekran kapalıyken telefon donanımının sıfıra yakın enerji tüketildiği uyku durumuna geçmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Uygulamalar, faydalı işler için uyku sırasında telefonu periyodik olarak uyandırırlar. Ancak sonrasında telefonun tekrar uykuya geçmesine izin vermeleri gerekiyor. Bununla birlikte yazılımsal hatalar ve wakelock adı verilen Android güç denetiminin düzgün kullanılması nedeniyle telefon, uykuya geçmez."

Apple ve Google'ın telefonlarına pil tasarrufuna yönelik "düşük güç modları" eklediğini biliyoruz. Bu yüzden Hush'a benzer bir işlev de yakında işletim sistemlerine direkt olarak eklenebilir.

Okuyucu Yorumları