Uyku yardımcısı uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu?

Uygulama mağazalarında yüzlerce uyku yardımcısı uygulama bulmak mümkün. Peki ama bu uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Görünüşe göre, en azından bir tanesi için cevap "evet."

Uyku yardımcısı uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu?

Sleep Reset adlı uyku yardımcısı uygulamanın yapımcıları, ilaç kullanmadan daha fazla ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Hatta pek çok benzer uygulama da aynı iddiaya sahip.

Sleep Reset'in arkasındaki yapımcılar, bu iddiayı kanıtlayacak bir çalışmaya da sahip. Arizona Üniversitesi Uyku ve Sağlık Araştırma Programı'ndan bir grup araştırmacı, Frontiers in Sleep adlı hakemli bir dergide bir makale yayımladı. Makale, ortalama bir katılımcının uyku süresini en az 44 dakika artıran Sleep Reset uygulamasının kullanıldığı 12 haftalık bir programın sonuçlarını gösteriyor.

Gecede altı saatten az uyuyanların uyku süreleri, araştırmaya göre, uygulama sayesinde 85 dakika artmış. Ayrıca, yattıktan sonra 30 dakika uyuyamayan katılımcılar için bu süre %53 oranında azalmış. Ve genellikle uykuya dalmak için bir saat harcayanlar, uyanık kaldıkları süreyi yüzde 41 oranında azaltabilmişler. Bu arada, gece boyunca üç kereden fazla uyananlar, geceleri iki kez daha az uyandıklarını fark ettiklerini söylemiş. Araştırmacılar, katılımcıların neredeyse yarısının programı tamamladıktan sonra uygulamayı kullanmayı bıraktığını söylüyor.

Çalışmaya, üç ay boyunca standartlaştırılmış bir müfredatı takip eden 30 ila 60 yaş arası 564 kişi (yüzde 65'i kadın) katıldı. Sleep Reset'i olması gerektiği gibi kullandılar. Uyku koçları onlara uygulama içinden mesajlar aracılığıyla kişiselleştirilmiş öneriler verdi ve ilerlemelerini uygulama içinden takip ettiler.

Sleep Reset'i kullanmak için, kullanıcının aldığı uyku türü ve hangi konularda sorun yaşadığı hakkında bir dizi soruya cevap vermesi gerekiyor. Ayrıca, daha iyi dinlenmiş hissetmek veya daha genç görünmek gibi, hedeflerinin de ne olduğunu belirtmeleri isteniyor.

Sleep Reset'in etkili olduğu, araştırma sonuçlarında açıkça belirtiliyor. Uygulama, Stanford ve Mayo gibi üst düzey uyku klinikleri tarafından kullanılan bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin aynısını kullanıyor. Ayrıca Sleep Reset'in uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapiye dayalı teknikler gibi bilimsel stratejiler kullandığı ve kullanıcılara davranışsal zamanlama, ışığa maruz kalma ve rahatlama konusunda koçluk yaptığı belirtiliyor.