Uygurlara internet ve SMS yasak!

Uygur Türklerinin yaşadığı Çin'in Sincan bölgesindeki kısıtlamalar ne zaman sona erecek?

İnternet ve SMS yasak!

Önce Urumçi ardından da Çin'in Sincan özerk bölgesinde yaşanan olayların üzerinden neredeyse 4 ay geçmiş olmasına karşın hala internet ve SMS kısıtlamaları sürüyor.

Uygurların yaşadığı Sincan'da 200'den fazla insanın kaybettiği olaylarda yerel iş yerleri zarar görmüştü. Bölgede yaşayanlar hükümet kaynakları dışında haber ve bilgiye erişemiyor. Han Çinlileriyle Uygurlar arasındaki etkin çatışmaların ardından Çin hükümeti, ülke çapında sosyal ağları engellemişti. Facebook ve Twitter hala engelli durumda. Çin bu isyanlarda, sosyal ağlar üzerinden yürütülen iletişimi suçlamıştı.

İnternet yasağının sebebi politik ancak daha önceki bir haberimizde yer aldığı üzere SMS yasağının sebebi farklı.

Çin 60. yılını kutlarken Uygur Türkleri yasaklı

Çin 60. yılını kutlarken Uygur Türkleri yasaklı
İnternet ve iletişim özgürlüğündeki kısıtlamalar sürüyor

Batılı gözlemciler bu yasakların sürmesinde bu yıl düzenlenen önemli yıl dönümlerinin payı olduğunu belirtiyor. Bu önemli günler arasında Çin'de komünist devrimin 60. yıldönümü de yer alıyordu.

Çin, 60. yıl kutlamalarında gövde gösterisi yapar ve uzay programını sergilerken, bütün ülkede sosyal ağlara erişim özgürlüğü engellenmeye devam etti. Çin'in Sincan bölgesi ve Uygur Türkleri ise bu yasaklardan en ağır etkilenenler oldu.

"Talihsiz gerçek şu ki Çin hükümeti bu tür internet yasakları uygulayıp istediği kadar sürdürebiliyor" diyen Phelim Kine, New York merkezli Human Rights Watch için Hong Kong'da araştırmacılık yapıyor. "Hükümet iş yerlerinin ve sıradan vatandaşların dertlerini umursamıyor" diye ekliyor Kine.

Okuyucu Yorumları