Uygun fiyatlı Solid State Diskler

SSD'lerin kapasiteleri artarken fiyatları da hızla düşüyor. Uygun fiyatlı 2 SSD'yi inceledik.

SSD'ler mercek altında

Hızlı, sessiz ve düşük enerji tüketimi: bunlar, Solid State diskler (SSD) için tanıtımlarda kullanılan sıfatlar. Ancak bu diskler gerçekte ne kadar yetenekli? CHIP Online, bu sınıfa ait uygun fiyatlı iki modeli sizler için inceledi. Disklerin performanslarının, fiyatlarına değip değmediğini araştırdık.

Solid State disklerin, iki kat hız ve %50 daha düşük enerji tüketimi ile, er ya da geç günümüz sabit disklerinin yerine geçmeleri bekleniyor. Solid State diskler, şimdiye kadar pazara henüz yerleşememiş olsalar da, fiyatlar düştükçe son kullanıcılar da etkilenmeye başlıyor. SSD'lerin her şeye rağmen pazarda varlıklarını en iyi şekilde, Asus'un ekonomik Eee PC'si kanıtlıyor. CHIP Online, uygun fiyatlı iki SSD modelini inceledi, ve şaşırtıcı sonuçlara ulaştı.

SSD'nin Avantajları: Sessiz ve Hızlı

Üreticiler Solid State diskleri, birkaç yıl içinde mevcut sabit disklerin yerine geçecek, teknik yönden onlardan üstün donanımlar olarak tanıtıyorlar. Bu süre içinde bunu başarıp başaramayacakları ise henüz belli değil.

SSD'lerde veriler mekanik plakaların üstüne değil, USB belleklerde olduğu gibi flash yongalara kaydediliyor. Mekanik parçalardan kurtuluş, birtakım harika fırsatları da beraberinde getiriyor.

Solid State diskler tamamen sessiz çalışırlar ve daha az ısı yayarlar. Motor ve hareketli parçalara sahip olmadıkları için, darbe ve şoklardan etkilenmezler. Bu konu özellikle taşınabilir bilgisayarlar için önemlidir.

En önemli avantajları ise şüphesiz erişim süreleri: Plaka üzerinde hareket ederek veriye erişecek bir okuma / yazma kafası olmadığı için, Solid State disklerde verilere anında ulaşılabilir.

Uygun Fiyatlı SSD'ler Mercek Altında

SSD'lerde önemli fiyat düşüşleri söz konusu: Transcend, 32 Gigabyte'lık bir modelini 150 Euro'nun altında bir etiketle sunarken; Hama, 8 Gigabyte'lık SSD'si ile (160 Euro) pazarı kızıştırıyor. CHIP Online, bu iki ürünü karşılaştırmalı bir incelemeye tabi tuttu.

Her iki disk de 2.5 inç boyutunda ve SATA bağlantısına sahip. Üretici verilerine göre, her iki diskin de enerji tüketimi oldukça düşük (1 Watt'ın altında). Düşük enerji tüketimi, beraberinde düşük çalışma sıcaklığını da getiriyor.

Transcend TS32GSSD255-M: Vista İçin Çok Yavaş

Uygun Fiyatlı SSD'ler Mercek AltındaEğer çok sayıda veriyi saklamanız gerekiyorsa, Transcend sizin için doğru bir adres değil. Yazma esnasında 220 milisaniyeye varan inanılmaz uzun erişim süresi ve ortalama 24 MB / saniye hızındaki aktarım hızı (okuma / yazma) Transcend SSD ile çalışmayı bir eziyet haline dönüştürüyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, standart dizüstü bilgisayarların sabit disklerinde erişim süresi 12 milisaniye, veri aktarım hızı ise 60 MB / saniye mertebesinde. Windows Vista'yı bu diske kurma çabalarımız, 2 saat sonunda başarısız olarak yarıda kaldı. Enerji tüketiminin gerçekten de yük altında 1 Watt'ın altında kalması ve okuma erişim süresinin 1 milisaniye dahi sürmemesi, yazıktır ki diskin kötü yanlarının gölgesinde kaldı.

Fiyat: Yaklaşık 150 Euro (Yurtdışı)


Hama 00090718: Hızlı Okuma, Yavaş Yazma

Uygun Fiyatlı SSD'ler Mercek AltındaHama SSD 8 Gigabyte'lık kapasitesi ile kullanıcıları memnun etmek zorunda. 55 MB / saniyelik aktarım hızı ile Transcend'den çok daha iyi bir sonuç alan Hama 00090718, yazma hızında ise 30 MB / saniye hızına dahi yaklaşamıyor. Yazma esnasında erişim süresi 98 milisaniye ile oldukça yavaş.

SSD'ler, 3.5 inçlik sabit disklerle karşılaştırıldığında tablo daha da kötü bir hal alıyor. Güncel 3.5 inç sabit diskler, saniyede 100 megabaytın üstüne çıkan aktarım hızlarına, 11 ms civarında bir erişim hızı ile ulaşmakta. Buna karşı Hama SSD, tamamen sessiz çalışıyor, okuma erişim hızı 1 milisaniyenin altında ve enerji tüketimi çok düşük.

Fiyat: 160 Euro (Yurtdışı)

Sonuç: Ucuz SSD'lerden Uzak Durun

Solid State diskler, her geçen gün hızlanan ve ucuzlayan flash bellekler sayesinde geleceğin depolama donanımları olmaya aday. Fiyatlarıyla ters orantılı olarak kapasiteleri de gün geçtikçe artan SSD'lerin performansını artırmak için ise üreticilerin bir şeyler yapması gerekli.

Bekleyecek daha fazla vaktiniz yoksa ve kullanım amacınız performansa bağlı değilse - çünkü SSD'ler standart sabit disklere göre halen ciddi anlamda yavaşlar - ucuz SSD'leri düşünebilirsiniz.

Transcend TS32GSSD255-M test ortamında eksi puan alarak bir ilke imza attı: Şimdiye kadar yazma erişim süresi bu kadar uzun olan bir sabit disk incelememiştik. Hama 00090718 de Transcend'e göre çok iyi sayılmasa da, veri aktarım hızı biraz daha başarılı. Okuma erişim süresi göz önüne alındığında, her iki disk de alışıldık sabit disklerden çok daha iyi sonuçlara (1 milisaniyenin altında) imza attı.

Geleceğin Depolama Aygıtları

Düşük enerji tüketimleri, buna bağlı olarak düşük ısı üretimi ve tamamen sessiz çalışmaları ile SSD'lerin pazara yayılmak için - biraz hızlandıkları takdirde - bolca şansa sahip oldukları söylenebilir. Programların açılması SSD'lerde normalin iki katı kadar zaman alıyor. Aynı şekilde verileri diske yazmak da çok uzun sürüyor. SSD'ler bu yüzden video veya fotoğraflarınızı depolamak için ideal bir ortam sayılmazlar. Paranızı daha iyi şekilde değerlendirmek isterseniz, 32 GB'lık bir USB bellek almanızı öneririz. Fiyatları SSD'lerle aynı, daha kullanışlı ve kesinlikle daha yavaş değiller.

Okuyucu Yorumları