Uygulamalarınız pilinizi tüketmesin!

Android'li cebinizin pilinin çabuk bitmesi canınıza tak ettiyse, bu yazımız tam size göre...

Cebinizin pil ömrünü uzatın!

Android'li cebinizin pilinin çabuk tükenmesinin en önemli sorumlularından bir tanesi de, arka planda çalışan uygulamalar. Bu yazımızda arka plandaki uygulamaları daha iyi yöneterek Android'li cihazınızın pil ömrünü uzatmanıza yardımcı olacak 3 uygulamayı sizlere tanıtmak istiyoruz.

Uygulamalar neden pil tüketiyor?

Uygun bir biçimde tasarlanmamış bir program, arka planda çalışarak işlemcinizi kullanabildiği gibi veri iletmeye de çalışabilir. Bunlardan birincisi, telefonunuzun "derin uyku" moduna girmesini ve pilden tasarruf etmesini engellerken, ikincisi veri aktarımı için yüksek düzeyde enerji tüketilmesine neden olur (özellikle mobil ağlarda).

Android'in "sade" sürümü, sadece bellek tükendiğinde uygulamaları öldürdüğünden arka planda birden çok uygulama veri bağlantınızı kullanmak isteyebiliyor. Telefonunuzun veri aktarması ise önemli ölçüde pil tüketmesi anlamına geliyor. 20-30 uygulama kablosuz bağlantınızı aynı anda kullanmaya çalışıyorsa bir sorun var demektir. Bu durumda uygulama sayınızı azaltmalısınız.

"Çok konuşan" uygulamaları bulma

"Çok konuşan" uygulamaları bulma

Pil ömrünüzü uzatacak ve performansınızı artıracak üç tür uygulama var: Başlangıç analizi uygulamaları, uygulama kapatıcılar, kernel uyutucuları.

Başlangıç analizi uygulamaları, arka planda durmaksızın çalışan uygulamaları bulmanıza yardımcı oluyor. Autorun Manager ise bu işi en iyi yapan uygulamalardan bir tanesi.

Autorun Manager'ı yükledikten sonra arka planda çalışan uygulamaların listesine bakın. Özellikle "startup" ve "boot" kelimelerine dikkat edin, bu kelimeler genellikle programın arka planda çalışıp veri bağlantınızı ve işlemcinizi kullandığını gösterir.

Bir uygulamanın otomatik olarak başlamasına engel olamıyorsanız ve bu uygulamayı hiç kullanmıyorsanız, mümkünse bu uygulamayı kaldırmanızı öneriyoruz.

Bu arada, bazı programların size hizmet sunabilmesi için arka planda çalışmasının gerektiğini aklınızdan çıkarmayın (arka planda veri eşitleyen Google Reader gibi).

Uygulama kapatıcısı kategorisindeki uygulamalar ise arka planda çalışan uygulamaları kapatırlar. Bu tür bir uygulama ile iyi tasarlanmamış bir uygulamanın arka planda kaynaklarınızı tüketmesine engel olabilirsiniz. Bu alandaki en iyi uygulamalardan bir tanesi olan Smart RAM Booster, arka planda çalışan uygulamaları kapatmanızı kolaylaştırıyor.

Üçüncü kategorideki uygulamalar ise telefonunuzun daha çabuk "uykuya" geçmesini sağlıyor. Örneğin Deep Sleep Power Saver'ı yüklediğiniz andan itibaren pilden tasarruf etmeye başlıyorsunuz.

Okuyucu Yorumları